ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ το γρήγορο Ίντερνετ θα έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση, εκτιμά ο Μπιλ Γκέιτς. Η εποχή που θα μπορεί κάποιος να βλέπει δωρεάν όποιο πρόγραμμα θέλει, τη στιγμή που το θέλει και χωρίς να διακόπτεται από διαφημίσεις βρίσκεται μόλις πέντε χρόνια μακριά. Το γρήγορο Ίντερνετ που αποτελεί πραγματικότητα σε εκατομμύρια σπίτια λόγω της εξάπλωσης των ευρυζωνικών δικτύων, που επιτρέπουν την ταχύτατη μετάδοση εικόνας ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, φέρνει επανάσταση στις συνήθειες των νοικοκυριών οδηγώντας ουσιαστικά σε «συγχώνευση» των υπολογιστών και της τηλεόρασης.

Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν διατυπώνεται από τον γκουρού της υψηλής τεχνολογίας, τον ιδρυτή της Μάικροσοφτ Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έκανε προβλέψεις σοκ για το μέλλον της τηλεόρασης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε χθες στο Νταβός της Ελβετίας.

«Σε πέντε χρόνια όλοι θα γελάνε με τις τηλεοράσεις που έχουμε σήμερα», είπε ο άνθρωπος που έβαλε τους υπολογιστές σε κάθε σπίτι, εξηγώντας τους περιορισμούς που θέτει ίσως η πιο αγαπημένη συσκευή των νοικοκυριών. Όπως ανέφερε ο Μπιλ Γκέιτς, όταν οι τηλεθεατές είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν να προχωρήσει η ροή του προγράμματος ώστε να μεταδοθεί η πληροφορία που πραγματικά τους ενδιαφέρει. «Η μετάδοση μεγάλων γεγονότων μέσω του Διαδικτύου είναι κατά πολύ ανώτερη», είπε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επενδύσεις από τις εταιρείες τηλεφωνίας σε ευρυζωνικά δίκτυα επιτρέπουν σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε γρήγορο Ίντερνετ, υπηρεσίες τηλεφωνίας και μετάδοση τηλεοπτικού σήματος (triple-play).