Ο Τζόννυ Τεμπλ, μπασίστας στο ροκ συγκρότημα Girls Αgainst Βoys, έχει ιδρύσει και διευθύνει στη Νέα Υόρκη τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο Αkashic Βooks.

Oι συγγραφείς που εκδίδει ο Αkashic («γιγάντια βιβλιοθήκη» στα σανσκριτικά) είναι οι περισσότεροι περιθωριακοί ή ελάχιστα γνωστοί, όμως εμφανίζονται πλέον όλο και συχνότερα στις σελίδες κριτικής βιβλίου των «Νιού Γιορκ Τάιμς». Ο οίκος έχει προσωπικό μόλις τέσσερις ανθρώπους και τα γραφεία του περιορίζονται σ΄ ένα δωμάτιο στο Μπρούκλυν. Τα βιβλία του πωλούνται όχι μόνο στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, αλλά και σε πάγκους στο δρόμο. Πεποίθηση του Τεμπλ είναι ότι «η κατανάλωση της λογοτεχνίας πρέπει να διευρυνθεί, να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού».

Ο Αkashic εκδίδει 25 βιβλία τον χρόνο και έχει πολλούς συγγραφείς από την «αφρικανική διασπορά», σύμφωνα με την έκφραση του Τεμπλ. Δεν είναι μόνον άγνωστοι. Περιλαμβάνονται σ΄ αυτούς ο βραβευμένος Νιγηριανός ακτιβιστής και μυθιστοριογράφος Κρις Αμπάνι και ο Αμίν Μπαράκα, ο θεατρικός συγγραφέας της δεκαετίας του 1960 που ήταν παλιότερα γνωστός ως Ληρόι Τζόουνς. Ο Τεμπλ κατάφερε επίσης τελευταία να «αρπάξει» από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους το θρίλερ «Ο ενοχλητικός νεκρός», που συνυπογράφει ο αρχηγός των Ζαπατίστας, ο υποδιοικητής Μάρκος. «Δεν μου αρέσει να συναγωνίζομαι για βιβλία», λέει ωστόσο. «Η κύρια αποστολή μου είναι να εκδίδω βιβλία που δεν έχουν σπίτι αλλού ή να δημιουργώ μια νέα ιδέα».

Ο Τεμπλ, 40 χρόνων, γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η μητέρα του ήταν δικηγόρος και ο πατέρας του διευθυντής της τοπικής οργάνωσης της ΑCLU, της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών. Πήρε δίπλωμα στις αφροαμερικανικές σπουδές και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνική εργασία. «Λατρεύω την κοινωνική εργασία. Όταν όμως έπαιρνα το δίπλωμά μου, το συγκρότημα στο οποίο έπαιζα άρχιζε να πηγαίνει πολύ καλά, έτσι επέλεξα το ροκ, επειδή στην κοινωνική εργασία θα μπορούσα να επιστρέψω αργότερα- πράγμα που σκοπεύω να κάνω-, όχι όμως και στο ροκ». Οι Girls Αgainst Βoys πήγαν αρκετά καλά, έκαναν συμβόλαιο με μια μεγάλη εταιρεία και, με τα χρήματα που του αναλογούσαν, ο Τεμπλ έστησε τον οίκο Αkashi Βooks χρησιμοποιώντας όσα ήξερε από την ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Οι συγγραφείς του παίρνουν πολύ μικρές προκαταβολές, αλλά έχουν αυξημένα δικαιώματα επί των πωλήσεων. Και η συνεργασία του οίκου μαζί τους είναι τόσο στενή ώστε ο Τεμπλ κάνει... οντισιόν για να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί μ΄ έναν συγγραφέα. «Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη», τονίζει, «έτσι όταν υπογράφω για ένα βιβλίο, θέλω να ξέρω αρκετά καλά τον συγγραφέα. Τηλεφωνώ σε ανθρώπους που τον ξέρουν επειδή, αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν θέλουμε να δουλέψουμε μαζί του... Έχουμε περιορισμένο προϋπολογισμό, αλλά αφιερώνουμε πολλή προσωπική φροντίδα στους συγγραφείς μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από