Είναι άραγε αμάρτημα ο πλούτος για έναν πολιτικό; Ειδικά στη Γαλλία, και ειδικότερα για τους Αριστερούς πολιτικούς της Γαλλίας, ίσως να είναι. Θέλοντας να διαψεύσει τις φήμες ότι φοροδιαφεύγει, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναγνώρισε ότι είναι ευκατάστατη. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά της.


Επί μήνες κυκλοφορούσε στα πολιτικά μπλογκ η φήμη ότι η υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία χρησιμοποιεί μια οικογενειακή επιχείρηση ακινήτων ώστε να μην πληρώνει τον φόρο μεγάλης περιουσίας που επιβάλλεται σε όσους «αξίζουν» περισσότερα από 760.000

ευρώ. Τι να έκανε η Σεγκολέν; Βγήκε και αποκάλυψε (παρ΄ ότι δεν είναι υποχρεωμένη

ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι υποψήφια των Σοσιαλιστών και, καλώς ή κακώς, στη Γαλλία κάποια κλισέ ισχύουν ακόμα

να ενημερώσει τους ψηφοφόρους, μόνο το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας) τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία της. Διαθέτει μερίδιο σε δύο σπίτια, ένα κοντά στο Παρίσι και ένα στη Ριβιέρα, και την πλήρη ιδιοκτησία μιας κατοικίας στη Δυτική Γαλλία. Η προσωπική της περιουσία εκτιμάται σε 355.000 ευρώ. Η αξία της εταιρείας ακινήτων που μοιράζεται με τον σύντροφό της και ηγέτη των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, εκτιμάται σε 915.000 ευρώ. Μαζί με τον Ολάντ, δήλωσε η Σεγκολέν χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδεις τις φήμες περί φοροδιαφυγής, θα πληρώσουν για το 2006 φόρο μεγάλης περιουσίας 862 ευρώ.

Μη θέλοντας να μείνει πίσω, ο αντίπαλός της στη μεγάλη μάχη για την προεδρία Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψε λίγο αργότερα πως πλήρωσε για το 2006 φόρο μεγάλης περιουσίας 1.198 ευρώ, βάσει μιας περιουσίας 1,13 εκατ. ευρώ. Ο Σαρκοζί όμως είναι δεξιός και η Ρουαγιάλ αριστερή και, καλώς ή κακώς, στη Γαλλία κάποια κλισέ ισχύουν ακόμα. «Δεν μου αρέσουν οι πλούσιοι», είχε νιώσει υποχρεωμένος να δηλώσει πέρυσι ο Ολάντ- και αυτό δεν είναι τυχαίο. «Πολλοί Γάλλοι εμμένουν ακόμα στα μαρξιστικά ιδεώδη μιας ουτοπίας όπου το χρήμα δεν θα είχε θέση», λέει ο Νταμιέν ντε Μπλικ, συγγραφέας του βιβλίου «Η κοινωνιολογία του χρήματος». «Το να μιλά ένας πολιτικός, ιδιαίτερα ένας πολιτικός της Αριστεράς από τον οποίο οι ψηφοφόροι περιμένουν να υπερασπίσει την εργατική τάξη, για τα χρήματα που έχει, μπορεί να τον στιγματίσει».

«Ελάττωμά της είναι ο σύντροφός της»


Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η προεκλογική εκστρατεία της Σεγκολέν Ρουαγιάλ εμφανίζει σημάδια ύφεσης. Δύο δημοσκοπήσεις- η τελευταία διεξήχθη μόλις χθες- έδειξαν πως θα έχανε στον δεύτερο γύρο από τον Σαρκοζί με 48% έναντι 52%. Και γι΄ αυτή την ανατροπή, που μέλλει να αποδειχθεί αν θα είναι προσωρινή ή όχι, δεν ευθύνεται- σύμφωνα με τους αναλυτές- μόνο ο απόηχος της πανηγυρικής ανάδειξης του Σαρκοζί σε επίσημο υποψήφιο της Δεξιάς. Οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης δεν είδαν με καλό μάτι την πρόταση του Ολάντ να αυξηθεί η φορολογία για όσους κερδίζουν περισσότερα από 4.000 ευρώ τον μήνα. Οι σύντροφοι της Ρουαγιάλ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είδαν με καλό μάτι τις αποστάσεις που αυτή πήρε από την πρόταση του Ολάντ.

Και το (κρύο) αστείο που επιχείρησε να κάνει ένας εκπρόσωπος της Σεγκολέν, όταν κλήθηκε από τον παρουσιαστή ενός τοκ-σόου να κατονομάσει ένα ελάττωμά της, μάλλον δεν βοήθησε την κατάσταση. «Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχει μόνο ένα ελάττωμα: τον σύντροφό της», απάντησε ο Αρνό Μοντεμπούρ για να βρεθεί την επομένη εκτός καθηκόντων για ένα μήνα… «Ευτυχώς που έχει αυτόν για εκπρόσωπο!», σχολίασε με τη δέουσα κακεντρέχεια ο Σαρκοζί.