Όλες οι συναλλαγές των πολιτών με την Εφορία ακόμα και οι πληρωμές φόρων, θα γίνονται από το κομπιούτερ του σπιτιού τους, μέσω Ίντερνετ. Ίσως όχι από αύριο, αλλά εντός του 2007, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.


Ανοίγει ταμεία στο Ίντερνετ η Εφορία και γίνεται πλήρως ηλεκτρονική. Στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής Εφορίας, η οποία θα επιτρέπει να διεκπεραιώνονται μέσω Διαδικτύου σχεδόν όλες οι φορολογικές συναλλαγές, τίθενται εντός του έτους από τη γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μία σειρά από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Κάθε οφειλή θα εξοφλείται μέσω Ίντερνετ με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, όλοι οι τύποι δηλώσεων θα υποβάλλονται πλέον μέσω του Ίντερνετ, κάθε φορολογούμενος αποκτά ατομικό φορολογικό ημερολόγιο με τις προθεσμίες για τις υποχρεώσεις του, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία με την υποστήριξη του taxisnet και όλες οι φορολογικές βεβαιώσεις θα εκδίδονται μέσω Ίντερνετ.

Μέσα στο χρόνο

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο για την ηλεκτρονική Εφορία, σταδιακά εντός του 2007 θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή οι εξής νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

● Υποστήριξη τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του taxisnet. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα, αντί να τηρούν φορολογικά βιβλία σε φυσική μορφή, να διατηρούν ηλεκτρονικά βιβλία και για την τήρησή τους θα υποστηρίζονται με οδηγίες από το taxisnet. Σημειώνεται ότι αυτή η υπηρεσία θα τεθεί σε εφαρμογή αρχικά σε πιλοτική μορφή για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

● Καθιέρωση ατομικού φορολογικού ημερολογίου. Με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις προθεσμίες όλων των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Συγκεκριμένα, θα ενημερώνονται για τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, για τα είδη δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν καθώς και για τυχόν υποχρεώσεις τις οποίες αμέλησαν και οφείλουν να εκπληρώσουν εκπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι η ενημέρωση αυτή θα παρέχεται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου, με την αποστολή από τη ΓΓΠΣ σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SΜS).

Ηλεκτρονικές οδηγίες

● Ενημέρωση μέσω Ίντερνετ για τα δεδομένα των φορολογουμένων και ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων αλλαγής στοιχείων και δεδομένων (περιουσιακά στοιχεία κ.ά.). Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα πληροφορούνται και θα μπορούν να αλλάζουν μέσω Ίντερνετ στοιχεία που τους αφορούν, όπως διεύθυνση κατοικίας, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, στοιχεία οχημάτων και ακίνητων που έχουν στην κατοχή τους.

● Πληροφόρηση για τις βεβαιωμένες οφειλές που οι φορολογούμενοι έχουν προς την Εφορία και τις σχετικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει.

● Συμπλήρωση δηλώσεων με αυτόματο υπολογισμό του αποτελέσματός τους (πιστωτικός ή χρεωστικός φόρος).

● Επαλήθευση όλων των φορολογικών πιστοποιητικών που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι σε διάφορες υπηρεσίες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.)

● Υποβολή κάθε είδους φορολογικής δήλωσης μέσω Ίντερνετ, ασχέτως αν αυτή είναι αρχική, τροποποιητική, περιοδική ή συγκεντρωτική.

● Στις υφιστάμενες υπηρεσίες υποβολής δηλώσεων μέσω Ίντερνετ, προστίθεται η δήλωση Φόρου Εισοδήματος Μη Φυσικών Προσώπων, η δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών και Νομικών Προσώπων.

● Αυτόματη και σε πραγματικό χρόνο διόρθωση της φορολογικής δήλωσης από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ. Για παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος συμπληρώνει λανθασμένα στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος και του φόρου που του παρακρατήθηκε, θα ειδοποιείται αυτόματα από το σύστημα για το λάθος.

e-εξόφληση οφειλών με κάρτα


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Οικονομικών για την ηλεκτρονική Εφορία προβλέπει, παράλληλα, την παροχή της δυνατότητας σε όλους τους φορολογουμένους να εξοφλούν τις οφειλές τους προς την Εφορία μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών (debit) καρτών.

Με άλλα λόγια, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα ιντερνετικά καταστήματα, ο φορολογούμενος θα εισέρχεται στον δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ, θα πληροφορείται το είδος της οφειλής του και θα δίνει ηλεκτρονική εντολή χρέωσης της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του για την εξόφληση της οφειλής. Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται για κάθε οφειλή του φορολογουμένου. Ειδικότερα, ο φορολογούμενος θα μπορεί να χρεώσει την κάρτα του για να εξοφλήσει:

● Φόρο εισοδήματος.

● ΦΠΑ.

● Φόρο δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. ● Φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

● Τέλος συναλλαγής ακινήτων.

● Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος ακινήτων.

● Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

● Έκδοση ηλεκτρονικών παραβόλων.

● Ληξιπρόθεσμες οφειλές. ● Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων με ταχυδρομική αποστολή του σχετικού σήματος.

● Φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

● Τροχαίες παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία.

Η υλοποίηση του εγχειρήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς η ΓΓΠΣ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την εταιρεία διατραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών ΔΙΑΣ.