Για «ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα», που όμως… δεν δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αποασυλοποίησης για τους ψυχικά πάσχοντες μιλά τώρα η κυβέρνηση, ενώ οι αρμόδιοι επέλεξαν τη σιωπή για τις κλειστές θερμοκοιτίδες του «Αγλαΐα Κυριακού».


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει από την πλευρά του παρέμβαση για τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της Υγείας. Ύστερα από το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που αποκάλυψε έγγραφο της Νομαρχίας Τρικάλων, το οποίο απηύθυνε έκκληση στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της περιοχής, εν

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ 416 ΜΟΝΑΔΕΣ

Οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απειλούνται με λουκέτο φτάνουν τις 416

όψει του κλεισίματος των ξενώνων αποασυλοποίησης λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι τα στοιχεία… δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!

Η ειδική γραμματέας ψυχικής υγείας του υπουργείου κ. Μ. Τροχάνη, σε γραπτή ανακοίνωσή της προαναγγέλλει μάλιστα ότι φέτος θα εξασφαλιστούν 50 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση των προγραμμάτων – διευκρινίζοντας όμως ότι τα χρήματα θα προκύψουν… «από την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία», που δεν έχει καν ψηφιστεί στη Βουλή. Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο, η ειδική γραμματέας κάνει λόγο για «ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα» στον τομέα αυτό!

Στα Τρίκαλα

Όσο για τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Τρικάλων- ο νομάρχης πρόσκειται στη Ν.Δ.- έσπευσε να στείλει έγγραφο στο υπουργείο (με χθεσινή ημερομηνία και γραμμένο στο… χέρι), στο οποίο αναφέρεται, ούτε λίγο- ούτε πολύ, ότι εστάλη μεν η ενημέρωση περί κλεισίματος των ξενώνων προς τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά… αναρμοδίως και χωρίς να υπάρχει επίσημη πληροφόρηση!

«Είναι σαφές ότι η νομαρχία υποχρεώθηκε σε νέο έγγραφο, σε μια δήθεν “ανασκευή”, εσπευσμένη και σε κατάσταση πανικού της επιστολής που προανήγγειλε τη διακοπή του “Ψυχαργώ”. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο ένα θέμα που αφορά την αξιοπρέπεια και τη στοιχειώδη ευαισθησία της κοινωνίας», σχολίασε χθες ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου για θέματα Υγείας στο ΠΑΣΟΚ. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Στέλιος Στυλιανίδης, πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ, μίας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που υλοποιούν τα προγράμματα αποασυλοποίησης, είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απειλούνται με λουκέτο φτάνουν τις 416.

… και κουβέντα για τις κλειστές θερμοκοιτίδες!


ΣΙΓΗΝ ΙΧΘΥΟΣ τηρεί η κυβέρνηση για την τραγική έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του 30% των νεογνολογικών κλινών:

Το προσωπικό δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες των 30 θερμοκοιτίδων, στις οποίες νοσηλεύονται πρόωρα βρέφη και νεογέννητα μωρά με σοβαρά προβλήματα. Τις νύχτες, μια νοσηλεύτρια πρέπει να φροντίζει 10 νεογέννητα!

Πρώτη φορά στην ιστορία της μονάδας, το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να θέσει εκτός λειτουργίας 10 κλίνες, λόγω έλλειψης προσωπικού! Ο Χρ. Πρωτόπαπας επισκέφθηκε χθες το πρωί το νοσοκομείο αντικρύζοντας, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ», εικόνα διάλυσης. «Ο διοικητής απουσίαζε από το νοσοκομείο, ενώ η απάντηση της υποδιοικήτριας προς τους διαμαρτυρόμενους εργαζομένους ήταν “τι να σας κάνω…”».