Πρεμιέρα εκπτώσεων χθες, με τα εμπορικά καταστήματα να πωλούν μισοτιμής τα περισσότερα προϊόντα τους. Μεγαλύτερες είναι οι εκπτώσεις σε ρούχα και παπούτσια, ενώ πολλά καταστήματα παρέχουν μεγάλα ποσοστά έκπτωσης και εξόφληση έως και σε 24 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα.


O ι μεγάλες εκπτώσεις, που φτάνουν το 50%, αλλά και ο καλός καιρός ζέσταναν την αγορά από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, δημιουργώντας προσδοκίες στους εμπόρους. Οι έμποροι ελπίζουν ότι τις επόμενες ημέρες με σύμμαχο την καλοκαιρία αλλά και την καλή ψυχολογία των καταναλωτών θα καταφέρουν να κερδίσουν μέρος από τον χαμένο τζίρο των προηγούμενων μηνών ενώ, όπως λένε, ιδιαίτερα καλή ήταν και η κίνηση το δεκαήμερο των σιωπηρών εκπτώσεων που προηγήθηκε.

Κοσμοσυρροή

Παλιές καλές εποχές θύμιζε η αγορά χθες καθώς οι καταναλωτές γέμισαν τους εμπορικούς δρόμους αλλά και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα αναζητώντας ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων περιοχών, στα μεγάλα πολυκαταστήματα Αttica, Νotos, Φωκάς γινόταν το αδιαχώρητο.

Μάλιστα οι διερευνητικές επισκέψεις των καταναλωτών, που άλλες χρονιές προηγούνταν, δεν χρειάστηκαν αφού οι έμποροι στην προσπάθειά τους να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον- σε μια αγορά που μετράει απώλειες σε σχέση με πέρσι- πουλάνε τα είδη τους μισοτιμής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δίψα της αγοράς για πωλήσεις είναι τόσο μεγάλη, που είδη τα οποία δεν πρωταγωνιστούσαν στη διάρκεια των εκπτώσεων άλλες χρονιές, όπως τα ηλεκτρικά και τα έπιπλα, πωλούνται με έκπτωση που φτάνει ακόμα και το 50%.

Ενδιαφέρον

Αν και ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για τζίρο, όλα δείχνουν ότι η αγορά θα δουλέψει, λένε οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας ενώ οι εκπρόσωποι των εμπόρων του Πειραιά καλούν τους καταναλωτές να προτιμήσουν τη δική τους αγορά για τα ψώνια τους στη διάρκεια των εκπτώσεων. Για αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον κάνουν λόγο και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ).

Έως μισοτιμής

Χθες, στα περισσότερα καταστήματα τα ποσοστά των εκπτώσεων στα είδη ένδυσης κυμαίνονταν από 20% έως και 50%, στα είδη υπόδησης από 30% έως 40%, στα είδη σπιτιού από 20% έως 30%, στα έπιπλα από 15% έως 50%, στα αξεσουάρ από 25% έως 40%, στα διακοσμητικά είδη από 20% έως 40%, στα κοσμήματα από 10% έως 20%, ενώ στα ηλεκτρικά είδη έως και 50%.

Όχι αλόγιστη χρήση καρτών

Τόσο η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή όσο και οι Ενώσεις Καταναλωτών εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές που θα πραγματοποιήσουν αγορές αυτό το διάστημα, επισημαίνοντας ότι οι επιλογές τους θα πρέπει να γίνονται με βάση τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε νοικοκυριού, ενώ συνιστούν την αποφυγή της αλόγιστης χρήσης πιστωτικών καρτών που επιβαρύνουν με συσσωρευμένα χρέη τον οικογενειακό προϋπολογισμό.