Το πιο σημαντικό νέο στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι το νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας. Ωστόσο, μια νέα γενετική εξέταση, η οποία ανιχνεύει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV) που προκαλεί τον καρκίνο, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ακόμη και εις βάρος του Παπ τεστ.
Το νέο τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ερευνά για το DΝΑ 13 στελεχών του ιού που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει με μεγάλη επιτυχία ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των προκαρκινικών αλλοιώσεων. Τα δείγματα κυττάρων λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και στο Παπ τεστθα πρέπει δηλαδή η ενδιαφερόμενη να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της. Η νέα εξέταση έλαβε την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων το 1999 και από τότε η χρήση της σταδιακά εξαπλώνεται. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει τόσο η διαφημιστική εκστρατεία της παρασκευάστριας εταιρείας Digene όσο και η αποτελεσματικότητά της. Η νέα εξέταση χρησιμοποιείται συχνά

ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Η νέα εξέταση χρησιμοποιείται συχνά για να διευκρινίσει τα θολά σημεία που αφήνει το Παπ τεστ

για να διευκρινίσει τα θολά σημεία που αφήνει το Παπ τεστ, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς εντοπίζει μια προκαρκινική αλλοίωση σε ποσοστό 50-80%. Το Παπ τεστ είναι πιο φθηνό (η νέα γενετική εξέταση μπορεί να κοστίζει και περισσότερο από 100 ευρώ) και θεωρείται αποτελεσματικό κυρίως επειδή μπορεί να γίνεται συχνά. Μια αλλοίωση μπορεί να χρειαστεί και 10 χρόνια για να μετατραπεί σε καρκίνο, άρα αν το τεστ γίνεται μία φορά τον χρόνο, όπως συνιστάται, υπάρχουν πολλές πιθανότητες κάποια στιγμή να ανιχνευτεί. Επίσης, η επίσκεψη μια φορά τον χρόνο στον γυναικολόγο είναι χρήσιμη και για άλλες εξετάσεις. «Είναι ήδη πολύ κακό το Παπ τεστ και θα γίνει χειρότερο», επισήμανε ο δρ Εντουάρντο Φράνκο, καθηγητής επιδημιολογίας και ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜcGill. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου και δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο το 2005, το 32% των ασθενών είχε υποβληθεί σε Παπ τεστ τουλάχιστον μία φορά, τρία χρόνια πριν από τη διάγνωσή του. Από τα 50- 60 εκατομμύρια των τεστ που γίνονται ετησίως στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα περίπου των 2 εκατομμυρίων θεωρούνται αμφιλεγόμενα. Υπάρχουν όμως πολλοί ειδικοί που υπερασπίζονται το Παπ τεστ και αμφισβητούν την αξία της τελευταίας εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. «Δεν βλέπω κανέναν να σηκώνει το χέρι και να δηλώνει εθελοντής, προκειμένου να πάψει να πραγματοποιείται το Παπ τεστ», δήλωσε ο δρ Βάλτερ Κίνεϊ, γυναικολόγος-ογκολόγος στο Ινστιτούτο Κaiser Ρermanente. Ο ίδιος επισήμανε ότι στο Ινστιτούτο όπου εργάζεται, οι γυναίκες άνω των 30 ετών υποβάλλονται και στις δύο εξετάσεις. Εφόσον και οι δύο είναι αρνητικές, η ενδιαφερόμενη τις επαναλαμβάνει ύστερα από τρία χρόνια.

Στην Ελλάδα το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου


ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ της χώρας μας έφτασε (από τις 11 Ιανουαρίου) το πρώτο εμβόλιο κατά των ιών που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Προς το παρόν, το κόστος του δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο- ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Το εμβόλιο, που προσφέρει αποτελεσματικότητα 70- 75%, γίνεται σε τρεις δόσεις, που χορηγούνται σε συνολικό διάστημα έξι μηνών και το κόστος του ανέρχεται σε 555 ευρώ (185 ευρώ η κάθε δόση).

Το Gardasil της εταιρείας Μerck προστατεύει από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ΗΡV), ο οποίος προκαλεί και τα γνωστά κονδυλώματα. Συγκεκριμένα προσφέρει ανοσία από τους υποτύπους 16 και 18 του ΗΡV, οι οποίοι ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τους υπότυπους 6 και 11, που είναι υπεύθυνοι για το 90% των κονδυλωμάτων. Το εμβόλιο απευθύνεται κυρίως σε κοπέλες που δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ενήλικες έως 26 ετών, ανεξάρτητα από το αν είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές ή από το αν είναι ήδη φορείς του ιού. Πρέπει πάντως να μην εμφανίζουν ήδη καρκινικά συμπτώματα στον τράχηλο εξαιτίας του ιού. Η ενδεχόμενη θεραπευτική δράση του εμβολίου είναι ακόμα υπό έρευνα για τέτοιες περιτπώσεις.

Οι γυναίκες που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, με αφορμή την κυκλοφορία του εμβολίου και την επιστημονική διημερίδα με θέμα «ΗΡV-Εμβόλιο: Από την έρευνα στην εφαρμογή» που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.