Γλιτώνουν από την τσιμπίδα της Ποινικής Δικαιοσύνης περίπου 15 από τους συνολικά 95 στρατεύσιμους που απέφυγαν τη στράτευση με πλαστά πιστοποιητικά, ενώ για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο σενάρια για να ξεφορτωθεί την υπόθεση.


Για τους φυγόστρατους αυτούς έπαυσε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Πενταγώνου, κάθε δίωξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών λόγω παρέλευσης πενταετίας από τη χρήση των πλαστών πιστοποιητικών στην περίπτωσή τους.

Αξιωματικοί με πείρα στον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων πλαστών πιστοποιητικών κατά την τελευταία 15ετία επισημαίνουν ότι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις που παραγράφηκαν υπήρξε μεγαλύτερη του αναμενομένου καθυστέρηση κατά τη διοικητική διερεύνηση

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε μεγαλύτερη του αναμενομένου καθυστέρηση κατά τη διερεύνηση των ύποπτων φακέλων

των εντοπιζόμενων ύποπτων φακέλων. «Στην περίπτωση των πλαστών πιστοποιητικών από τον Καναδά η διεκπεραίωση ήταν ταχύτατη», θυμάται στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας για την υπόθεση που πριν από μερικά χρόνια είχε ταλανίσει ξανά τη Στρατολογία. Απόστρατοι αξιωματικοί της Στρατολογίας εκτιμούν ότι οι παράνομες απαλλαγές πιθανότατα να είχαν διερευνηθεί διοικητικά πολύ πιο γρήγορα και να μην είχαν παραγραφεί ορισμένες αν εξαιτίας της νέας ηγεσίας του Πενταγώνου δεν είχαν βαλτώσει τα προγράμματα μηχανοργάνωσης που ήδη έτρεχαν. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένες περιπτώσεις ήταν στο όριο όταν εντοπίστηκαν και άλλες καθυστερήσεις οφείλονται στους αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης.

Με αφορμή και αυτή την πτυχή νομικοί κύκλοι έθεταν θέμα κατά πόσο μπορεί να δημοσιοποιηθούν ονόματα πολιτών εις βάρος των οποίων σήμερα δεν υφίσταταιλόγω παραγραφής- κατηγορία.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας αποφασίζει ίσως και σήμερα για τον τρόπο που θα χειριστεί συνολικά το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των 95 φυγόστρατων. Τα σενάρια που εξετάζουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Ιωάννης Λαμπρόπουλος αντίστοιχα είναι κατά βάση δύο:

Πρώτον, να στείλουν τα ονόματα και των 95 στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αυτή να αποφασίσει αν και ποια εξ αυτών πληρούν τα κριτήρια («δημόσια πρόσωπα που έχουν κοινωνική επιρροή»).

Δεύτερον, να στείλουν τα ονόματα στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κινηθεί από εκεί η όποια διαδικασία δημοσιοποίησης.

Επιστολή

Πηγές του υπουργείου Άμυνας άφηναν να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι να επιλεγεί η πρώτη λύση και ίσως εντός της ημέρας ο κ. Μεϊμαράκης να στείλει τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Αρχής Δημήτριο Γουργουράκη. Μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο υπουργός Άμυνας να βρει τρόπο να διατυπώσει και τον γενικότερο προβληματισμό του για το εύρος των αρμοδιοτήτων συνολικά των ανεξάρτητων αρχών.

Για το θέμα συζήτησαν χθες ο υφυπουργός Άμυνας κ. Λαμπρόπουλος με τον βουλευτή και πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει τρόπος να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα.