Σ ε πρόωρη εμμηνόπαυση μπαίνουν εκατομμύρια γυναίκες στην Ινδία εξαιτίας της φτώχειας και της ασιτίας. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Αλλαγής, με έδρα την Μπακαλόρε της Ινδίας, τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες της χώρας μπαίνει στην εμμηνόπαυση πριν γίνει 41 χρόνων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το 3,1% των γυναικών της Ινδίαςδηλαδή περίπου 17.000.000

– αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εμμηνόπαυσης σε ηλικία από 30 έως 34 ετών. Πριν από τα 39 τους χρόνια μπαίνει στην εμμηνόπαυση το 8%, ενώ το 19% των γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με αυτή τη σημαντική αλλαγή στη ζωή τους λίγο πριν από τα 41 τους χρόνια.

Οι ερευνητές.

Η εμμηνόπαυση οφείλεται στην αδυναμία του γυναικείου οργανισμού να συνεχίσει να παράγει οιστρογόνα και αυτό συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες άνω των 45 ετών.

Παγκοσμίως η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί περίπου το 1% του γυναικείου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις αγροτικές περιοχές την Ινδίας, όπου οι γυναίκες είναι αμόρφωτες και λόγω της κακής διατροφής έχουν χαμηλό δείκτη οστικής πυκνότητας. «Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες δεν τρέφονται σωστά και αυτό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες», τονίζει η γιατρός Τ. Σ. Σιαμάλα, που έλαβε μέρος στην έρευνα.