ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ των πρόωρων εκλογών με φόντο την Παιδεία συντηρούν στη Ν.Δ., έχοντας ως βασικό στόχο να παραμείνει κυρίαρχο στην πολιτική ατζέντα το θέμα των αλλαγών που προωθούνται για τα πανεπιστήμια.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αναζωπυρώθηκαν χθες με αφορμή την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου για τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν είναι μόνο οι θεσμοί, αλλά και οι άνθρωποι που λειτουργούν στη δημοκρατία. Και ο ελληνικός λαός νομίζω ότι θα δώσει την απάντηση- και δίνει την απάντηση- σε όλα τα προβλήματα», ανέφερε η κ. Γιαννάκου, δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο της κάλπης με δίλημμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι «με πρόσχημα την Παιδεία η Ν.Δ. φτιάχνει σκηνικό για εκλογές». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Π. Ευθυμίου αναφέρει ότι η Ν.Δ. προσφεύγει σε «ψευτοδιλήμματα» και τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την καμπάνια για τα 15 σημεία αλλαγών στην Παιδεία, που έχει προτείνει ο κ. Παπανδρέου και από τα οποία προκύπτει ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά ΑΕΙ «είναι μόνο μια μικρή πτυχή των απαιτούμενων αλλαγών».

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ευνοεί την εκλογολογία και έχει δώσει σαφείς εντολές σε όλους τους υπουργούς να μην υπάρξει χαλάρωση στο κυβερνητικό έργο. Εκτιμούν ωστόσο ότι η αντιπαράθεση για την Παιδεία εξελίσσεται σε έναν προνομιακό χώρο για την κυβέρνηση και η απειλή για προσφυγή στις κάλπες μπορεί σε ένα επίπεδο να αποσυντονίζει την κυβερνητική μηχανή, παράλληλα όμως κρατά σε εγρήγορση τα κομματικά στελέχη και «βραχυκυκλώνει» την αντιπολίτευση. Πάντως, τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να κινηθεί με προμετωπίδα τις αλλαγές στην Παιδεία παραδέχονται όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος υποστήριξε ότι «η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα χαρακτηρίσει την πρωθυπουργία Καραμανλή», ενώ ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε προσχήματα τις όποιες αντιδράσεις εκδηλώνονται.