Η Θεσσαλονίκη στερεί από την ΑΕΚ το όνειρο της διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ, η «Ένωση» δεν κατάφερε να νικήσει χθες τον Ηρακλή. Σε ένα παιχνίδι που εξελισσόταν με τις καλύτερες συνθήκες γι΄ αυτήν, η ΑΕΚ αναδείχθηκε τελικά ισόπαλη 1-1 με τον «Γηραιό» και ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με τον Παναθηναϊκό, ενώ έμεινε οκτώ βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Το μόνο που μένει τώρα στον Φερέρ και τους παίκτες του, είναι να νικήσουν την Κυριακή τους «ερυθρόλευκους» για να έχουν κάποιες ελπίδες, αλλά κυρίως για να μη χάσουν και τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν ένα παιχνίδι που φαινόταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φιλοξενούμενων.

Οι περίπου 500 οπαδοί τους είχαν δημιουργήσει μία καταπληκτική ατμόσφαιρα, η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο σε όλο το πρώτο μέρος, κατάφερε να σκοράρει στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού (44΄) με τον Λυμπερόπουλο και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ. Τι καλύτερο δηλαδή για να πάρει τους τρεις βαθμούς.

Την ίδια στιγμή ο Ηρακλής φαινόταν χαμένος στο γήπεδο. Πέρασε ένα ολόκληρο 45λεπτο, δημιουργώντας μόνο μία επικίνδυνη φάση και κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να πάρει κάτι από ένα ματς στο οποίο δέχτηκε γκολ ελάχιστα πριν από το τέλος του. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε μεταμορφωμένος. Μία κίνηση του Μπουμπένκο, άλλαξε τα πάντα. Ο τεχνικός του «Γηραιού» έβγαλε στο 53΄ τον Σνάουτσερ, γύρισε δεξί μπακ τον Μαυρογενίδη και πέρασε δεξί χαφ τον Παπαποστόλου, κάνοντας την ομάδα του σαφώς πιο επιθετική. Ταυτόχρονα οι γηπεδούχοι αντί να επηρεαστούν από το χρονικό σημείο που δέχτηκαν το γκολ, φάνηκαν ότι βγήκαν πεισμωμένοι για να αλλάξουν τη μοίρα τους. Ο Αλιούτα που πάλευε μόνος του σε όλο το πρώτο μέρος, όταν δεν μπορούσαν να τον καταλάβουν οι συμπαίκτες του, βρήκε τους διαδρόμους να μοιράσει παιχνίδι, να βγάλει μπαλιές και να κάνει τον Ηρακλή επικίνδυνο. Έχοντας άξιους συμπαραστάτες τούς Χλωρό και Παπαποστόλου, κατάφεραν να δώσουν τον βαθμό στην ομάδα τους και αν στο τέλος ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στο τελείωμα των φάσεων, ίσως είχε γίνει η μεγάλη ανατροπή. Τελικά χρειάστηκε ένα γκολ για να ξυπνήσει τους γηπεδούχους.

Οι δύο προπονητές ξεκίνησαν το ματς με το ίδιο σύστημα (4-4-2), με διαφορετικό όμως στήσιμο, αφού η ΑΕΚ έπαιξε ρόμβο.

Η ΑΕΚ ανέλαβε από το πρώτο λεπτό τον έλεγχο του αγώνα. Ήταν χαρακτηριστικό ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο ένιωθαν- και εξ αιτίας της μορφής του αγώνα- ότι η ΑΕΚ ήταν γηπεδούχος και ο Ηρακλής φιλοξενούμενος.

Ο «Γηραιός» είχε τεράστιο πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού. Οι παίκτες του Μπουμπένκο έκαναν πολλά λάθη και όταν ο Ζούλιο Σέζαρ τραβήΟ χτηκε μέσα στην αντίπαλη περιοχή, οι δύο κεντρικοί αμυντικοί των γηπεδούχων δυσκολεύονταν να τον αντιμετωπίσουν. Ο Βραζιλιάνος έδειχνε να είναι μία ταχύτητα παραπάνω από εκείνους. Μάταια πάλευε ο Αλιούτα, ήταν πολύ… μόνος και ήταν ο μόνος παίκτης που διασώθηκε από τον Ηρακλή.

Το άστρο που είχε πέρυσι ο Φερνάντο Σάντος, δεν ακολούθησε τον διάδοχό του, Λορέντσο Σέρα Φερέρ. Και μπορεί ο Ισπανός τεχνικός να μπέρδεψε τον αντίπαλο με την μετακίνηση του Ζούλιο Σέζαρ σε ρόλο κρυφού επιθετικού, όμως στο δεύτερο ηττήθηκε κατά κράτος από τον Μπουμπένκο. Έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη του αγώνα. Ο Έμερσον φαινόταν ότι δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, ενώ ο Λάκης ήταν σαφώς καλύτερος και ήταν ο μόνος που δημιούργησε προβλήματα από δεξιά στον Ηρακλή, όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Κι όμως αυτό το είχε δει ο προπονητής από τους δύο προηγούμενους εντός έδρας αγώνες της ΑΕΚ, όπου ο Λάκης ήταν ο μόνος που δημιουργούσε κινδύνους. Τον χρησιμοποίησε στο 60΄.

Το κακό για τον προπονητή της «Ένωσης» ήταν ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές της εξαφανίστηκαν στο δεύτερο μέρος. Ο Δέλλας στη φάση του γκολ έκανε λάθος ανεπίτρεπτο για την κλάση του, αφήνοντας την μπάλα να περάσει. Οι παίκτες του κέντρου δεν μπορούσαν να περάσουν μία μπαλιά της προκοπής και έμενε μόνο ο Λάκης. Όσες φάσεις δημιουργήθηκαν προήλθαν απ΄ αυτόν. Τελικά ο «Γηραιός» έριξε την… ροπαλιά του στο 72΄ με γκολ που σημειώθηκε σε ρυθμό προπόνησης και άφησε «σέκο» την ΑΕΚ, στερώντας της πιθανότατα τις περισσότερες από τις ελπίδες που θα είχε για κατάκτηση του πρωταθλήματος, αν είχε πάρει τους τρεις βαθμούς. Πολύ καλή η διαιτησία του Κάκου.

Στο 17΄ ο Χλωρός από κοντά πλάσαρε άουτ, από σέντρα του Κατσαμπή. Στο 27΄ ο Τζιωρτζόπουλος πάσαρε στον Σέζαρ, αυτός σούταρε από πλάγια, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 39΄ ο Σέζαρ έφυγε μόνος του, προχώρησε μπροστά στον Αμπάρη, αλλά τελικά πλάσαρε άουτ. Στο 44΄ ο Τόζερ έβγαλε σέντρα, ο Καμπάνταης έστρωσε με το κεφάλι και ο Λυμπερόπουλος με δυνατό σουτ-βολέ άνοιξε το σκορ (0-1). Σουτ του Αλιούτα στο 57΄, η μπάλα έφυγε μόλις άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 62΄ σέντρα του Μόρα απόκρουση του Αμπάρη, ο Σέζαρ δεν μπόρεσε να σκοράρει και σούταρε άουτ.

Στο 64΄ ο Παπαποστόλου, από μπαλιά του Αλιούτα και λίγο πλάγια θέση, σούταρε αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 72΄ ο Παπαποστόλου σέντραρε, ο Δέλλας άφησε την μπάλα να περάσει και ο Ερέρα εύκολα σαν σε προπόνηση με κεφαλιά ισοφάρισε (1-1).

Στο 77΄ ο Λάκης έβγαλε μπαλιά στον Λυμπερόπουλο, αλλά πρόλαβε ο Αμπάρης και έδιωξε την μπάλα στο πλασέ του παίκτη της ΑΕΚ.

Στο 85΄ ο Αλιούτα στον Χλωρό, αυτός σέντραρε, ο Σορεντίνο δεν έδιωξε καλά και ο Ερέρα σούταρε άουτ. Στο 94΄ ο Σορεντίνο μπλόκαρε την μπάλα σε σουτ του Χλωρού.

Εκνευρισμός στα αποδυτήρια


Τον ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβαν να παίξουν στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηρακλή, οι Δέλλας και Λυμπερόπουλος. Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή Κάκο, οι ποδοσφαιριστές της «Ένωσης» κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια και εκεί υπήρξε μεγάλη αναταραχή από το άτυχο αποτέλεσμα. Οι δύο αρχηγοί της ΑΕΚ είδαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει και επενέβησαν βάζοντας τις φωνές στους υπόλοιπους. Πράγματι η παρέμβασή τους υπήρξε καθοριστική, αφού οι συμπαίκτες τους ηρέμησαν και δεν δόθηκε μεγαλύτερη έκταση στο θέμα. Η ισοπαλία με τον «Γηραιό» έφερε νεύρα και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις αν δεν υπάρξει κάποιος ψύχραιμος τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Αυτό ακριβώς θέλησαν να αποφύγουν οι δύο αρχηγοί της ομάδας και τα κατάφεραν.

«ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»

ΦΕΡΕΡ

Ο επόμενος αγώνας θα καθορίσει τις δυνατότητές μας για τον τίτλο. Θα πρέπει να νικήσουμε τον Ολυμπιακό

«Ο επόμενος αγώνας θα καθορίσει τις δυνατότητές μας για τον τίτλο. Θα πρέπει να νικήσουμε τον Ολυμπιακό», δήλωσε ο Σέρα Φερέρ μετά το τέλος του αγώνα. «Είναι αλήθεια ότι άλλαξαν τα δεδομένα, όσον αφορά τη διαφορά των πόντων, όμως δεν άλλαξαν όσον αφορά την νοοτροπία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θα πρέπει να νικήσουμε τον Ολυμπιακό, να μειώσουμε τη διαφορά των πόντων, και ύστερα να περιμένουμε το τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος, που υπάρχουν αναμετρήσεις αρκετά περίπλοκες», δήλωσε ο προπονητής της ΑΕΚ που επιφυλάχθηκε να αναλύσει στους παίκτες του στη σημερινή προπόνηση τα λάθη που έκαναν. «Αύριο θα κάνουμε μια επανάληψη του αγώνα και θα μάθουμε κάποια πράγματα», δήλωσε ο Ισπανός προπονητής και συνέχισε:

«Στο πρώτο μέρος η ΑΕΚ ήλεγχε το παιχνίδι και το σκορ και είχαμε τη δυνατότητα να το διευρύνουμε περισσότερο. Μας έλειψε όμως η σχολαστικότητα στο τελείωμα των φάσεων και έτσι φτάσαμε στην ισοπαλία». «Όσο βάζουμε το εγώ πάνω από την ομάδα, θα κάνουμε τέτοια δώρα στους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Σταύρος Τζιωρτζιόπουλος, ενώ ο Νίκος Λυμπερόπουλος είπε: «Θα μας στοιχίσουν αυτοί οι δύο βαθμοί. Αν θέλεις να λέγεσαι μεγάλη ομάδα θα πρέπει να παίρνεις αυτά τα παιχνίδια. Εμείς κοντέψαμε να χάσουμε κιόλας. Γίνανε πολλά για να χαθεί αυτό το παιχνίδι».

Ο Γιόζεφ Μπουμπένκο έμεινε ικανοποιημένος από την ισοπαλία, όχι όμως και από τον τρόπο που δέχθηκε το γκολ η ομάδα του, αφού είπε: «Πήραμε ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως το κακό ήταν ότι δεχθήκαμε και πάλι ένα γκολ στο τέλος του ημιχρόνου, από μια στημένη φάση. Ξέρω ότι ο αν ο αντίπαλος προηγηθεί μετά δύσκολα μπορούμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα. Παλέψαμε όμως 90 λεπτά, ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση, ήμασταν καλύτεροι στο δεύτερο ημίχρονο και θα μπορούσαμε να πάρουμε και τη νίκη». ●●● Μόλις η αποστολή της ΑΕΚ έβγαινε από τα αποδυτήρια του Καυταντζογλείου, προκειμένου να μπει στο λεωφορείο που την περίμενε για να την οδηγήσει στο αεροδρόμιο, ένας οπαδός του Ηρακλή άρχισε να βρίζει τον Σέρα Φερέρ στα Ισπανικά. Ο προπονητής της ΑΕΚ κινήθηκε προς το μέρος του και του ζητούσε τον λόγο για τη συμπεριφορά του. Αμέσως επενέβησαν οι παίκτες της ΑΕΚ και το επεισόδιο τελείωσε εκεί.

Διάδοχος του Γιοβάνοβιτς


Μπορεί να έχει φορέσει σε δύο μόνον παιχνίδια μέχρι τώρα τη φανέλα του Ηρακλή μέσα στο Καυταντζόγλειο, όμως ο Μάριαν Αλιούτα εντός έδρας μεταμορφώνεται σε ηγέτη για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Χθες, εναντίον της ΑΕΚ, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έκανε πάρτι με τους αμυντικούς της φιλοξενούμενης ομάδας, και αν είχε πιο ικανούς συμπαίκτες στην επίθεση, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πάσες του, τότε ίσως το σκορ του χθεσινού αγώνα να ήταν διαφορετικό. Ο Ηρακλής μετά τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς έψαχνε εναγωνίως για έναν 10άρι ηγέτη. Στο πρόσωπο του Αλιούτα βρήκε αυτό που έψαχνε.

Ένας εναντίον όλων


Όταν μια ομάδα στοχεύει στη νίκη και μόνον σε αυτή προκειμένου να κυνηγήσει τον τίτλο του πρωταθλητή και σε ένα κρισιμότατο παιχνίδι έρχεται ισόπαλη παρουσιάζοντας δύο διαφορετικά πρόσωπα από το πρώτο στο δεύτερο ημίχρονο, είναι πολύ δύσκολο να βρεις παίκτη που διακρίθηκε. Ο Ζούλιο Σέζαρ προσπάθησε χθες στο Καυταντζόγλειο και ήταν ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου ως κρυφός κυνηγός έφυγε αρκετές φορές από τους αμυντικούς του Ηρακλή. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου προσπάθησε και πάλι, όμως τελικά τον συνεπήρε και εκείνον η υποτονική διάθεση των συμπαικτών του. Ίσως να απογοητεύθηκε, αφού δεν είδε κάποιον να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του. Το ποδόσφαιρο εξάλλου είναι ομαδικό άθλημα και ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη.