Σ χεδόν οκτώ χρόνια μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη μόνιμη απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, υπό διαρκή διεθνή επιτήρηση. Το σχέδιο για το μέλλον αυτής της σερβικής επαρχίας παρουσιάστηκε χθες στις έξι χώρες της ομάδας επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία) από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι. Την επιφύλαξή της για το περιεχόμενο του σχεδίου εξέφρασε η Ρωσία, ζητώντας να καθυστερήσει η απόφαση για το Κόσοβο ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Σερβία. Αυτή η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, στην επίσημη ίδρυση ενός νέου κράτους στη Νοτιοαναταλική Ευρώπη, που θα είναι μέλος του ΟΗΕ και που θα αποκτήσει συν τω χρόνω και δικό του στρατό.

Όμως, ξένος διπλωμάτης ο οποίος θα είναι εγκατεστημένος στην πρωτεύουσα Πρίστινα, θα διατηρεί το δικαίωμα να απολύει αξιωματούχους και να ακυρώνει νομοθετήματα που θα θεωρεί διχαστικά, ενώ τα υπόλοιπα ζητήματα διακυβέρνησης θα τα αφήνει στην τοπική αρχή.

Με βάση αυτό το σχέδιο, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα διατηρήσουν την παρουσία τους στο νέο κράτος προκειμένου να διασφαλίζουν την ειρήνη και να βοηθούν στην προστασία των μειονοτήτων. Όμως θα αποσύρονται σταδιακά, όσο το Κόσοβο θα ετοιμάζεται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προσανατολισμός του Κοσόβου σε έναν δρόμο που θα το οδηγήσει τελικά στην πλήρη ανεξαρτησία, αναμένεται να κλείσει ένα κεφάλαιο της βαλκανικής ιστορίας που σημαδεύτηκε από πολέμους, πολιτική αναταραχή και μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Μερικοί διπλωμάτες όμως θεωρούν ότι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των δυτικών δυνάμεων ίσως να μην είναι το τέλος της ιστορίας. Σέρβοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα ταχθεί κατά της απόσχισης αυτής της επαρχίας της χώρας τους. Πολλοί Σέρβοι σήμερα προσβλέπουν στη Ρωσία για την προστασία των συμφερόντων τους- με ένα ρωσικό βέτο, όταν το σχέδιο θα παρουσιαστεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία, όμως, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να στηρίξει το σχέδιο με αντάλλαγμα την αμερικανική και ευρωπαϊκή ανοχή στην απόσχιση δύο ρωσικών περιοχών της Γεωργίας.