Ένας από τους μεγαλύτερους ναυτικούς ήρωες της Βρετανίας, ο Τόμας Λόρδος Κόχραν, αποκαλύφθηκε ως απατεώνας, έπειτα από μια νέα έρευνα γύρω από μια εντυπωσιακή απάτη στο Χρηματιστήριο που έλαβε χώρα πριν από σχεδόν δύο αιώνες.


O Λόρδος Κόχραν είχε αποβληθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, του είχε αφαιρεθεί ο τίτλος του ιππότη και είχε φυλακιστεί για τον ρόλο του στην απάτη. Αργότερα «καθάρισε» το όνομά του και θάφτηκε ως ήρωας στο Ουεστμίνστερ. Όμως μια νέα διερεύνηση της υπόθεσης που είχε προκαλέσει επί μήνες σάλο στο γεωργιανό Λονδίνο, δείχνει ότι ο Κόχραν βρισκόταν όντως πίσω από την περίτεχνη απάτη.

Προσποιούμενοι τους Γάλλους βασιλόφρονες αξιωματικούς και έναν απεσταλμένο του βρετανικού στρατού, οι απατεώνες συνωμότες κατάφεραν να πείσουν χρηματιστές του Σίτι ότι ο Ναπολέων είχε ηττηθεί και ήταν νεκρός, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να αυξηθεί κατακόρυφα. Τρία μέλη της συμμορίας, φορώντας μπλε στολές και λευκές κονκάρδες, διέσχισαν τη Γέφυρα του Λονδίνου με μια κλειστή άμαξα την οποία έσερναν τέσσερα άλογα, σκορπίζοντας πίσω τους φυλλάδια που έγραφαν στα γαλλικά «Ζήτω ο Βασιλιάς!» και «Ζήτωσαν οι Βουρβόνοι!». Την ίδια ώρα, ένας άλλος συνωμότης εμφανιζόταν στο Ντόβερ ισχυριζόμενος πως είναι Βρετανός υπασπιστής που είχε μόλις φτάσει από το Παρίσι με την είδηση ότι οι δυνάμεις του Ναπολέοντα είχαν αποδεκατιστεί από τους Κοζάκους.

36 Πριν από δύο αιώνες, μαζί με άλλους δύο συνωμότες, έπεισε το Σίτι ότι ο Ναπολέων ήταν νεκρός, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να αυξηθεί κατακόρυφα

Η έρευνα. Οι τιμές του χρυσού καταβαραθρώθηκαν όταν δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση. Οργισμένοι επενδυτές, πολλοί από τους οποίους είχαν υποστεί μεγάλη ζημία, απαίτησαν να διεξαχθεί έρευνα από το Χρηματιστήριο. Οι «Τάιμς» κατακεραύνωσαν αυτή τη «θρασεία και αισχρή απάτη». Μέσα σε τέσσερις μήνες ο Κόχραν, ο πιο αγαπητός στους Άγγλους ναυτικός μετά τον Νέλσωνα, δικάστηκε και καταδικάστηκε σ΄ έναν χρόνο φυλάκισης, μολονότι τα σχέδια για τη διαπόμπευσή του εγκαταλείφθηκαν από φόβο μήπως διαταραχθεί η τάξη. Πέρασε χρόνια προσπαθώντας να καθαρίσει το όνομά του και κέρδισε βασιλική χάρη το 1832, οπότε και αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του υποναυάρχου. Δώδεκα χρόνια αργότερα η Βασίλισσα Βικτωρία επέστρεψε στον Κόχραν και τον τίτλο του ιππότη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντέιλ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο οποίος ξέθαψε τα χαρτιά της δίκης από το δικηγορικό γραφείο Farrer & Co. που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Κόχραν, οι αποδείξεις για την ενοχή του τελευταίου είναι συντριπτικές. Ο Ντέιλ υπογραμμίζει πως αποδεικνύεται ότι η σύζυγος του Κόχραν είχε πάρει πρόγευμα μαζί μ΄ έναν από τους συνωμότες την ημέρα της απάτης, πράγμα που ο Κόχραν είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να αποκρύψει.

Το βιβλίο. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ενοχή του», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιλ, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματά του αυτή την εβδομάδα ( το βιβλίο του με τίτλο «Ο Ναπολέων είναι νεκρός: Ο Λόρδος Κόχραν και το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου» κυκλοφόρησε την Πέμπτη από τον οίκο Sutton Ρublishing ). Αποκάλυψε επίσης πως η συμμορία έβγαλε κέρδος από την απάτη μόνο 10.000 στερλίνες- 600.000 με σημερινές τιμές (περίπου 960.000 ευρώ). Δεν είχαν καταφέρει να αγοράσουν αρκετά ομόλογα, καθώς η τιμή είχε ανέβει. Επιπλέον, η τρίτη πτυχή της συνωμοσίας- να τηλεγραφηθεί από το Ντόβερ στο Λονδίνο η ψευδής πληροφορία ότι πέθανε ο Ναπολέων- απέτυχε λόγω της ομίχλης. Την εποχή εκείνη, ο τηλέγραφος λειτουργούσε με σταθμούς που βρίσκονταν σε οπτική ευθεία.

© Τhe Τimes, 2007

Η Ελληνική Επανάσταση και ο θάνατος του Καραϊσκάκη


O Τόμας Κόχραν ήταν ήρωας για τη Βρετανία, καθώς πολέμησε με επιτυχία εναντίον των Γάλλων και των Ισπανών, όχι όμως και για την Ελλάδα. Το 1827 διορίστηκε αρχιναύαρχος των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, η οποία διόρισε επίσης αρχιστράτηγο των χερσαίων δυνάμεων τον επίσης Άγγλο σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς και κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Απέτυχε όμως παταγωδώς, καθώς επί των ημερών του η Επανάσταση λίγο έλειψε να πνεύσει τα λοίσθια, με τον Καραϊσκάκη να σκοτώνεται στο Φάληρο και τη Στερεά Ελλάδα να καταλαμβάνεται από τον Κιουταχή. Το 1831 πήρε τον τίτλο του Κόμη του Νταντόναλντ. Πέθανε το 1860, σε ηλικία 84 χρόνων.