ΝΕΟ ΜΙΝΙ ασφαλιστικό νομοσχέδιο και προώθηση των διαδικασιών για τις εντάξεις των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απασχολούν το υπουργείο Απασχόλησης. Ήδη έχουν σταλεί από την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης επιστολές στα υπό ένταξη ασφαλιστικά ταμεία για να διατυπώσουν τη θέση τους. Όσον αφορά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η ένταξη του Ταμείου Πρόνοιας των Κληρικών στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ.: καταβάλλει την εφάπαξ αποζημίωση) και η ένταξη του κλάδου ασθενείας του Ταμείου των Λιμενεργατών στο ΙΚΑ. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται να μπορούν να επενδύουν χωρίς προηγούμενη άδεια το 28% από το 23% των διαθεσίμων τους.

Εντάσσουν ελλειμματικά Ταμεία

Όσον αφορά τις εντάξεις των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ-τράπεζες) στο ΙΚΑ, τα τεράστια ελλείμματα, αλλά και οι αντιδράσεις των συνδικάτων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το όλο εγχείρημα. Τα 7 ταμεία κύριας σύνταξης και τα τρία επικουρικά (τσιμέντου, ηλεκτρολόγων και εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις), τα οποία προωθούνται προς ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι ελλειμματικά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναληφθεί το ετήσιο κόστος 1,4 δισ. ευρώ για την ενοποίησή τους (συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της ΔΕΗ). Κι αυτό συμβαίνει όταν σήμερα το Δημόσιο οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία 6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ)!

Σημειώνεται ότι με βάση τον νόμο Ρέππα (3029/02), που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, τα ταμεία κύριας ασφάλισης ΤΑΠ- ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΕΤΕ, ΑΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ, ΤΑΠΑΕ «Εθνική» και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να συγχωνευθούν στο ΕΤΑΜ έως την 1/1/2008. Η ενοποίηση θα δημιουργήσει αμέσως νέα δεδομένα, καθώς από την ένταξή τους στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, οι νέοι ασφαλισμένοι θα διέπονται από το καθεστώς του ΙΚΑ. Επίσης και για τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων εκτιμάται ότι το όλο εγχείρημα είναι απίθανο να εφαρμοστεί με δεδομένη τη μη λειτουργία του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ) που έχει 1,5 εκατ. ασφαλισμένους (σε σύνολο 2,5 εκατ. ασφαλισμένων σε όλα τα επικουρικά ταμεία). Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ οφείλει στο ΕΤΕΑΜ περίπου 4 δισ. ευρώ.