Στο μεγαλύτερο ροκ φεστιβάλ πέρυσι στην Αυστραλία, νέοι λευκοί άνδρες προσέγγισαν τους παρευρισκόμενους και απαίτησαν υποταγή στην εθνική σημαία της χώρας. Το φεστιβάλ Βig Day Οut (Μεγάλη Μέρα Έξω) πραγματοποιήθηκε έξι εβδομάδες μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην παραλία του Σίδνεϊ, Κρονούλα, όπου σέρφερ που κρατούσαν την αυστραλιανή σημαία επιτέθηκαν σε νέους ΛιβανέζουςΑυστραλιανούς. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ θορυβήθηκαν από τα βίαια επεισόδια. Η απόφασή τους όμως, φέτος να απαγορεύσουν τη χρήση της σημαίας, προκάλεσε αντιδράσεις. Οι πιο ακραίες φωνές ανήκαν σε πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι φέτος θα επιδιώξουν να επανεκλεγούν.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ χαρακτήρισε την απαγόρευση χρήσης της σημαίας, «βλακώδη και προσβλητική για εκατομμύρια Αυστραλούς».

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε πόλεις της Αυστραλίας και στη Νέα Ζηλανδία σε διαφορετικές ημερομηνίες με τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων της μουσικής σκηνής, όπως Ρearl Jam, Ramones, Foo Fighters και Chemical Βrothers. «Δεν μου άρεσε αυτό που συνέβη πέρυσι. Η αυστραλιανή σημαία χρησιμοποιήθηκε σαν χρώμα συμμορίας.

Ήταν ρατσισμός που καλύφθηκε με τον μανδύα του πατριωτισμού και δεν θα το ανεχτώ», τόνισε ο παραγωγός της εκδήλωσης Κεν Γουέστ. Ωστόσο, λίγο πριν από το προγραμματισμένο για χθες φεστιβάλ του Σίδνεϊ, στο σάιτ του φεστιβάλ οι διοργανωτές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν απαγορεύεται η χρήση της σημαίας, αλλά αποθαρρύνονται όσοι θα συμμετέχουν να τη χρησιμοποιήσουν.