Με συμμαχίες μεταξύ εταιρειών και τη διάθεση νέων προϊόντων σταθερής – κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ στην αγορά, εντείνεται ο πόλεμος στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.


O ΟΤΕ, η Vivodi, η Forthnet και οι άλλες εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας προσφέρουν νέα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, στηριζόμενα κυρίως στο γρήγορο Ίντερνετ που επιτρέπει να παρέχονται ταυτόχρονα στους καταναλωτές σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο Διαδίκτυο αλλά και τηλεόραση.

Η εταιρεία Vivodi ετοιμάζεται να ρίξει από τον ερχόμενο μήνα στην αγορά τις υπηρεσίες triple play (σταθερή τηλεφωνία, Ίντερνετ και ψηφιακή τηλεόραση), καθώς

VΟDΑFΟΝΕ- ΤΙΜ

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και ΤΙΜ συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της εθνικής περιαγωγής

και πακέτα που μαζί με τις υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν και κινητή τηλεφωνία.

Για τον εμπλουτισμό των πακέτων triple play, η Vivodi θα συνεργαστεί με στούντιο και εταιρείες παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου.

Παράλληλα, η Vivodi προχωρά στην ενοποίηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και το πρώτο πακέτο quad play, που θα περιλαμβάνει γρήγορο Ίντερνετ, ψηφιακή τηλεόραση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, και θα διατεθεί πιλοτικά από τον Φεβρουάριο. Για την τρέχουσα χρήση, η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις αξίας 15 εκατ. ευρώ. Για το 2007 η εταιρεία αναμένει τζίρο 66 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία ήδη διαθέτει 380.000 συνδέσεις τηλεφωνίας και 32.000 πελάτες γρήγορου Ίντερνετ, από τους οποίους οι 15.000

εξυπηρετούνται από το ιδιόκτητο δίκτυό της, ενώ οι 6.500 είναι πελάτες Ίντερνετ και τηλεφωνίας.

Σύστημα WiΜΑΧ από τον ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, προχωρεί στην ανάπτυξη των συστημάτων WiΜΑΧ, που επιτρέπουν την ασύρματη σύνδεση με το γρήγορο Ίντερνετ σε μεγάλες αποστάσεις. Η τεχνολογία WiΜΑΧ παρέχει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, χωρίς να απαιτούνται ενσύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πρόσβασης.

Οι δύο πρώτοι σταθμοί βάσης WiΜΑΧ στην Αθήνα έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία- στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στο Σύνταγμα-, ενώ o ΟΤΕ προχωρά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου αυτού στην Ανατολική Αττική, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο Άγιον Όρος.

Περιαγωγή από κοινού

Χθες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone και ΤΙΜ προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της εθνικής περιαγωγής, παρέχοντας από σήμερα τη δυνατότητα στους συνδρομητές τους να έχουν συνεχή κάλυψη με σήμα, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα, ένας συνδρομητής της Vodafone θα μπορεί να εξυπηρετείται και από το δίκτυο των κεραιών της ΤΙΜ και το αντίστροφο.

Πιλοτική έναρξη

Το πρόγραμμα αρχίζει πιλοτικά και για περίοδο δύο μηνών στα νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη και στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας (περιλαμβάνονται ο Μεσσηνιακός Κόλπος και η Πύλος), αφορά δε συνδρομητές με συμβόλαιο της Vodafone και της ΤΙΜ. Στόχος των δύο εταιρειών, οι οποίες πλέον δημιουργούν ένα ευρύ δίκτυο 4.000 κεραιών, είναι η συνεργασία αυτή να επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο (πλην των μεγάλων αστικών κέντρων) και να συμπεριλάβει και τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Η εθνική περιαγωγή θα καλύπτει τις υπηρεσίες φωνής και γραπτών μηνυμάτων στα δίκτυα δεύτερης γενιάς της Vodafone και της ΤΙΜ. Η δεύτερη ανακοίνωσε επιπλέον ότι το πρόγραμμα των επενδύσεών της στον τομέα των υποδομών, για την περίοδο 2007-2008, θα ανέλθει σε 280 εκατ. ευρώ.