Ο χρόνος σταμάτησε στο καλοκαίρι του 2004 για τις περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Με εξαίρεση ορισμένες εγκαταστάσεις, όπως το κλειστό γήπεδο του Μπάντμιντον, που ανοίγει σε λίγες ημέρες, το Μπιτς Βόλεϊ που ανοίγει το καλοκαίρι και το ΙΒC (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) το οποίο θα λειτουργήσει σύντομα ως το νέο υπερεμπορικό κέντρο της Λ. Κηφισίας, στις υπόλοιπες κυριαρχεί η εγκατάλειψη…


Ακόμα και σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και έχει επιλεγεί ανάδοχος, όπως για παράδειγμα το κλειστό του Γαλατσίου, οι μετασκευές που απαιτούνται αναμένεται να τις κρατήσουν κλειστές έως το 2009.

Παράλληλα υπάρχουν ολυμπιακοί χώροι για τους οποίους δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποτελέσουν «ανάσα» για την πόλη, αλλά δεν έχει γίνει απολύτως καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση κι ας πέρασαν ήδη δυόμισι χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: το ΟΑΚΑ και η περίφημη ανάπλαση που έκανε ο Σαντιάγκο Καλατράβα δημιουργώντας έναν ολυμπιακό περίπατο και μια πλατεία 200 στρεμμάτων μεταξύ των γηπέδων παραμένουν απροσπέλαστα για τους πολίτες!

«Εγκαταλελειμμένο» όσον αφορά τα μεγαλεπήβολα σχέδια αξιοποίησης είναι και το κλειστό

ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στο ΟΑΚΑ η ανάπλαση Καλατράβα δημιουργούσε ολυμπιακό περίπατο και πλατεία 200 στρεμ. αλλά παραμένουν απροσπέλαστα για τους πολίτες!

γήπεδο των Άνω Λιοσίων, για το οποίο ο Πρωθυπουργός με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση μετά τις εκλογές τον Μάρτιο του 2004 είχε δεσμευθεί δημόσια ότι θα λειτουργήσει ως στέγη για την Ακαδημία Τεχνών. Προσωρινά λοιπόν, το γήπεδο έχει νοικιαστεί σε ιδιωτικό κανάλι και χρησιμοποιείται ως τηλεοπτικό στούντιο.

Και στα φιλέτα

Εικόνες εγκατάλειψης υπάρχουν ακόμα και σε ορισμένα από τα ολυμπιακά φιλέτα όπως στην έκταση μεταξύ Μπιτς Βόλεϊ και Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στην παραλία του Μοσχάτου, όπου σκουπίδια και καταυλισμοί Τσιγγάνων έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους. «Διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι ο κ. Ορφανός έχει εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην παραλία του Μοσχάτου. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτή την κίνηση, περιμένουμε να μας καλέσει για να συζητήσουμε την πρότασή του» τονίζει ο δήμαρχος Μοσχάτου Ταξιάρχης Παπαντώνης. Ο δήμος «δεν θα είχε αντίρρηση να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις (μερικά γήπεδα 5 επί 5 και έναν στίβο με ελαφρές κατασκευές) σε μια έκταση 90 στρεμμάτων η ΓΓΑ», αλλά διεκδικεί να υλοποιήσει το υπόλοιπο κομμάτι της ανάπλασης.

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης από το Δ΄ ΚΠΣ μαζί με τον Δ. Καλλιθέας, τη Νομαρχία Αθηνών και την Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς. «Θα κάνουμε μελέτη αξιοποίησης της παραλίας» τονίζει ο κ. Παπαντώνης. «Το υπόλοιπο κονδύλι για να μετατραπεί σε Οικολογικό Πάρκο η έκταση των 160 στρεμμάτων μπορεί να εξοικονομηθεί παραχωρώντας σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του Ενυδρείου που προβλέπεται, καθώς και των εμπορικών χρήσεων στα 2.000 δομήσιμα τ.μ.».