Η ΧΘΕΣΙΝΗ ήταν μια από τις πλέον αιματηρές ημέρες που έζησε η Βαγδάτη. Συνολικά, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς- 65 τον αριθμό- από τις βομβιστικές επιθέσεις στο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας πανεπιστήμιο Μουστανσιρίγια στην Κεντρική Βαγδάτη.

Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστήμιο και ήταν φοιτήτριες που περίμεναν τους δικούς τους να περάσουν να τους πάρουν με οχήματα, όταν ένα αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη. Λίγα λεπτά αργότερα, βομβιστής αυτοκτονίας έτρεξε ανάμεσα στους πανικοβλημένους ανθρώπους προσθέτοντας και άλλες απώλειες στον ήδη μακρύ κατάλογο. Τουλάχιστον 110 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στα θύματα είναι και καθηγητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις αρχές, οι επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα σουνιτών ανταρτών αλλά ώς αργά χθες δεν είχε διευκρινιστεί αν συνδέονται με την εκτέλεση, προχθές, των δύο σουνιτών πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΗΕ είναι επίσης θλιβερά. Περισσότεροι από 34.000 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας στο Ιράκ το 2006. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, στην τελευταία έκθεσή τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, ανακοίνωσαν πως από τα στοιχεία των νοσοκομείων και των νεκροτομείων ο συνολικός αριθμός των νεκρών για το περασμένο έτος ανέρχεται σε 34.452- δηλαδή περίπου 94 νεκροί κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άλλοι 36.000

άνθρωποι τραυματίστηκαν πέρυσι. Προκλητικό σχόλιο

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, κατά την οποία η έκθεση του ΟΗΕ περιέχει υπερβολές, απαγόρευσε σε αξιωματούχους να δίνουν στοιχεία για τις απώλειες. «Δυστυχώς είναι πόλεμος», ήταν το λακωνικό και προκλητικό σχόλιο του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου. «Ο πραγματικός αριθμός, όποιος κι αν είναι, είναι υψηλός».