«Θερίζουν» οι ιώσεις στη χώρα μας, ενώ και τα κρούσματα γρίπης είναι φέτος πολλαπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην προχθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εξετάστηκαν συνολικά 505 μικρά παιδιά. Από αυτά το 80% είχε ίωση. Την περασμένη Πέμπτη στο «Αγία Σοφία» πραγματοποιήθηκαν 280 εισαγωγές παιδιών, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας επιπλοκών από την ίωση.


Όπως εξηγούν οι ειδικοί, σχεδόν στο σύνολό τους οι ιώσεις οφείλονται σε έναν συγκεκριμένο ρετροϊό, τον Ν16, η λοιμογόνος δύναμη του οποίου- δηλαδή η δυνατότητα μετάδοσης- φτάνει και το 90%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος συγχρωτιστεί με ασθενείς, έχει 90% πιθανότητες να κολλήσει! Από τα παιδιά

«Συνήθως τα παιδιά μεταδίδουν

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας- ζέστη το μεσημέρι, ψύχρα το βράδυ- ευνοούν την έξαρση

τις ιώσεις και στους μεγάλους. Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι και για την περίπτωση των ενηλίκων οι ιώσεις οφείλονται στον ίδιο ιό», αναφέρει η παθολόγος κ. Βασιλική Σιατερλή εξηγώντας πως αυτή την περίοδο οι ιώσεις εκδηλώνονται σε πολλές περιπτώσεις «με υψηλό πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο πυρετός υποχωρεί για μια μέρα και επανεμφανίζεται την επομένη. Τα συμπτώματα διαρκούν έως και 6 ημέρες». «Πέφτει» η άμυνα

Τα σκαμπανεβάσματα του καιρού παίζουν ρόλο στην έξαρση των ιώσεων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας (ζέστη το μεσημέρι, ψύχρα το βράδυ) ευνοούν τις ιώσεις. Κι αυτό γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις εναλλαγές αυτές, με αποτέλεσμα να πέφτει η άμυνά του και οι ιοί να τον βρίσκουν πιο ευάλωτο. Ανάπαυση, πολλά υγρά, απλά αντιπυρετικά και όχι αντιβιοτικά – παρά μόνον αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός- συνιστούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των ιώσεων.

Άγρια επίθεση και από τη γρίπη


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έξαρση παρουσιάζει και η γρίπη, τα συμπτώματα της οποίας μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με αυτά των απλών ιώσεων. Σύμφωνα με την καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα φετινά κρούσματα γρίπης κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια βδομάδα- από τις 31 Δεκεμβρίου 2006 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2007εντοπίστηκαν τόσα κρούσματα γρίπης όσα είχαν καταγραφεί όλο το 2006!

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου είχαν επιβεβαιωθεί 23 κρούσματα- τα 22 αφορούσαν τον τύπο Α τού ιού της γρίπης, ενάντια στον οποίο προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο που διατίθεται στη χώρα μας, ενώ μόνο ένα περιστατικό ανήκε στον τύπο Β της γρίπης. Μέχρι το τέλος του 2006 είχαν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας 11 κρούσματα γρίπης (με βάση τα δείγματα που αναλύονται στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς, στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς (όσους ανήκουν στο δίκτυο καταγραφής της γρίπης), οι 45 αφορούσαν περιστατικά ύποπτα για γρίπη. Την πρώτη εβδομάδα του 2006, ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 10.