Σε πανηγυρικό κλίμα έγινε χθες η στέψη (αυτόν τον όρο χρησιμοποιούν τα γαλλικά ΜΜΕ, και όχι τυχαία) του Νικολά Σαρκοζί ως υποψηφίου της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές. Ο «πολύς» υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκαλύψει μια κάποια απογοήτευση όταν πληροφορήθηκε ότι τον ψήφισε μόνο το 69,06% των εκλεκτόρων.


Α πό τα 338.520 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος UΜΡ, μόνο τα 233.779 μπήκαν στον κόπο να στηρίξουν μέσω του Ίντερνετ (σε ποσοστό 98,1%) την υποψηφιότητα του Σαρκοζί. Οι υπόλοιποι αρκέστηκαν στο να του στερήσουν τη μαζική ψήφο εμπιστοσύνης που ήλπιζε να λάβει, ιδίως μετά την απόφαση της υπουργού Άμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί, να τον αφήσει μοναδικό υποψήφιο της Δεξιάς για την Προεδρία. Η έκφραση της απογοήτευσης στο

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη αντίπαλός του, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπορεί να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών

πρόσωπο του Σαρκοζί, όμως, ήταν φευγαλέα. Παίρνοντας τον λόγο στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε, στο Παρίσι, ενώπιον 78.000

εκστασιασμένων μελών του κόμματος, ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ευτυχής και έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως από τη στιγμή που πήρε το χρίσμα, «έπαψε να είναι ο υποψήφιος ενός μόνο κόμματος», απευθύνεται πλέον «σε όλους τους Γάλλους, χωρίς εξαίρεση».

Ενωτικός

Ο Σαρκοζί είχε χθες πολλούς λόγους να εμφανιστεί ενωτικός και συμφιλιωτικός. Κατ΄ αρχήν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη αντίπαλός του, η Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μπορεί να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις λίγες ώρες πριν από την ομιλία του, σφυγμομέτρηση αποκάλυψε πως η εικόνα του εμπνέει ανησυχία στο 51% των Γάλλων… «Έχω καταλάβει πως η ανθρωπιά είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Έχω αλλάξει», δήλωνε λίγο αργότερα ο Σαρκοζί. Στο πλευρό του βρέθηκαν πολλοί υπουργοί και βουλευτές του UΜΡ. Όχι όμως και ο άσπονδος φίλος του, Ζακ Σιράκ, που έλαμψε διά της απουσίας του. Όσο για τον άνθρωπο που σίγουρα θα προτιμούσε να δει ο Σιράκ υποψήφιο, τον πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αυτός προσήλθε μεν, παρέμεινε ωστόσο μόνο μισή ώρα και αναχώρησε πριν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η Μασσαλιώτιδα και ο Κέννεντυ


«ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ο πρόεδρος που θα επαναφέρει την ηθική στην καρδιά της πολιτικής», δήλωσε ο Σαρκοζί. Αποτίνοντας «φόρο τιμής» στον Σιράκ, «που αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Ιράκ», ο υποψήφιος της Δεξιάς δήλωσε πως θέλει να είναι «πρόεδρος μιας Γαλλίας που θα πει στην Αμερική: “Είμαστε φίλοι”». Παράλληλα, επανέλαβε την άποψη πως η Τουρκία «δεν έχει θέση» στην Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την εκδήλωση σχολίαζαν πως τίποτε δεν είχε αφεθεί στην τύχη: από τον φωτισμό έως το μελωδικό «κλείσιμο» (την παιδική χορωδία που τραγούδησε τη Μασσαλιώτιδα) όλα ήταν οργανωμένα στην εντέλεια. Αρκετοί πάντως στη Γαλλία αποδοκιμάζουν το υψηλό κόστος (3,5 εκατομμύρια ευρώ) μιας εκδήλωσης με μοναδικό σκοπό (όπως είπε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων) «να λάμψει το εγώ του Σαρκοζί». Άλλοι πάλι σχολιάζουν περιπαικτικά πως παρά τις διαφορές τους, «Σαρκό» και «Σεγκό» έχουν ένα κοινό: είναι αμφότεροι «φαν» του Τζων Κέννεντυ. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι κατά την πρώτη τους ομιλία ως υποψήφιοι, απηύθυναν και οι δύο (η Σεγκολέν τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σαρκοζί χθες) έκκληση στους πολίτες να μην αναρωτιούνται τι μπορεί να κάνει η χώρα τους για εκείνους, αλλά τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για τη χώρα τους!

Δέκα «άγνωστες» πτυχές του Σαρκοζί


1Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Μπενουά Μαλά, ήταν Εβραίος της Θεσσαλονίκης.

2Ο Ούγγρος πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν ο Νικολά ήταν μόλις τεσσάρων ετών. 3Η εγκατάλειψη του πατέρα, η έλλειψη χρημάτων και το χαμηλό του ύψος (1,65) γέμισαν ανασφάλειες την παιδική και εφηβική του ηλικία.

4Αντίθετα με τους περισσότερους Γάλλους πολιτικούς, ο Σαρκοζί δεν φοίτησε σε καμία «επίλεκτη» σχολή. Σπούδασε νομικά και ανέβηκε σιγά-σιγά στο κόμμα.

5Και ο Νικολά και η Σεσιλιά Σαρκοζί εγκατέλειψαν τους προηγούμενους συζύγους τους για να παντρευτούν, το 1996.

6Ο Ζακ Σιράκ του τη «φυλάει» από το 1995, όταν ο Σαρκοζί στήριξε αντί γι΄ αυτόν τον Εντουάρ Μπαλαντίρ για πρόεδρο.

7Παρ΄ όλα αυτά, ο Σιράκ τον έχρισε τον Φεβρουάριο του 2005 Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής. 8Οι αντίπαλοί του τον συγκρίνουν με τον Ιζνογκούντ. Ο δικός του αγαπημένος ήρωας, πάντως, φέρεται να είναι ο Ναπολέων (χωρίς το Βατερλώ).

9Λένε πως ο πατέρας του τού είπε κάποτε πως ένας Σαρκοζί δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, πως αυτά συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ.

10Αν κερδίσει τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, θα είναι ο πρώτος γιος μετανάστη που γίνεται πρόεδρος της Γαλλίας.