Επιχείρηση αμφισβήτησης της μεθοδολογίας των δημοσκοπήσεων αλλά και των πρακτικών που ακολουθούν ορισμένες αναγνωρισμένες εταιρείες μετρήσεων των προθέσεων της κοινής γνώμης θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζοντας πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της βάσης του κόμματος σκέφτεται να περάσει στην αντεπίθεση δίνοντας στη δημοσιότητα τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια της και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είτε είναι πιο θετικά για το ΠΑΣΟΚ είτε καταλήγουν σε αντιφάσεις ακόμη κι αν προέρχονται από τις ίδιες εταιρείες μετρήσεων.

Απόκλιση.

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με εμπειρία στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων αναφέρει ότι την τελευταία διετία- βάσει μετρήσεων συγκεκριμένης εταιρείας- η Νέα Δημοκρατία έχει απολέσει 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ έχει «τσιμπήσει» μία μονάδα, ωστόσο η εντύπωση που περνάει στην κοινωνία είναι ότι η κυβερνητική παράταξη χάνει, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει. Προσθέτει επίσης ότι στους ποιοτικούς δείκτες (υγεία, παιδεία κ.λπ.), ενώ ο μέσος όρος της διαφοράς των δύο κομμάτων ήταν στο 7,2% τώρα έχει πέσει στο 1,6%. Ακόμη παρατηρεί ότι μετρήσεις της ίδιας χρονικής περιόδου δείχνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων από 1,5 έως 4,5 μονάδες προκαλώντας προβληματισμό για την μεγάλη απόκλιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδόξου – προσθέτει- είναι ότι σε μέτρηση μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων που έδειχνε την απόσταση ανάμεσα στους δύο (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) στις τρεις μονάδες στο ερώτημα «εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε» η διαφορά περιοριζόταν στη μία μονάδα.

Βάσει των όσων υποστηρίζουν παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη στο πρόσφατο παρελθόν έχει παρατηρηθεί η ίδια εταιρεία να δίνει για το ίδιο χρονικό διάστημα άλλες μετρήσεις στη δημοσιότητα και άλλες στην αξιωματική αντιπολίτευση οι οποίες εμφάνιζαν απόκλιση έως και δύο μονάδων ως προς την πρόθεση ψήφου. Στελέχη που έχουν δει όλα τα «κρυφά» γκάλοπ επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα η διαφορά κυμαίνεται από-1,5% (που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και 2% υπέρ της Ν.Δ.) μέχρι +0,5% (που μπορεί να μετατραπεί σε 1% ή 1,5% προβάδισμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ).