ΕΧΑΣΕ χθες τη μάχη με τον καρκίνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας- το 1999- μαζί με τον τότε ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου υπήρξε η κινητήρια δύναμη που «έσπασε τον πάγο» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ο Ισμαήλ Τζεμ έχασε χθες τη μάχη με τον καρκίνο σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης σε ηλικία 67 ετών. Από τους λίγους Τούρκους πολιτικούς που ήταν γνωστός κι έξω από τη χώρα του, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών σε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 1997 έως το 2003, κερδίζοντας τον τίτλο του μακροβιότερου υπουργού Εξωτερικών των τελευταίων χρόνων.

«Ο Ισμαήλ ήταν για μένα ένας άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκα ένα όραμα. Ένας άνθρωπος με τον οποίο συνεργάστηκα σκληρά για το όραμα της ειρήνης», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας παράλληλα λόγο για την απώλεια ενός «πολύ καλού φίλου». Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του εκλιπόντος κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Στον Τζεμ αναγνωρίστηκε η συμβολή στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και η προσωπική του σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρόλο που έγιναν αντικείμενο επιθέσεων εκατέρωθεν, κατέληξαν σε μια σειρά από συνεργασίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής· όχι, όμως, και στα καυτά θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η βοήθεια και η συμπαράσταση που είχαν δείξει μεταξύ τους Ελλάδα και Τουρκία στους σεισμούς που έπληξαν και τις δύο χώρες το 1999 χαρακτηρίστηκε κυνικά «διπλωματία των σεισμών». Ο πάγος ανάμεσα στις δύο χώρες έσπασε όταν Τζεμ και Παπανδρέου βρέθηκαν μαζί στη Σάμο και στο Κουσάντασι και τον γύρο του κόσμου έκαναν πρωτοσέλιδα στα οποία ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χόρευε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», ενώ ο Τζεμ χτυπούσε παλαμάκια. Η σκηνή έμελλε να περάσει στην πολιτική ορολογία ως η «διπλωματία του ζεϊμπέκικου».

Φιλελεύθερος διανοούμενος, συγγραφέας, ευρωπαϊστής, ο Ισμαήλ Τζεμ Ιπεκτσί είχε κάνει σπουδές στην Ελβετία και στη Γαλλία, ενώ άρχισε την καριέρα του ως δημοσιογράφος από τις στήλες της εφημερίδας «Μilliyet». Είχε μάλιστα καταργήσει το όνομα Ιπεκτσί για να μην τον κατηγορήσουν για νεποτισμό, αφού ο δολοφονηθείς Αμπντί Ιπεκτσί, ιστορικός δημοσιογράφος της «Μilliyet» ήταν συγγενής του.

Ο Τζεμ αντιμετωπιζόταν επιφυλακτικά τόσο από τους συμπατριώτες του όσο κι από το σκληρό κατεστημένο της Άγκυρας. Το 2002, ύστερα από τη διαφωνία του με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, παραιτήθηκε και σχημάτισε το δικό του κόμμα της «Νέας Τουρκίας» μαζί με τον «τσάρο» της οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς. Το κόμμα δεν πήγε καθόλου καλά στις εκλογές και σταμάτησε τη λειτουργία του το 2004. Τα τελευταία δύο χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης και ήταν σύμβουλος του Ντενίζ Μπαϊκάλ.