Με έγκλημα χωρίς τιμωρία… ισοδυναμεί για περισσότερους από 4.000 κατηγορουμένους η βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Χιλιάδες πολίτες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην τελευταία Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, περιμένουν από 7 έως και 10 (!) χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεσή τους και παραμένουν εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της Δικαιοσύνης.
Δικαστές, εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι που καθημερινά βρίσκονται στα ακροατήρια, επισημαίνουν ότι το υπουργείο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, παρά μόνο σε υποθέσεις ήσσονος ποινικής σημασίας.

Η εικόνα εμφράγματος που παρουσιάζουν τα δικαστήρια, τα οποία είναι αρμόδια να εκδικάζουν κακουργήματα, οδήγησε τους προϊσταμένους του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ.κ. Βασίλη Φούκα και Γιώργο Κολιοκώστα στην

«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχασε το στοίχημα για επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και το «έμφραγμα» είναι ορατό στα δικαστήρια

άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των συναδέλφων τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τη δικαιοσύνη στα όρια της αρνησιδικίας.

Περιμένουν χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφετείου Αθηνών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες δικογραφίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι κατηγορούμενοι παραμένουν χωρίς δίκη, αν και έχουν περάσει- όπως οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί επιβεβαιώνουν- πολλά χρόνια από την τέλεση της αξιόποινης πράξης που τους έφερε μέχρι το εδώλιο. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ετέθησαν υπ΄ όψιν της Ολομέλειας των εφετών, απαιτούνται από 7 έως και 10 χρόνια για να φτάσει μια υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, ενώ ο συνήθης χρόνος που μεσολαβεί δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 4 χρόνια.

Ξεχνούν και οι μάρτυρες!

Το γεγονός αυτό, όπως εξηγούν δικαστές και εισαγγελείς, έχει επιπτώσεις και στην ουσιαστική απονομή του δικαίου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μάρτυρες εμφανίζονται να μη… θυμούνται όσα είχαν καταθέσει στο παρελθόν. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, η καθυστέρηση που παρατηρείται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια έχει αλυσιδωτές επιδράσεις για την εκδίκασή τους και στα επόμενα στάδια (Πενταμελή Εφετεία και Άρειος Πάγος), με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και κίνδυνος παραγραφής των πράξεων.

Κατά τα ισχύοντα στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Εφετείου, στα πινάκια των δικαστηρίων θα έπρεπε κανονικά να αναγράφονται προς εκδίκαση 8 κακουργήματα, αλλά στην πράξη και αυτό το όριο έχει καταργηθεί. Τα πινάκια των Τριμελών Εφετείων Κακουργημάτων, τουλάχιστον μέχρι το 2008, περιλαμβάνουν καθημερινά 20 υποθέσεις, καθώς σε αυτές προστίθενται και αναβολές που έχουν δοθεί από παλαιότερες δικασίμους.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, οι εφέτες αποφάσισαν να καταργήσουν δύο δικαστήρια που εκδικάζουν πλημμελήματα και να αυξήσουν τα τμήματα που δικάζουν τα κακουργήματα. Οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το γεγονός ότι μετά τη θέσπιση του νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αποποινικοποίησης ήσσονος σημασίας αδικημάτων και της παραγραφής μικρών ποινών, ετέθησαν στο αρχείο συνολικά 14.000 δικογραφίες, που αφαιρέθηκαν από τη «δικαστική ύλη» του Εφετείου.

Ο νόμος αυτός όμως δεν λειτούργησε, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το ίδιο ευεργετικά και για τις δικογραφίες κακουργημάτων που συσσωρεύονται επικίνδυνα, γεγονός που καταδεικνύει αυτό που από τη θέσπιση του νόμου είχαν επισημάνει δικαστές και δικηγόροι χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που προώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης «αποσπασματικά και ανεπαρκή», αφού υπάρχουν ελλείψεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

Παραγράφονται αδικήματα γιατί καθυστερεί για χρόνια η Δικαιοσύνη


ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ δεκαετία μετά τη διάπραξη της απάτης έφτασαν να λογοδοτήσουν για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη τέσσερις κατηγορούμενοι.

Όταν όμως η υπόθεσή τους κρίθηκε σε πρώτο βαθμό, τα πλημμελήματα είχαν ήδη παραγραφεί. Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που συνέβη κάτι τέτοιο. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις καθυστερήσεων:

Εννέα χρόνια

Συνήγορος Δημήτρης Μπόλης: Η δικογραφία αφορούσε τέσσερις κατηγορουμένους για κακουργηματική απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό πλημμελήματος που είχε χρόνο τέλεσης το 1996. Η υπόθεση έφτασε να εκδικαστεί το 2005, ενώ εκκρεμεί ακόμη το Πενταμελές Εφετείο, που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό τους κατηγορουμένους, που ούτως ή άλλως έμειναν ατιμώρητοι για την πράξη της πλαστογραφίας, που λόγω του πλημμεληματικού της χαρακτήρα είχε ήδη παραγραφεί όταν έφτασε στο ακροατήριο.

Οκτώ χρόνια

Συνήγορος Στέλιος Παπαγεωργίου-Γονατάς (επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θράκης): Υπόθεση κακουργηματικής απάτης και εμπρησμού που είχε τελεστεί τον Ιανουάριο του 1997 εις βάρος ασφαλιστικής εταιρείας, την οποία εκπροσωπούσα, έφτασε να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Οκτώβριο του 2005. Είχαν ήδη μεσολαβήσει οκτώ χρόνια από την τέλεση της πράξης, με αποτέλεσμα να έχει παραγραφεί η τρίτη πράξη της πλημμεληματικής απάτης, για την οποία ποτέ δεν τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι.

Επτά χρόνια

Συνήγορος Γιάννης Φωτόπουλος: Υπόθεση ληστείας από νεαρό τοξικομανή που τελέστηκε το καλοκαίρι του 2000 παρέμεινε για περισσότερο από δύο χρόνια στα συρτάρια της ανάκρισης. Περιμένουμε ακόμη, επτά χρόνια μετά, να προσδιοριστεί η δίκη του εντολέα μου. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει ο κατηγορούμενος παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης και υπάρχει ο κίνδυνος αν κριθεί ένοχος για την πράξη που του αποδίδεται να οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς δεν έχει τα χρήματα να εξαγοράσει όποια ποινή του επιβληθεί.

Τέσσερα χρόνια

Συνήγορος Χρήστος Μυλωνόπουλος (καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών): Για υπόθεση ληστείας που φέρεται να έχει τελεστεί το καλοκαίρι του 2006, η δίκη του εντολέα μου προσδιορίστηκε σε πρώτο βαθμό να γίνει το 2010.

Μέχρι το Εφετείο θα έχει εκτίσει την ποινή του Συνήγορος Γιάννης Βλάχος: Ο εντολέας μου καταδικάστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια σε κάθειρξη 10 ετών για ληστεία.

Το Εφετείο του έχει προσδιοριστεί για το τέλος του 2008. Μόνο που μέχρι τότε θα έχει θεμελιώσει δικαίωμα για υπό όρους αποφυλάκιση και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα είναι ουσιαστικά γι΄ αυτόν, όπως και σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις, δώρον… άδωρον.

Στο αρχείο 14.000 υποθέσεις


«Έμφραγμα» στο Εφετείο: οι 4.000 και πλέον δικογραφίες για κακουργήματα που… λιμνάζουν εδώ και χρόνια οδήγησαν τους προϊσταμένους του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ.κ. Βασίλη Φούκα (φωτογραφία πάνω) και Γιώργο Κολιοκώστα (φωτογραφία κάτω) στην άμεση σύγκληση της Ολομέλειας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε η αύξηση, κατά δύο, των δικαστηρίων που εκδικάζουν κακουργήματα ενώ εκρίθη ότι πρέπει να σταματήσει και η λειτουργία δύο δικαστηρίων που εκδικάζουν πλημμελήματα. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη μπει στο αρχείο 14.000 δικογραφίες για πλημμελήματα