Ο κύκλος των προπονητών στο φετινό πρωτάθλημα περιλαμβάνει 20 πρόσωπα που έχουν περάσει- έστω και για μία Κυριακή- από τους πάγκους των μισών ομάδων της Σούπερ Λίγκας!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 8 από τις 16 ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος έχουν προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή, με δύο από αυτές, τον Ιωνικό και την Ξάνθη, να διεκδικούν τα «πρωτεία». Κι αυτό γιατί στο διάστημα των 17 αγωνιστικών που έχουμε διανύσει, έχουν βρεθεί στους πάγκους της καθεμιάς τρεις βασικοί προπονητές (Μαντζουράκης, Λεμονής, Κωφίδης για τη Σκόντα, Τσιώλης, Ινάσιο, Χατζηνικολάου για τους Πειραιώτες). Αν στο όλο σκηνικό προσθέσουμε και το κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει και για κάποια άλλα πρόσωπα των πάγκων (αμφισβήτηση του Γιώργου Δώνη στη Λάρισα, διχασμένες οι απόψεις για τον Μάκη Κατσαβάκη στην Καλαμαριά), συμπληρώνεται ένα παζλ που δείχνει αυτό που χρόνια τώρα αποτελεί κανόνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο: για όλα φταίνε οι προπονητές. Και αλλάζουν επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν οι- πραγματικοί υπαίτιοι- πρόεδροι.

Από την πλευρά μας, μια απλή σύσταση προς όλους: μην πυροβολείτε τους προπονητές.

Δώρο Χριστουγέννων στον Τροντ Σόλιντ


Ξεκίνησε τη σεζόν με τον Νορβηγό Τροντ Σόλιντ, με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ της περιόδου 2005-2006. Όμως, από την αρχή της περιόδου η άσχημη αγωνιστική εικόνα της ομάδας- παρά τις εντός των συνόρων επιτυχίεςπου συνοδεύτηκε από την απογοητευτική εικόνα στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, έκαναν βαρύ το κλίμα στον Πειραιά για τον Νορβηγό. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο Σόλιντ αναχώρησε για την πατρίδα του, με τις φήμες να οργιάζουν: «Αν γυρίσει δεν θα βρει τη θέση του» ανέφερε το ρεπορτάζ. Κι έτσι έγινε. Ο Τάκης Λεμονής ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στον δεύτερο γύρο.

Ο «αιρετικός» Ντουμιτρέσκου


Από την αρχή της περιόδου, οι σχέσεις της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον Ίλιε Ντουμιτρέσκου δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, παρά το γεγονός ότι ο Ρουμάνος είχε καταφέρει να συσπειρώσει τους παίκτες και να διατηρήσει ένα στοιχειώδες καλό κλίμα στην ομάδα που αντιμετωπίζει τα μύρια όσα προβλήματα. Μέχρι την 6η αγωνιστική ο «Ντούμι» είχε τον ΠΑΟΚ με 8 βαθμούς. Στη διακοπή του πρωταθλήματος (από 2 έως και 21 Οκτωβρίου) οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους. Ο δικέφαλος προσέλαβε έναν άλλο γνωστό μας από τα παλιά, τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς. Πάντως και αυτός δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες στην Τούμπα.

Προδιαγεγραμμένη η απόλυση Μπάκε


Αν ήταν έκπληξη η πρόσληψη του σχεδόν άγνωστου στην Ελλάδα Χανς Μπάκε, η απομάκρυνσή του με την ολοκλήρωση του πρώτου 15ημέρου του Σεπτεμβρίου ήταν αναμενόμενη. Κι αυτό επειδή οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να… σταυρώσουν μια καλή εμφάνιση και ένα θετικό αποτέλεσμα. Για δύο αγωνιστικές βοήθησε κοουτσάροντας ο Γιάσμικο Βέλιτς, ενώ η διοίκηση αναζητούσε νέο τεχνικό (Μπάγιεβιτς, Άντιτς). Τελικά ο Παναθηναϊκός ακολούθησε το μοντέλο της ΑΕΚ, προσλαμβάνοντας τον Ισπανό Βίκτορ Μουνιόθ μέχρι το καλοκαίρι και, εφ΄ όσον τα αποτελέσματα της δουλειάς του κριθούν θετικά, ίσως παραμείνει.

Τα αποτελέσματα αδίκησαν τον Κωφίδη


Με μόλις δύο βαθμούς στο ενεργητικό του μέχρι την 9η αγωνιστική, ο Ηρακλής αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία του με τον Σάββα Κωφίδη. Τη 10η αγωνιστική, με τον Άρη, στον πάγκο ήταν ο Θεόδωρος Ελευθεριάδης, ενώ από την 11η αγωνιστική ανέλαβε ο Γιόζεφ Μπουμπένκο, πρώην προπονητής του Πανιωνίου. Με τον Σλοβάκο στον πάγκο ο «Γηραιός» από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα «σκαρφάλωσε» στην 7η (6 νίκες, 1 ισοπαλία με τον Μπουμπένκο) με 21 βαθμούς και φυσικά έχει βλέψεις για έξοδο στην Ευρώπη και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ο Όγιος πλήρωσε την παρεξήγηση


Αν και ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν ο άνθρωπος που επανέφερε τον Άρη στην Α΄ εθνική, εν τούτοις η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε στην ανανέωση της συνεργασίας τους. Αντί του «μουστάκια», στου Χαριλάου ήρθε ο (άγνωστος) Γκιγιέρμο Όγιος, χωρίς καμία παρουσία σε ομάδα μεγάλης κατηγορίας στην Αργεντινή (πατρίδα του) αλλά και την Ισπανία. Οι άνθρωποι του Άρη, του καταλόγισαν πως έδωσε 10 ημέρες διακοπές στους παίκτες την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν τα βρήκαν και με την ανανέωση του συμβολαίου του και έτσι στον πάγκο της ομάδας είναι πλέον ο Ισπανός Κίκε Ερνάντεθ.

Άργησε να βρει τον δρόμο της


Το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων χρόνων έκανε η Ξάνθη, με 4 βαθμούς μέχρι την 5η αγωνιστική και στο ματς με τον Άρη ο Γιάννης Μαντζουράκης κάθησε για τελευταία φορά στον πάγκο.

Την επόμενη, 6η αγωνιστική, κοουτσάρισε ο Γιάννης Ισπυρλίδης στο 0-0 με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ και ακολούθως τα ηνία ανέλαβε ο Τάκης Λεμονής, ο οποίος την επανέφερε στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Ο Λεμονής έφυγε από την Ξάνθη με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και το ανακοίνωσε μετά το νικηφόρο ματς κυπέλλου με τον Πανιώνιο.

Ο Χρ. Πανόπουλος τον κατηγόρησε ότι εγκατέλειψε την ομάδα χωρίς λόγο, ενώ αυτός υποστήριξε πως τα όσα έγιναν στα αποδυτήρια στο ματς με την ΑΕΚ τον ανάγκασαν να φύγει. Τη θέση του πήρε ο Σάββας Κωφίδης.

Από το ΟΥΕΦΑ στην πτώση


Ο Γιώργος Παράσχος ήταν ο μακροβιότερος προπονητής σε πάγκο ομάδας της Α΄ εθνικής. Η συνεργασία του με τη Χαλκηδόνα και στη συνέχεια με τον Ατρόμητο κράτησε τεσσεράμισι συναπτά έτη και, αν μη τι άλλο, ήταν απόλυτα πετυχημένη (πέρσι η ομάδα κέρδισε την έξοδό της στο ΟΥΕΦΑ).

Στα μέσα του πρώτου γύρου, όμως, τα αποτελέσματα δεν βοήθησαν την ομάδα του Περιστερίου και την περασμένη εβδομάδα, μετά τη βαριά ήττα με 4-1 από τον ΟΦΗ, η συνεργασία των δύο πλευρών λύθηκε. Νέος τεχνικός στο Περιστέρι, ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς.

Ρεκόρ αλλαγών στη Νίκαια


Τρεις προπονητές σε 17 αγωνιστικές. Ο Σάκης Τσιώλης, που ήταν στην ομάδα και την προηγούμενη περίοδο, ξεκίνησε τη σεζόν και μάλιστα με το εντυπωσιακό 2-0 σε βάρος του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ τη 2η αγωνιστική. Μετά το ματς με το Αιγάλεω (21.10) και τα αλλεπάλληλα ανεπιτυχή αποτελέσματα υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτή δεν έγινε δεκτή, όμως στις 30 Οκτωβρίου αποχώρησε. Τη θέση του πήρε ο Πορτογάλος Αουγκούστο Ινάσιο- με πρωτάθλημα με τη Σπόρτιγκ- που έμεινε μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη νέος προπονητής είναι ο Γιάννης Χατζηνικολάου.