ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΣΕ ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος το ενδεχόμενο να καλύπτεται από τα Ταμεία η χορήγηση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες στη χώρα μας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε χθες στη Βουλή από τον υπεύθυνο Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως περιμένει τη σχετική εισήγηση της ειδικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία μελετά το θέμα.

Το εμβόλιο Gardasil κοστίζει στα ελληνικά φαρμακεία 555 ευρώ και αν δεν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ή δεν καλυφθεί με άλλο τρόπο από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι γυναίκες θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Είναι τετραδύναμο, δηλαδή προστατεύει από τέσσερις τύπους του ιού των κονδυλωμάτων (ΗΡV) ο οποίος σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ οι 6 και 11 είναι υπεύθυνοι για το 90% των κονδυλωμάτων.

Ο εμβολιασμός συνιστάται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και σε κοπέλες έως 26 χρόνων, ανεξαρτήτως αν είναι σεξουαλικά ενεργές ή φέρουν τον ιό. Για τη χορήγηση του εμβολίου πρέπει να έχει προηγηθεί τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει πενταπλασιαστεί η συχνότητα εμφάνισης κονδυλωμάτων στις γυναίκες. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 70 τύποι του ΗΡV. Από αυτούς, οι δεκαπέντε προκαλούν υψηλού βαθμού προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 500 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.