Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» των δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών να καθορίσουν πλαφόν στον αριθμό υποθέσεων που θα αναγράφεται στα πινάκια των πολιτικών δικαστηρίων, κόντρα στον νόμο Παπαληγούρα για την επιτάχυνση, αναδεικνύει για άλλη μια φορά σε μείζον το πρόβλημα της βραδύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Στη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Αθηνών, περιγράφεται με αριθμούς η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια λόγω του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τον οποίο καλούνται να διεκπεραιώσουν εντός 8 μηνών- σύμφωνα με τον νόμο 3346/2005- λίγοι δικαστικοί λειτουργοί.

Το πλαφόν στον αριθμό των υποθέσεων που βάζει η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου- 25 στα Πολυμελή Πρωτοδικεία, 25 στις υποθέσεις Κτηματολογίου, 40 στα Μονομελή Πρωτοδικεία και 130 στις ανακοπές διαταγής πληρωμών- δεν αλλάζει την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς, παρά τον μεγαλύτερο αριθμό που αναγράφεται τώρα στα πινάκια, οι δικαστές δεν είναι σε θέση να εκδικάσουν περισσότερες υποθέσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρόντος του κ. Α. Παπαληγούρα, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γ. Παναγιωτόπουλου, του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.κ. Ρ. Κεδίκογλου και Γ. Σανιδά, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινού καθώς και του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Χ. Κατσιάνη, διατυπώθηκαν απόψεις που μάλλον επιβεβαιώνουν την αποτυχία του νόμου όσον αφορά την επιτάχυνση.

Εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ομολόγησε την αποτυχία της προσπάθειας για επιτάχυνση, δίνοντας ωστόσο μια άλλη διάσταση. Ειδικότερα ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι «δουλεύουν λίγοι για τους πολλούς», υπονοώντας ότι το δικαστικό σώμα περιλαμβάνει πρόσωπα που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς υπεραμύνθηκε της πρότασης που έκανε πρόσφατα, περί διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων.