Τα λόγια με τα οποία η Χίλαρι Κλίντον επέκρινε την απόφαση του προέδρου Μπους να στείλει ενισχύσεις στο Ιράκ ήταν σκληρά. Όμως η αδυναμία της να καταγγείλει τον πόλεμο, όπως έχουν κάνει ο Έντουαρντς και ο Ομπάμα, τη φέρνουν σε μειονεκτική θέση στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Χίλαρι Κλίντον δεν τα κατάφερε να ικανοποιήσει τους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ. Είχε άλλωστε ψηφίσει υπέρ του πολέμου το 2002 και ποτέ δεν έχει υποχωρήσει έκτοτε στις πιέσεις να τον αποκηρύξει. Στην εκστρατεία που άρχισε προχθές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επέκρινε την απόφαση του προέδρου Μπους να στείλει άλλους

Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ

δίνει σαφές σήμα ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει κεντρώα στάση στο κόμμα της

21.500 στρατιώτες στο Ιράκ, αλλά πρότεινε την αποστολή και άλλων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Επίσης ζήτησε ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ να μην ξεπεράσει τους 132.000

στρατιώτες.

Με τέτοιος απόψεις, όμως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Χίλαρι δύσκολα θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους αντιπάλους της στην κούρσα για το χρίσμα: ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Τζο Μπίντεν και ο Τζον Έντουαρντς αντιτίθενται σθεναρά στον πόλεμο.

Το επιτελείο

Μολονότι είναι ένα από τα φαβορί και έχει ήδη συγκεντρώσει ικανούς οικονομικούς πόρους και ένα έμπειρο εκλογικό επιτελείο, σχολιάζει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», η Χίλαρι ενδέχεται να μην έχει υπολογίσει καλά το πόσο γρήγορα μεταστρέφεται η διάθεση του αμερικανικού λαού κατά του πολέμου και την ένταση του αντιπολεμικού αισθήματος στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν καταλαβαίνω πώς η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ μπορεί να οδηγήσει στην ασφάλεια», δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ την Τετάρτη, επιστρέφοντας από μια επίσκεψή της στη Βαγδάτη. Όσα είδε εκεί, είπε, της ράγισαν την καρδιά. Όμως τώρα διάλεξε πιο σκληρά λόγια για να επιτεθεί στον Μπους και την «αποτυχημένη πολιτική του», καθώς οι Δημοκρατικοί αναζητούν τρόπους να ανταποκριθούν στα ολοένα και πιο αντιπολεμικά αισθήματα της λαϊκής τους βάσης.

Με αυτή την έστω μικρή διαφοροποίησή της- σε σχέση με το πράσινο φως που είχε δώσει το 2002 για τον πόλεμο στο Ιράκ- η Χίλαρι δίνει πάντως ένα σαφές σήμα ότι επίκειται η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς για το χρίσμα του κόμματος, που ελπίζει να οδηγήσει στην επιστροφή της στον Λευκό Οίκο από τη μεγάλη πόρτα. Δίνει επίσης σαφές σήμα ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει κεντρώα στάση στο κόμμα της, στο πλευρό άλλων στελεχών του που αποφεύγουν να απαιτήσουν από τον πρόεδρο Μπους συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Τόσο το καλύτερο για τον Μπάρακ Ομπάμα. Ο γερουσιαστής από το Ιλινόι, που συγκρότησε την Τρίτη διερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τις πιθανότητές του να αποσπάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, έχει ταχθεί σαφώς κατά του πολέμου. Όταν είχε γίνει η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον πόλεμο, δεν ήταν ακόμη γερουσιαστής.

Ένας άλλος αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, ο Τζον Έντουαρντς, ήταν και, αντίθετα με εκείνην, έχει αποκηρύξει τον πόλεμο. Διέψευσαν τις φήμες

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν χθες φήμη ότι ιρανικός πύραυλος έπληξε αμερικανικό πολεμικό σκάφος στον Περσικό Κόλπο. «Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο», ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον. Η αγορά των ομολόγων κινήθηκε πτωτικά μπροστά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής ΗΠΑ και Ιράν, αλλά αποκαταστάθηκε ύστερα από τη διάψευση του Πενταγώνου. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες στον Περσικό Κόλπο.

[ ΓΝΩΜΗ ] Ο Μπους υποχρεώνεται να υποχωρήσει


H αιφνίδια εγκατάλειψη από την κυβέρνηση Μπους του προγράμματος παρακολουθήσεων των συνδιαλέξεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ χωρίς δικαστική έγκριση, είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς παραχωρήσεων προς το Κογκρέσο, τα δικαστήρια και την κοινή γνώμη, όσον αφορά την κυβερνητική στρατηγική κατά της τρομοκρατικής απειλής. Την επαύριον των επιθέσεων του 2001, ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε υπερεξουσίες για τη δίωξη των στελεχών της Αλ Κάιντα, την κράτηση υπόπτων και την ανάκρισή τους προκειμένου να αποκαλυφθεί το επόμενο σχέδιό τους. Όμως, ελλείψει νέων επιθέσεων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τέτοια έκτακτα μέτρα και ύστερα από μια σειρά ηττών στα δικαστήρια, ο Τζορτζ Μπους υποχρεώθηκε να υποχωρήσει σε πολλά μέτωπα.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως τόσο πολιτικά όσο και νομικά ο πρόεδρος έχει τιμωρηθεί», λέει ο Ντάγκλας Κμίετς, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πέπερνταϊν και γενικά υποστηρικτής της ερμηνείας που δίνει η κυβέρνηση στον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Χάρολντ Χόντζου Κο, πρύτανης της Νομικής Σχολής του Γέιλ και επικριτής των κυβερνητικών νομικών θεωριών, λέει ότι η στρατηγική του προέδρου πιθανότατα έχει προκαλέσει μια τόσο ισχυρή αντίδραση στα δικαστήρια και το Κογκρέσο, που τελικά θα καταλήξει στο αντίθετο από εκείνο που επιδίωκε ο ίδιος. «Νομίζω ότι οι ιστορικοί θα τη δουν σαν μια υπερβολική και ακραία θεωρία για τον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας, που κατέληξε στην εξασθένηση της προεδρίας».

Αυτό πάντως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι. Σε μερικούς τομείς, η κυβέρνηση διατήρησε την ελευθερία κινήσεων, συγκεκριμένα πείθοντας το φθινόπωρο το Κογκρέσο να στερήσει από τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο το δικαίωμα να προσφύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια για το θέμα της κράτησής τους.

Παρά την υπαναχώρηση του προέδρου Μπους στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, μπροστά στο ενδεχόμενο νομικών και πολιτικών προβλημάτων, δεν έχει κατά κανένα τρόπο εγκαταλείψει το πρόγραμμά του για την εθνική ασφάλεια. Παρά την αντίδραση από το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη, αποφάσισε να στείλει και άλλα αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν στο Ιράκ. Ο Μπους παραμένει ένας αρχιστράτηγος με ισχυρές συνταγματικές εξουσίες. Οι Δημοκρατικοί, μολονότι εκφράζουν διαμαρτυρίες για το νέο σχέδιο του Τζορτζ Μπους για το Ιράκ, κινούνται προσεκτικά, επιθυμώντας για την ώρα μόνο τη συμβολική αντίσταση.

ΕΙΠΕ


● 2002. Με την ψήφο της εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

● 2003. Σε συνέντευξή της δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του πολέμου «από πεποίθηση».

● ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2004. Στο CΝΝ: «Όχι, δεν το μετανιώνω που έδωσα στον πρόεδρο την εξουσιοδότηση, επειδή εκείνη την εποχή ήταν κάτι που είχε σχέση με τα όπλα μαζικής καταστροφής και με σοβαρές απειλές κατά των ΗΠΑ και ήταν σαφές ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε ένα πραγματικό πρόβλημα για τη διεθνή κοινότητα παραπάνω από μία δεκαετία». ● ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005. Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» σχέδιο διαφωνούντα Ρεπουμπλικανού για την άμεση επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων.

● ΙΟΥΝΙΟΣ 2006. Αποδοκιμάστηκε σε ομιλία της στην οργάνωση Εκστρατεία για το Αμερικανικό Μέλλον, όταν απέρριψε την άμεση αποχώρηση από το Ιράκ. ● ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006. Στο ΝΒC:

«Προφανώς, αν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, δεν θα είχα ψηφίσει έτσι».

● ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007. Εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο του προέδρου Μπους να στείλει και άλλα στρατεύματα στο Ιράκ.