Η «οικολογική στροφή» του Λευκού Οίκου δεν εντυπωσιάζει αυτούς που ξέρουν. Οικολόγοι και ειδικοί που μελέτησαν τις προτάσεις του προέδρου Μπους για το περιβάλλον διαπιστώνουν ότι τα «καθαρά καύσιμα» θα μπορούσαν να προξενήσουν περισσότερο κακό παρά καλό.


Το επιτελείο του προέδρου Μπους ήλπιζε ότι με τις ανακοινώσεις του για το κλίμα θα κατάφερνε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από την αμερικανική περιπέτεια στο Ιράκ. Όχι μόνο δεν το πέτυχε, αλλά αμφισβητούνται και οι θέσεις του για το περιβάλλον. «Ο πρόεδρος επιτέλους παραδέχθηκε την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, «αλλά δεν προσέφερε ένα πραγματικό σχέδιο για τις κλιματικές μεταβολές». Η Δημοκρατική πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Γερουσίας Μπάρμπαρα Μπόξερ είπε: «Η ομιλία του προέδρου ξεχώρισε περισσότερο

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Οι οικολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά στα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της παραγωγής αιθανόλης

για όσα δεν είπε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρά για όσα είπε». Η γερουσιαστής πιέζει για την υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων παρόμοιων με εκείνους που έθετε το Πρωτόκολλο του Κιότο- το οποίο είχε απορριφθεί από την αρχή από τον πρόεδρο Μπους. Την ίδια ακριβώς άποψη υποστήριξε και η Άνγκελα Μέρκελ. Ανοίγοντας επισήμως τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η Γερμανίδα καγκελάριος- της οποίας η χώρα ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία- τόνισε ότι μόνο αν υπάρξουν δεσμευτικοί στόχοι για κάθε χώρα θα υπάρξει επιτυχία. «Χρειαζόμαστε ένα δεσμευτικό καθεστώς που θα περιλαμβάνει όλους εκείνους που προκαλούν εκπομπές αερίων», δήλωσε. «Από τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε. αναλογεί το 15%. Το 85% προέρχεται από αλλού. Το μερίδιο της Ευρώπης θα μειωθεί, αλλά πρόκειται για μια παγκόσμια ευθύνη».

Στην ομιλία του για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους ο Τζορτζ Μπους ζήτησε τον πενταπλασιασμό της παραγωγής αιθανόλης και άλλων εναλλακτικών καυσίμων, προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση βενζίνης. Τις προτάσεις του όμως υποδέχθηκαν χλιαρά οι ειδικοί και οι οικολόγοι. «Ο πρόεδρος είναι το ίδιο αδιάλλακτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο είναι και για το Ιράκ» δήλωσε στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο Φίλιπ Κλαπ του Εθνικού Ιδρύματος Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. «Για να παράγονται τα 160 δισ. λίτρα αιθανόλης ετησίως που ο Μπους λέει ότι θα απαιτηθούν, θα χρειαστούν άλλα 330.000

τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης- δηλαδή όση οι πολιτείες του Κάνσας και της Άιοβα μαζίγια την παραγωγή καλαμποκιού, κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο να συμβεί».

Ανέφικτοι στόχοι

Οι οικολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της παραγωγής αιθανόλης, που θα δώσει μεν ώθηση στους παραγωγούς καλαμποκιού στις ΗΠΑ, αλλά δεν θα περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα. Η καύση αιθανόλης που προέρχεται από καλαμπόκι είναι «μηδενικού άνθρακα», αλλά η παραγωγή αιθανόλης απαιτεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων. «Η μεταφορά της αιθανόλης και η επεξεργασία της απαιτούν ενέργεια η οποία σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα», λέει στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο Γιαν Κόβαλτζιγκ του ευρωπαϊκού τμήματος των Φίλων της Γης. «Όλα αυτά τα σχέδια για βιοκαύσιμα, λοιπόν, απλώς ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Οι υδατάνθρακες


ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ εκμεταλλεύεται κανείς μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με τη μορφή των υδατανθράκων που είναι συσσωρευμένοι στα δημητριακάστην περίπτωση της αιθανόλης, στο καλαμπόκι. Τα φυτά μπορούν και μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε υδατάνθρακες με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Από τη ζύμωση των υδατανθράκων αυτών των καλλιεργειών προέρχεται η αιθανόλη, η οποία μπορεί να αποτελέσει καύσιμο αυτοκινήτων. Είναι λιγότερο ρυπογόνος από τη βενζίνη, αλλά παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Επίσης, οι βιομηχανικές χώρες χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για να καλλιεργήσουν τα αναγκαία φυτά.

Να αναλάβουμε άμεσα δράση


Τα πιο αξιόπιστα μέχρι τώρα στοιχεία για τη δυσμενή επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον του θα περιλαμβάνει έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα δημοσιευτεί στις 2 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Η έκθεση θα καλεί την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και για τις κλιματικές μεταβολές. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης, την οποία συνέταξε η διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τις κλιματικές μεταβολές με τη συμβολή 2.500 επιστημόνων από 130 χώρες, είναι τα παρακάτω.

Ο άνθρωπος

● ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ η ανθρωπογενής αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για την παρατηρούμενη άνοδο των μέσων θερμοκρασιών του πλανήτη από τα μέσα του εικοστού αιώνα.

● Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ του κλιματικού συστήματος είναι αναμφισβήτητη, όπως είναι σήμερα εμφανές από τις αυξήσεις στις ατμοσφαιρικές και θαλάσσιες θερμοκρασίες, την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οι προβλέψεις

● ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ πιθανότατα θα ανέλθουν κατά 2-4,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν στα 550 μέρη ανά εκατομμύριο από 380 που είναι σήμερα. ● ΕΙΝΑΙ «ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ» ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα και βαριές βροχοπτώσεις, να γίνουν συχνότερα. Οι αρκτικοί θαλάσσιοι πάγοι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα καλοκαίρια προς τα τέλη του εικοστού πρώτου αιώνα.