Αγώνα δρόμου για 13,5 δισ. ευρώ κάνει τώρα η κυβέρνηση, εκπέμποντας όμως και κλίμα ευφορίας για τους ρυθμούς απορροφητικότητας των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ (τους οποίους πέτυχαν με τρικ).

Παρά την περικοπή του προϋπολογισμού του Γ΄ ΚΠΣ κατά 1,8 δισ. ευρώ, που αύξησε την απορροφητικότητά του στο 58%, η χώρα καλείται να κάνει αγώνα δρόμου για την απορρόφηση μέσα στους επόμενους 28 μήνες (ώς τον Απρίλιο

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ

Υποβλήθηκαν 4.400 αιτήσεις για επενδύσεις 11,8 δισ. ευρώ και εγκρίθηκαν 2.700
αιτήσεις προϋπολογισμού 4,7 δισ. ευρώ

του 2009) των υπόλοιπων 13,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει και η απορρόφηση των κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Φώλιας, έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής το 58% των 32,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του Γ΄ ΚΠΣ, δηλαδή 18,8 δισ.

ευρώ. Άρα, απομένουν άλλα 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενώ στον προϋπολογισμό του 2006 έχουν εγγραφεί μόνο 6,35 δισ. ευρώ για το Γ΄ ΚΠΣ και το Δ΄ ΚΠΣ. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος απωλειών είναι μεγάλος, αν και ο κ. Φώλιας είπε χθες ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα να τα αξιοποιήσουμε και να μην έχουμε καθόλου απώλειες το Πάσχα του 2009». Πάντως, από το Δ΄ ΚΠΣ οι απορροφήσεις φέτος θα είναι περιορισμένες.

Ο κ. Φώλιας τόνισε χθες για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση παρέλαβε απορροφητικότητα 23% από το ΠΑΣΟΚ πριν από 34 μήνες και την ανέβασε στο 58%.

Βεβαίως, σε κάθε ΚΠΣ η απορροφητικότητα επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα έργα ωριμάζουν. Ένταξη έργων εκ των υστέρων
Επιπλέον, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, η επιτάχυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε λογιστικές μεθόδους, όπως η εκ των υστέρων ένταξη έργων που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους και η μείωση του προϋπολογισμού του Γ΄ ΚΠΣ συνολικά.

Ο προϋπολογισμός μειώθηκε συνολικά κατά 1,8 δισ. ευρώ, οπότε αναλογικά αυξήθηκε η απορροφητικότητα. Επίσης εντάχθηκαν αναδρομικά έργα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ που είχαν προηγουμένως χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, ενώ το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε και το 2006, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ
Εξάλλου, ο κ. Φώλιας ανακοίνωσε χθες ότι στο πλαίσιο του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος έληξε τον Δεκέμβριο του 2006 και αντικαταστάθηκε από νέο, υποβλήθηκαν 4.400 αιτήσεις για επενδύσεις 11,8 δισ. ευρώ και εγκρίθηκαν 2.700 αιτήσεις προϋπολογισμού 4,7 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 1.700 αιτήσεις είτε απορρίφθηκαν είτε δεν πρόλαβαν να αξιολογηθούν, είπε ο ίδιος. Για τις τελευταίες, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στα κίνητρα του νέου νόμου, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά και αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από