ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ ρεκόρ υψηλών- για την εποχή- θερμοκρασιών σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Ο υδράργυρος έφτασε σε αρκετές περιοχές τους 20 βαθμούς Κελσίου- τιμή που καταγράφεται συνήθως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και μετά, και πάντως όχι στις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία ήταν κατά επτάμισι βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση θερμοκρασία του μηνός Ιανουαρίου – «διαφορά εξαιρετικά αξιοπερίεργη», όπως λένε οι μετεωρολόγοι.

Η καλοκαιρία οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον συνδυασμό έντονης ηλιοφάνειας και νότιων ανέμων- συνδυασμός που ανεβάζει τον υδράργυρο. Τους νότιους ανέμους «έφερε» ένα βαρομετρικό υψηλό σύστημα, από αυτά που επηρεάζουν συχνά τον καιρό της Ελλάδας, τις τελευταίες εβδομάδες της άνοιξης. Από την Καβάλα ώς τη Ρόδο και από εκεί ώς τον Βόλο, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές για την εποχή. Η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα χθες και προχθές, ήταν 20 βαθμοί Κελσίου. Στη Σούδα, στην Ιεράπετρα και στο Άργος, χθες, το θερμόμετρο έφτασε επίσης τους 20 βαθμούς. Το Σάββατο το ίδιο συνέβη στη Λάρισα και στον Βόλο.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ωστόσο ότι τα φαινόμενα δεν είναι πρωτοφανή. «Τον Ιανουάριο του 1965 ο υδράργυρος είχε φτάσει στους 22,5 βαθμούς Κελσίου. Τον ίδιο μήνα, το 1987, η θερμοκρασία “άγγιξε” τους 22 βαθμούς», αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Αναδρανιστάκης. «Μέσα σε σαράντα χρόνια είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει», λέει. Τα δελτία της ΕΜΥ πάντως, αναφέρουν ότι πριν από το απόγευμα της αυριανής ημέρας- όπου αναμένονται σποραδικές βροχές- δεν θα αλλάξει το σκηνικό. Σήμερα μάλιστα, ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμα υψηλότερα και στη Βόρεια Κρήτη, η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 22 βαθμούς.