Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού εφέτος, αλλά ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, από το πρώτο στο δεύτερο ημίχρονο, θυμίζει πολύ αυτήν της πεταλούδας! Η εξέλιξη των αγώνων των «πρασίνων», αλλά και η άνοδό τους από το πρώτο στο δεύτερο 45λεπτο, που συνδυάζεται με γκολ και νίκες τις περισσότερες φορές στο τελευταίο 15λεπτο, μοιάζει με το αυγό, που περνάει από το στάδιο χρυσαλλίδας ώσπου να καταλήξει σε πεταλούδα…

Από τα 32 γκολ που έχουν πετύχει την αγωνιστική σεζόν που διανύουμε σε πρωτάθλημα και Κύπελλο οι «πράσινοι», τα 23 τα έχουν πετύχει στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ έχουν δεχτεί 10. Και στα τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει στη νέα χρονιά ο Παναθηναϊκός σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, έχει να επιδείξει κακή ή υποφερτή απόδοση στο διάστημα των πρώτων ημιχρόνων και πολύ καλή στα υπόλοιπα λεπτά μέχρι τη λήξη των αγώνων. Με μικρές διαφορές εντός και εκτός έδρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βίκτορ Μουνιόθ τις τελευταίες ημέρες σε δηλώσεις του, αλλά και μιλώντας στους ποδοσφαιριστές του, τους ζητάει να κρατήσουν για τη συνέχεια αυτή την καλή και κυρίως δημιουργική απόδοση των δεύτερων ημιχρόνων, που περιλαμβάνει όχι μόνο γκόλ, αλλά και πολλές ευκαιρίες.

Ανέβασε την ένταση Η κακή φυσική κατάσταση για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, κυρίως σε ό,τι αφορά το χαλαρό πρόγραμμα που ακολούθησε ο Μπάκε το προηγούμενο καλοκαίρι, σταδιακά φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Ο Βίκτορ Μουνιόθ ανέβασε την ένταση στις προπονήσεις, αλλά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και τις περιόδους διακοπών του πρωταθλήματος και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής τον δικαιώνουν. Αν μάλιστα σε κάποια παιχνίδια ο Παναθηναϊκός ήταν περισσότερο επιθετικός και ο Ισπανός προπονητής χρησιμοποιούσε στηρίγματα δίπλα στον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, όπως έγινε στις 7 Ιανουαρίου με το Αιγάλεω (έβαλε Μάντζιο στο 46΄ αντί του Μπόβιο και σκόραρε στο 81΄), οι «πράσινοι» ενδεχομένως να μην έφταναν σε τόσο αγχωτικές νίκες.

Για παράδειγμα στην Τούμπα, μετά το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός μείωσε με τον Μάντζιο και άγγιξε την ισοφάριση τουλάχιστον τρεις φορές, παίζοντας τον ΠΑΟΚ στο μισό γήπεδο.

Οι βασικοί λόγοι της αγωνιστικής μεταμόρφωσης είναι τρεις:

1. Ξεκούραση- μίνι προετοιμασία στις γιορτές. Ο Βίκτορ Μουνιόθ από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον Παναθηναϊκό προσπάθησε και κατάφερε να ανεβάσει την ένταση των προπονήσεων. Το κατάφερε όμως έπειτα από λίγους μήνες. Η κούραση ήταν εμφανής στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν καταφέρει να βρίσκονται μέσα και στους τρεις στόχους(πρωτάθλημα, Κύπελλο και ΟΥΕΦΑ). Τις τελευταίες δύσκολες μέρες της χρονιάς, ο Ισπανός παρακαλούσε να… τρέξει ο χρόνος, ώστε οι ποδοσφαιριστές να βρουν όχι μόνο τις χαμένες τους δυνάμεις, αλλά και την ηρεμία (μετά όσα συνέβησαν με τους οπαδούς) στο διάστημα της διακοπής. Κάποια εργομετρικά τεστ, διπλές σκληρές προπονήσεις, οι οποίες ακολούθησαν μια χορταστική άδεια, και συγκέντρωση από όλους φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα.

2. Νέα πρόσωπα και αλλαγές δεύτερου ημιχρόνου. Με τη βοήθεια ενός 16χρονου (Σωτήρη Νίνη) και ενός δανεικού (Θανάση Τσίγκα), αλλά όχι αγύριστου από τον ΠΑΟΚ όπως αποδείχτηκε, ο Μουνιόθ έφερε τον άνεμο αλλαγής που ήθελε.

Η δίψα όχι μόνο των δύο νέων στην Παιανία αλλά και άλλων, όπως ο Βαγγέλης Μάντζιος, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί όσο θα ήθελε από τον Ισπανό, γίνεται ποταμός που παρασύρει και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους. Παράλληλα, οι αλλαγές του Βίκτορ Μουνιόθ- οι περισσότερες στο 46΄ στα τελευταία παιχνίδια- έχουν βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να τρέξει περισσότερο και να ανατρέψει καταστάσεις. Στο τελευταίο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ η είσοδος των Νίνη και Μάντζιου στο 46΄ άλλαξε το σκηνικό, ενώ το ίδιο συνέβη και στα παιχνίδια με Καλαμαριά (46΄ μπήκαν οι Παπαδόπουλος και Σαλπιγγίδης) και Αιγάλεω (46΄ Μάντζιος).

3. Ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα και νέο προπονητή. Είναι γεγονός πως κάθε νέα ομάδα και κυρίως με τόσα νέα πρόσωπα θέλει χρόνο για να αποκτήσει συνοχή. Πόσω μάλλον όταν έχει και νέο προπονητή, που ανέλαβε τα ηνία τον Οκτώβριο και μέχρι τώρα συνεργάζεται με ποδοσφαιριστές που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος. Στους πρώτους μήνες προσπάθησε να θωρακίσει την άμυνα, όμως η ομάδα μοιάζει «αδούλευτη» στην παραγωγικότητα και στη δημιουργία φάσεων. Ο Μουνιόθ στη διακοπή φώναξε τους παίκτες και ζήτησε τη γνώμη τους για το τι φταίει, με τον έμπειρο Βίκτορ Σάντσεθ να λέει με σιγουριά: «Κόουτς, θέλουμε δουλειά στο παραγωγικό κομμάτι». Τον τελευταίο καιρό (όχι επειδή του το επισήμανε και ο Σάντσεθ), ο προπονητής δουλεύει εντατικά στους τομείς αυτούς.