ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ότι τα Ταμεία μπορούν να καταβάλλουν αναδρομικά, με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ, δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Παράλληλα ανακοινώθηκε και επισήμως πως δεν χρειάζεται οι δικαιούχοι να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς καλύπτονται από την απόφαση. «Τα Ταμεία θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται με τη δικαστική απόφαση», είπε ο υπουργός Απασχόλησης. Ο κ. Τσιτουρίδης συνέστησε στους εργατολόγους να μένουν στον χώρο του εργατικού δίκαιου, και να μην ασχολούνται με την πολιτική. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γερ. Γιακουμάτος η διαδικασία θα είναι απλή. «Όσοι δεν έχουν πάρει τα χρήματα που πρέπει θα κάνουν μια αίτηση στα Ταμεία τους και θα ζητάνε τα επιπλέον χρήματα. Η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις», πρόσθεσε ο κ. Γιακουμάτος «Τα Ταμεία έχουν λεφτά»

«Τις συντάξεις, το εφάπαξ, όλα αυτά τα εγγυάται το κράτος και πάντα πληρώνονται. Έχουν λεφτά τα Ταμεία, θα πληρώσουν. Ο κ. Τσιτουρίδης έδωσε εντολή στην γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να πληρωθούν τα χρήματα από τα Ταμεία και να εφαρμόσουν την απόφαση. Ως προς το πώς θα πληρωθούν από κάποια Ταμείαβλέπε ΛΑΦΚΑ- δεν μας απασχολεί αυτή την στιγμή αυτό και δεν έχουμε καμία θέση. Προς το παρόν προέχουν οι πληρωμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ που χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως γνωστόν ανοίγει έτσι ο δρόμος σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 1993, να διεκδικήσουν αναδρομικά που κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 25.000

έως 70.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η απόφαση δεν αφορά το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ αλλά ορισμένες τράπεζες, τη ΔΕΗ και το Ταμείο Αρωγής του ΟΤΕ.