ΜΟΛΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ήταν οι ημέρες με βροχή στην Αθήνα τον μήνα Δεκέμβριο. Τον ίδιο μήνα, κάθε χρόνο, από το 1960, οι ημέρες με βροχή ήταν, κατά μέσο όρο, δεκατρείς. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τον πιο ξηρό Δεκέμβριο στην Ελλάδα, των τελευταίων… 500 ετών.

«Υπάρχουν ιστορικά, στατιστικά, στοιχεία για τις βροχοπτώσεις αυτής της περιόδου. Το τελευταίο δίμηνο φέτος, μαζί με το αντίστοιχο περσινό, είναι τα ξηρότερα», αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός. «Μπορούν να συγκριθούν μόνο με τον χειμώνα του 1989. Εκείνο το έτος η Αθήνα κινδύνευσε να διψάσει και είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα ακόμα και στην οικιακή κατανάλωση του νερού. Θεωρώ ότι αν τραβήξει σε μάκρος φέτος αυτή η ξηρή περίοδος θα έχουμε επανάληψη εκείνων των φαινομένων. Ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης λένε ότι το νερό στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι λίγο. Εάν δεν βρέξει σύντομα δεν αποκλείεται αυτήν τη φορά, εκτός από νερό, να μείνουμε και από ρεύμα».

«Ακραία»

Όπως συμπληρώνει ο κ. Ζερεφός «η κατάσταση μπορεί πλέον να χαρακτηρισθεί ακραία. Ενδεχομένως στο- πολύ μακρινό- παρελθόν να εμφανίζονταν και άλλες ξηρές περίοδοι, ωστόσο απείχαν μεταξύ τους 100 ή και 200 χρόνια».

Η αθροιστική βροχόπτωση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, στον σταθμό της Αθήνας, ήταν 13,6 χιλιοστά. Η μέση αντίστοιχη τιμή της περιόδου 1961- 1990 ήταν 66,6 χιλιοστά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ. Στη Μήλο τον Δεκέμβριο έπεσε μόλις το 1% της βροχής που πέφτει κατά μέσο όρο κάθε Δεκέμβριο. Στη Σκύρο έπεσε το 4%, στη Σάμο το ίδιο, και στη Μυτιλήνη μόλις το 8%. Ακόμα και στη- συνήθως- βροχερή Δυτική Ελλάδα η συνολική βροχή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ήταν μόλις το ένα πέμπτο ή το ένα έκτο της ποσότητας που πέφτει κάθε χρόνο.