Πρυτανεύει ο… εμφύλιος αντί της κοινής γραμμής μεταξύ των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων για το ζήτημα της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ και κυρίως για το πότε θα ήταν ο πιο κατάλληλος χρόνος να κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο!


Για το ερχόμενο Σάββατο οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έχουν προγραμματίσει Σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας (ανάμεσα στις οποίες και οι διατάξεις για το άσυλο). Στη Σύνοδο, που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον Βόλο αλλά τελικά θα γίνει στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας, θα παραστεί κατά πάσα πιθανότητα και η κ. Μαριέττα

ΟΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ

Από τη μια πλευρά είναι οι 4 πρυτάνεις των αρχαιότερων πανεπιστημίων και από την άλλη 4 πρυτάνεις από περιφερειακά

Γιαννάκου· ωστόσο οι πρυτάνεις είναι ήδη διχασμένοι και, πριν συζητήσουν αναφορικά με τη μεταρρύθμιση, αναμένεται να επιχειρήσουν ένα ξεκαθάρισμα των δικών τους διαφορών. Από τη μια πλευρά θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι 4 πρυτάνεις των αρχαιότερων και πιο μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας (Αθήνας κ. Χρ. Κίττας, Αριστοτελείου κ. Αν. Μάνθος, Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης και Πατρών κ. Στ. Κουμπιάς) ενώ από την άλλη, οι πρυτάνεις ορισμένων περιφερειακών πανεπιστημίων, όπως οι κ.κ. Κ. Σιμόπουλος του Δημοκριτείου Θράκης, Κ. Μπαγιάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηλ. Κουσκουβέλης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ι. Γρυσμπολάκης του Πολυτεχνείου Κρήτης και άλλοι.

Ζήτησαν αναβολή

Τη μεταξύ τους αντιπαράθεση προκάλεσε η πρωτοβουλία που ανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι 4 πρυτάνεις να ζητήσουν την αναβολή κατάθεσης του νέου νόμου-πλαισίου μέχρι τον Ιούνιο ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και οι συναντήσεις τους για το ίδιο θέμα, ως εκπροσώπων των πρυτάνεων, με πολιτικούς αρχηγούς.

«Πρόκειται για απόψεις των τεσσάρων που “καπελώνουν” τους υπόλοιπους. Συναντήθηκαν με τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να καλέσουν μαζί ούτε καν τον πρόεδρο της Συνόδου αυτής, που είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρότασή τους είναι αποπροσανατολιστική και πιστεύω πως ο νόμος πρέπει να κατατεθεί τώρα, καθώς το κέρδος θα είναι η αυτοδιοίκηση για τα πανεπιστήμια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και όχι να περιμένουμε να έρθει πάλι το καλοκαίρι, ώστε να συνεχισθεί έτσι όλη τη χρονιά η παρούσα αναστάτωση. Αυτό θα πουν και πολλοί συνάδελφοι στη Σύνοδο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Δημοκριτείου Θράκης κ. Σιμόπουλος. «Γνωρίζουμε ότι έχουν ενοχληθεί κάποιοι πρυτάνεις μικρών πανεπιστημίων. Όμως δεν είναι δυνατόν να εμποδίζει κανείς κανέναν να εκδηλώσει κάποια πρωτοβουλία. Αν δε συμφωνούν με αυτήν, έχουν κάθε δικαίωμα να το πουν», απαντά ο πρύτανης του Μετσοβίου κ. Μουτζούρης.

Διαφωνούν για το άρθρο 16

Στη Σύνοδο πρυτάνεων, το Σάββατο, οι επικεφαλής των πανεπιστημίων θα πρέπει πρώτα να συνεννοηθούν μεταξύ τους προτού συζητήσουν τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στο ζήτημα των αλλαγών είναι περισσότερο διαλλακτικοί, καθώς οι περισσότεροι συμφωνούν με τη χορήγηση αυτοτέλειας στα πανεπιστήμια. Αντίθετα, δε συμφωνούν με το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ και διχάζονται για το ζήτημα της τροποποίησης του ασύλου.

Τριήμερη απεργία- 310 καταλήψεις και συλλαλητήριο


ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ εβδομάδα αναταραχής στα πανεπιστήμια αρχίζει σήμερα, καθώς οι πανεπιστημιακοί απεργούν για 3 ημέρες, οι καταλήψεις συνεχίζονται και έχουν ξεπεράσει τις 310, ενώ την Τετάρτη, νέα συλλαλητήρια θα αναστατώσουν την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει καλέσει τον κλάδο σε απεργία από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, ενώ κατόπιν προειδοποιεί για απεργία διαρκείας από τις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό, ακόμα και μέσα στην ΠΟΣΔΕΠ εκφράζονται επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το αν πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της πλήρους αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει η πλειοψηφία των μελών της. Οι καταλήψεις πάντως καλά κρατούν και αρκετά ιδρύματα (Πάντειο, ΤΕΙ Αθήνας, Πολυτεχνείο κ.ά.) έχουν ήδη αποφασίσει αναβολή της εξεταστικής περιόδου για λίγες εβδομάδες, προκειμένου να μη χαθεί λόγω των καταλήψεων. Στον χορό των κινητοποιήσεων μάλιστα επιχειρούν να μπουν τελευταία και οι μαθητές, που σε ορισμένα σχολεία προσπαθούν να οργανώσουν συνελεύσεις με το ερώτημα της κατάληψης.

Πολυτεχνείο Θράκης εναντίον Πολυτεχνείου Αθήνας!


Η ΚΟΝΤΡΑ των πρυτάνεων έχει και… δια-πολυτεχνειακό χαρακτήρα! Με προχθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου του, το Πολυτεχνείο Θράκης κατηγορεί τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου της Αθήνας για παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα του ακριτικού πανεπιστημίου.

Αιτία, ένα ψήφισμα που εξέδωσε η Σύγκλητος του ΕΜΠ τον περασμένο Δεκέμβριο με το οποίο ζητούσε την άρση δικαστικών προσφυγών και μήνυσης που έχει υποβάλει ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου κ. Θ. Καραμπίνης, εναντίον φοιτητή του ιδρύματος. Το γεγονός συνέβη όταν, έπειτα από απόφαση του ιδρύματος να αναθέσει τη σίτιση σε ιδιωτική εταιρεία, φοιτητές που διαφωνούσαν έχτισαν την πόρτα του γραφείου του κ. Καραμπίνη, ενώ ένας από αυτούς φέρεται να είπε ότι λόγος της αλλαγής καθεστώτος στη σίτιση ήταν υπόγεια οικονομική δοσοληψία του κ. Καραμπίνη. Ο αντιπρύτανης κατέθεσε τη μήνυση και αγωγή αποζημίωσης κατά του φοιτητή, λέγοντας ότι θα την αποσύρει αν ο φοιτητής ανακαλούσε. Ωστόσο, συμφοιτητές του στην Αθήνα, έθεσαν το ζήτημα στη Σύγκλητο του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, η οποία και εξέδωσε το ψήφισμα που προκάλεσε την διαμάχη.