Μισθούς δεκατριών ετών πρέπει να βάλει στην άκρη ο μέσος Έλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα τριάρι στο κέντρο της Αθήνας. Όσο για εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα αγοράζοντας το δικό τους σπίτι, αναγκάζονται να δίνουν σχεδόν το μισό τού μισθού τους στο ενοίκιο!


Περίπου 721 ευρώ καταβάλλει ο μέσος Έλληνας που νοικιάζει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας με δύο δωμάτια, ένα μπάνιο, καθιστικό και κουζίνα. Συγκριτικά με τις λοιπές χώρες- μέλη τής Ε.Ε. των «25», θα έλεγε κανείς – με μια πρώτη ματιά- πως στη χώρα μας τα ενοίκια είναι τα πιο φθηνά: στο Λονδίνο για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα, το ενοίκιο αγγίζει τα 1.100 ευρώ, ενώ στη Μαδρίτη τα 800. Η εικόνα, ωστόσο, της… φθηνής Ελλάδας ανατρέπεται στην περίπτωση που ληφθεί υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα των λοιπών Ευρωπαίων. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Εurostat, το 2005 οι Έλληνες ήταν οι πιο χαμηλόμισθοι, καθώς κάθε νοικοκυριό είχε να λαμβάνει τον μήνα 1.608 ευρώ, δηλαδή 19.300 ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί ξεπερνούν τα 33.000

ευρώ τον χρόνο, οι Ισπανοί τα 22.500

ευρώ και οι Ιταλοί τα 24.300 ευρώ. Απογοητευτική σύγκριση

Πάντως, οι πιο καλοπληρωμένοι είναι εκείνοι που εργάζονται στην «καρδιά» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, καθώς το ύψος των ετήσιων αποδοχών τους φτάνει τα 47.707 ευρώ τον χρόνο. Κι όμως, στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τα ενοίκια για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ στο κέντρο της πόλης. Η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών είναι απογοητευτική: οι Έλληνες δίνουν κάθε μήνα στον σπιτονοικοκύρη τους το 44% του μηνιάτικού τους, ενώ οι Βρυξελλιώτες μόλις το 15%!

Κι εκείνοι ωστόσο που θέλουν να ξεφύγουν από το ενοίκιο, αγοράζοντας ένα διαμέρισμα, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν επί 13 ολόκληρα χρόνια και χωρίς να κάνουν καμία απολύτως έξτρα σπατάλη, ώστε να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό των 250.000 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει- στην καλύτερη περίπτωση- ένα τριάρι στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο κοστίζουν και τα διαμερίσματα στη Μαδρίτη, η διαφορά όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι Ισπανοί πρέπει να βάλουν στην άκρη τους μισούς μισθούς, δηλαδή μόλις εφτά ετών!

Οι Ευρωπαίοι που χρειάζεται να πασχίσουν περισσότερο από τους Έλληνες εάν θέλουν να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί: πρέπει να συγκεντρώσουν 350.000- 500.000 ευρώ! Ωστόσο, με τα χρήματα αυτά μπορούν να κάνουν δικά τους 80-100 τετραγωνικά μέτρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στους γύρω δρόμους.

«Στην ουσία όμως, συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Ένα σπίτι στο Παρίσι αντιστοιχεί με το καλύτερο διαμέρισμα του Κολωνακίου, το οποίο επίσης κοστίζει περίπου 400.000

ευρώ», υπογραμμίζει ο σύμβουλος ακινήτων Νίκος Γιανουλέλης.

Η πτώση των επιτοκίων ανέβασε 15% τις τιμές


ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια κρύβεται η απάντηση στο «παράδοξο» της κατά πολύ ακριβότερης Αθήνας σε σύγκριση με λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η ζήτηση αυξήθηκε απότομα μετά την πτώση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν και οι τιμές. Εξίσου σημαντικός παράγοντας ήταν μια σειρά νόμων που άλλαξαν το φορολογικό σύστημα- κυρίως η επιβολή του ΦΠΑ και η αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Το μεγάλο κύμα αγοραστών είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή πώλησης κατά 15% μέσα σε λίγους μήνες», λέει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος ακινήτων Ν. Γιανουλέλης.