Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά αλλά μπορεί να καταστρέψει έναν φοίνικα ύψους έως και 20 μέτρα! Πρόκειται για το κόκκινο σκαθάρι (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος ή αλλιώς Rhynchophorus ferrugineus) που έχει προσβάλει και ξεράνει ήδη δεκάδες φοίνικες στην Ελλάδα και απειλεί με καταστροφή το μοναδικό στον κόσμο φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης.


O κίνδυνος για το φοινικόδασος (που είναι το βορειότερο φοινικόδασος του κόσμου και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης) είναι ορατός, τονίζουν οι ειδικοί και ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα. Κι αυτό διότι τα σκαθάρια του… φαραώ (προέρχονται από την Αίγυπτο) έχουν ήδη καταστρέψει φοίνικες σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων από το Βάι.

Το έντομο- φονιάς των φοινίκων μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μαζί με φοίνικες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο προκειμένου να φυτευτούν σε ξενοδοχεία, καφετέριες, παρτέρια δήμων ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

ΣΕ 7 ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Καταστροφές φοινίκων εντοπίστηκαν σε Εύβοια, Ρόδο, Αιτωλοακαρνανία, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Ωρωπό και Κρήτη

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η φύτευση φοινικόδεντρων έχει γίνει μόδα στην Ελλάδα και τοποθετούνται κατά δεκάδες σε πολλές πόλεις. Η εισαγωγή ενός φοινικόδεντρου ύψους περίπου 10 μέτρων κοστίζει περίπου 2.000

ευρώ, ωστόσο πολύ φτηνότερα πωλούνται οι μικροί φοίνικες.

Αδιαφορεί το υπουργείο

Αν και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2005, στο Ηράκλειο, η πολιτεία αδρανεί, αναφέρουν οι επιστήμονες. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έναν χρόνο μετά, ακόμη μελετά τι μέτρα πρέπει να ληφθούν, τονίζουν. Και προσθέτουν ότι από πέρυσι φωνάζουν πως η λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η απαγόρευση εισαγωγής φοινικοειδών. Ωστόσο, η εισαγωγή συνεχίζεται.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο εντομολόγοςερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών δρ Πάνος Πετράκης, «το πρόβλημα εντοπίζεται ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε ενημερωθεί για προσβολές φοινίκων στην Εύβοια, τη Ρόδο, την Αιτωλοακαρνανία, την Κηφισιά, τη Βουλιαγμένη, τον Ωρωπό, την Κρήτη. Εκεί βέβαια είναι και ο μεγάλος μας φόβος για το ενδημικό είδος φοίνικα Ρhoenix theophrasti, το οποίο υπάρχει σε περιορισμένους αριθμούς στην Κρήτη. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός υπάρχει στην περιοχή Βάι του Νομού Λασιθίου, αλλά σημαντικές συστάδες υπάρχουν και σε άλλους νομούς». Φόβο εκφράζει ο κ. Πετράκης και για άλλα νησιά όπου υπάρχουν αυτοφυείς φοίνικες, όπως η Αμοργός και η Ανάφη.

Λύση, η απαγόρευση εισαγωγών


ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, που είναι από τα πιο ανθεκτικά έντομα, δρα και πολλαπλασιάζεται μέσα στον κορμό του φοίνικα τρώγοντας το εσωτερικό του. Η προσβολή ενός φοινικοειδούς από το Rhynchophorus ferrugineus αρχίζει από την κορυφή όπου τα θηλυκά γεννούν. Οι προνύμφες ανοίγουν στοές έως και ένα μέτρο κατά μήκος του κορμού αλλά και κατά μήκος των βάσεων των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί στον θάνατο το φοινικοειδές.

Η απαγόρευση εισαγωγής φοινικοειδών (από χώρες στις οποίες έχει καταγραφεί το έντομο αυτό) είναι η κύρια λύση που έχουν προτείνει εντομολόγοι και γεωπόνοι προκειμένου να αποφευχθεί ο αφανισμός των φοινικόδεντρων στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος (καραντίνα) των φοινίκων που εισάγονται. Επίσης, στις οδηγίες που έχει εκδώσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο περιλαμβάνεται η υποχρεωτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών και η απομάκρυνσή τους έτσι ώστε να μην προσβληθούν οι υγιείς φοίνικες.

«Έχουν ήδη ξεραθεί πολλά δένδρα στον Ωρωπό»


ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ είναι κάτοικοι και αρχές στον Δήμο του Ωρωπού όπου πριν από λίγο καιρό άρχισαν να βλέπουν τους φοίνικες να ξεραίνονται. «Έχουν ήδη ξεραθεί πολλά δέντρα. Από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο μας έδωσαν οδηγίες να απομακρύνουμε τους προσβεβλημένους φοίνικες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τους υγιείς. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος αφού φοίνικες υπάρχουν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία του δήμου», λέει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ωρωπίων Γιώργος Γαβριήλ. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και άλλοι δήμοι, αφού το κόστος για τη μεταφορά των «νεκρών» φοινίκων και την ταφή είναι αρκετά μεγάλο.