Η ΑΕΚ νίκησε 3-1 τον ΟΦΗ, σε ένα ματς όπου τα είχε όλα, αλλά δυστυχώς «πρωταγωνιστής» αναδείχθηκε ο Μιχάλης Γερμανάκος. Ο διαιτητής εκνεύρισε με τις αποφάσεις του όλους όσους βρίσκονταν στο γήπεδο. Είχε κακή συνεργασία με τους βοηθούς του, σφύριξε πολλές φορές λάθος, ενώ κάποιες φορές τον πήρε στον… λαιμό της η βοηθός Κωνσταντινίδου. Το ματς είχε μυστήρια τροπή. Η «Ένωση» βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά ήταν τυχερή γιατί ισοφάρισε γρήγορα και γιατί είχε στις τάξεις της τον Μαντούκα, ο οποίος στο δεύτερο μέρος ήταν «όλα τα λεφτά» για την ομάδα του Φερέρ. Η έκπληξη που επεφύλασσε ο Λορέντζο Σέρα Φερέρ στον καταρτισμό της ενδεκάδας άκουγε στο όνομα Περπαρίμ Χετεμάι. Ο νεαρός Κοσοβάρος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα στη δεξιά πλευρά του ρόμβου και έτσι ο Βασίλης Λάκης παρέμεινε στον πάγκο. Κατά τα άλλα τίποτα το ιδιαίτερο, τα υπόλοιπα ονόματα ήταν λίγο, πολύ αναμενόμενα. Απλά ο Ζούλιο Σέζαρ πήρε θέση στην επίθεση ως παρτενέρ του Νίκου Λυμπερόπουλου και ο Γκουστάβο Μαντούκα στην κορυφή του ρόμβου στο 4-4-2 που ξεκίνησε ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων». Από την άλλη πλευρά ο Ράινερ Μάουερ παρέταξε τον ΟΦΗ με 4-4-2, αλλά στην κλασική μορφή του με τους Ντρούλιτς και Οφορίκουε στην επίθεση.

ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Από το πρώτο λεπτό φάνηκε ότι το παιχνίδι «μυρίζει» και ότι δεν θα είναι εύκολο. Η ΑΕΚ ως γηπεδούχος θέλησε να είναι η ομάδα που θα δείξει από το πρώτο λεπτό ότι έχει το πάνω στο χέρι στον αγώνα. Όμως δεν τα κατάφερε. Το παιχνίδι της δεν είχε ουσία, οι παίκτες της φάνηκαν επηρεασμένοι από την ήττα της Τούμπας, τους έλειπε η έμπνευση και κυρίως οι σωστές επιλογές.

Ο ΟΦΗ φάνηκε πιο σωστά οργανωμένος και κυρίως ο Μάουρερ «διαβασμένος». Με σωστή αλληλοκάλυψη στον χώρο του κέντρου, κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του νευραλγικού αυτού χώρου και να δείχνει πιο ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι φιλοξενούμενοι έδωσαν χώρο στην ΑΕΚ και προσπάθησαν να παίξουν με αντεπιθέσεις, στις οποίες ήταν «κίνδυνος-θάνατος» κυρίως χάρη στο μεγάλο ταλέντο που διαθέτει ο Οφορίκουε. Αν ο Γκανέζος είχε και περισσότερη ουσία τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο δύσκολα για τους γηπεδούχους.

Το θέμα ήταν ότι από το πρώτο λεπτό του αγώνα φάνηκε πως το ματς μόνο εύκολο δεν ήταν για τους «κιτρινόμαυρους» όπως ακριβώς το έλεγε ο Φερέρ όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε στους παίκτες του.

Ο ΟΦΗ ήξερε τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΑΕΚ ψαχνόταν.

Στο δεύτερο μέρος ο Φερέρ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του ξεκινώντας με τον Λάκη, αντί του Χετεμάι.

Όμως φαινόταν ότι η «Ένωση» είχε πρόβλημα. Χαρακτηριστικό για να καταλάβει κάποιος τι γινόταν ήταν ότι ο Ζούλιο Σέζαρ με τον Τόζερ «τσακώνονταν» για το ποιος θα εκτελέσει τα κόρνερ και τα φάουλ. Τη λύση για την ΑΕΚ έδωσε ένας αντίπαλος, ο Ουέλινγκτον, και από εκεί και μετά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τους γηπεδούχους. Το θέμα είναι ότι οι γηπεδούχοι έστω και δύσκολα πήραν τους τρεις βαθμούς, αυτό δηλαδή που ζητούσαν και θα έχουν καλύτερη ψυχολογία εν όψει της δύσκολης συνέχειας.

Η ΑΕΚ κατάφερε για μία ακόμα φορά εφέτος να ανατρέψει ένα εις βάρος της σκορ και να πάρει τη νίκη και αυτό είναι σημαντικό. Έδειξε χαρακτήρα. Ο ΟΦΗ ήταν πολύ καλός, δεν κλείστηκε και γενικά έδειξε ότι μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα εφέτος. Σίγουρα ήταν πιο ομάδα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ο Μάουρερ κάνει καλή δουλειά στην Κρήτη.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Είπαμε ότι ο Γερμανάκος ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής του αγώνα. Στο 29΄ αρνήθηκε καθαρό πέναλτι στην ΑΕΚ, όταν ο Χετεμάι απέφυγε μέσα στην περιοχή τον Μονιάκη και αυτός τον τράβηξε από τη φανέλα, ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Προηγουμένως ο Κοσοβάρος είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του για να ελέγξει την μπάλα, χωρίς η παράβαση να υποδειχθεί από τον Αθηναίο διαιτητή.

Στο 39΄ ο Δέλλας με βαθιά μπαλιά έβγαλε μόνο του τον Λυμπερόπουλο, ο οποίος σημείωσε γκολ, αλλά η βοηθός Κωνσταντινίδου τον είχε υποδείξει κακώς σε θέση οφσάιντ.

Στο 98΄ ο Γερμανάκος σφύριξε φάουλ υπέρ του Σορεντίνο και ο Οφορίκουε σημείωσε γκολ, όμως ο Γκανέζος δεν ακούμπησε καν τον Ιταλό γκολκίπερ. Όμως και στον πειθαρχικό τομέα ο Γερμανάκος είχε πρόβλημα. Δεν έδωσε πεντακάθαρες κίτρινες κάρτες, κάνοντας προσπάθεια συμβιβασμού προς τις δύο ομάδες. Κρίμα.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Στο 78΄ οι οπαδοί της ΑΕΚ έβρισαν εν χορώ τον Γερμανάκο και εκείνος διέκοψε προσωρινά το ματς για να γίνουν συστάσεις.

Και στο αμέσως επόμενο λεπτό (79΄) και ενώ οι βρισιές συνεχίζονταν διέκοψε το ματς παίρνοντας τους βοηθούς του για να φύγουν. Ο Ντέμης Νικολαΐδης κατέβηκε από τη θέση του, πήγε στα αποδυτήρια και συζήτησε με τον διαιτητή, ο οποίος ξαναβγήκε στο γήπεδο στο 86΄ και την ίδια στιγμή οι οπαδοί της ΑΕΚ φώναζαν ειρωνικά το όνομά του. Στη συνέχεια φώναζαν: «Γερμανάκο, είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα», αφού ο διαιτητής όντως φορούσε κόκκινα χρώματα.

ΦΑΣΕΙΣ

Στο 18΄ ο ΟΦΗ άνοιξε το σκορ. Ο Μπελεβώνης εκτέλεσε κόρνερ, οι αμυντικοί απομάκρυναν, ο Τσίπεφ επανέφερε με κεφαλιά και ενώ οι αμυντικοί της ΑΕΚ τραβήχτηκαν για να κάνουν οφσάιντ, ο Μαντούκα παρέμεινε στη θέση του και κάλυπτε τον Ντρούλιτς που έκανε πλασέ και άνοιξε εύκολα το σκορ (0-1). Άδικα διαμαρτυρήθηκαν οι γηπεδούχοι για οφσάιντ.

Στο 26΄ ο Σορεντίνο έσωσε την ΑΕΚ. Ο Ντρούλιτς έβγαλε κάθετη πάσα στον Οφορίκουε που βγήκε μόνος του, αλλά ο γκολκίπερ της ΑΕΚ «βούτηξε» στα πόδια του και απομάκρυνε την μπάλα.

Στο 31΄ ο Τόζερ ισοφάρισε με «κεραυνό» έξω από την περιοχή. Ο Σέζαρ σέντραρε, ο Ουέλινγκτον απομάκρυνε, η μπάλα έφτασε στον Ούγγρο και αυτός με αριστερό δυνατό βολέ την έστειλε στα δίχτυα (1-1).

Ο Ουέλινγκτον έπιασε κεφαλιά στο 36΄ από κόρνερ του Μπελεβώνη, στέλνοντας την μπάλα λίγο άουτ και ενώ ο Σορεντίνο δίστασε να βγει να πιάσει την μπάλα.

Σουτ φάουλ στο 38΄ του Ζούλιο Σέζαρ έστειλε την μπάλα μόλις άουτ.

Στο 41΄ ο Οφορίκουε προσπάθησε να σημειώσει το γκολ της χρονιάς, απέφυγε Τζιωρτζόπουλο με εναέριο τακουνάκι, στον Τσιρίλο, ξανά στον Τζιωρτζόπουλο, έφθασε στη γραμμή του άουτ, προχώρησε, έφτασε δίπλα στο δοκάρι, αλλά δεν έκανε σουτ, αλλά γύρισε έξω την μπάλα και οι συμπαίκτες του δεν πρόλαβαν να τη σπρώξουν στα δίχτυα.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους (45+) ο Τόζερ εκτέλεσε φάουλ, ο Ζούλιο Σέζαρ έπιασε ανενόχλητος κεφαλιά, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 51΄ ο Μαντούκα σέντραρε, ο Σηφάκης έκανε «τσάφ» και ο Λάκης δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 59΄ ο Λάκης προσπάθησε να περάσει την μπάλα με κεφαλιά πάνω από τον Σηφάκη, ο οποίος όμως είχε βρεθεί κοντά του και απέκρουσε.

Εκπληκτικό πλασέ από το ύψος της περιοχής στο 62΄ του Λυμπερόπουλου. Ο Σηφάκης απέκρουσε το ίδιο καταπληκτικά σε κόρνερ. Στο 75΄ ο Ζούλιο Σέζαρ έβγαλε σέντρα, ο Ουέλινγκτον προσπάθησε να αποκρούσει με κεφαλιά, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα του Σηφάκη (2-1).

Στο 79΄ ο Λυμπερόπουλος από πάσα του Καμπάνταη πλάσαρε από πλάγια θέση μόλις άουτ.

Στο 90΄ ο Μαντούκα πέρασε καταπληκτική κάθετη πάσα για τον Καμπάνταη και αυτός με άψογο πλασέ σημείωσε το 3-1 Στο 92΄ ο Νουαφόρ κατάφερε να αποφύγει τον Δέλλα, αλλά πλάσαρε άουτ.

Στο 94΄ πάλι ο Νουαφόρ απέφυγε τον Δέλλα και πάλι πλάσαρε άουτ.

Ικανοποιημένος μόνο από το δεύτερο μέρος


O Λορέντσο Σέρα Φερέρ παραδέχθηκε ότι το παιχνίδι ήταν πιο δύσκολο απ΄ ότι όλοι στην ΑΕΚ περίμεναν. Ο Ισπανός τεχνικός, ωστόσο, τόνισε ότι η νίκη της ομάδα τουειδικά με την απόδοση που είχε στο δεύτερο μέρος- ήταν δίκαιη.

«Ήταν ένα ματς πιο δύσκολο απ΄ ότι αρχικά πιστεύαμε. Δεν μπήκαμε καθαρά στο ματς όπως το είχαμε προγραμματίσει. Αυτό έφερε απορύθμιση στη νοοτροπία μας και στην άμυνα και στην επίθεση και μετά το γκολ που δεχτήκαμε μας έκανε να βιαζόμαστε», τόνισε ο Ισπανός τεχνικός και συνέχισε: «Δεν διαλέγαμε τους διαδρόμους σωστά για να φτάσουμε στις φάσεις και στο γκολ. Προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε. Οι αλλαγές μας είχαν αποτελεσματικότητα, έδωσαν περισσότερη ένταση στο παιχνίδι μας και δημιουργήσαμε ευκαιρίες όπως αυτή του Λάκη, που θα μπορούσαμε να προηγηθούμε στο σκορ. Ύστερα όταν είδαμε ότι ο χρόνος περνούσε κάναμε δύο αλλαγές με παίκτες που έχουν επιθετικά χαρακτηριστικά όπως οι Κονέ και Καμπάνταης, ενώ η αλλαγή θέσης του Τόζερ έδωσε καλύτερα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι μας. Στο δεύτερο μέρος αξίζαμε τη νίκη». Στη συνέχεια είπε: «Ο ΟΦΗ ήταν πολύ δυνατός και πολύ αξιοπρεπής. Ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι απ΄ αυτό με τον ΠΑΟΚ. Εδώ μας βοήθησε ο κόσμος μας. Εναντίον του ΠΑΟΚ δεν είχαμε ένταση στο παιχνίδι, δεν παίξαμε με τη μπάλα κάτω, δεν βρεθήκαμε σε καλή μέρα. Δυστυχώς, αρχικά εμείς δεν κάναμε τον τύπο του παιχνιδιού που μας βγαίνει σε καλό. Δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη. Αν κρατήσουμε αυτόν τον έλεγχο της μπάλας θα είμαστε κυρίαρχοι. Κάποιες φορές βιαζόμαστε πολύ. Αυτό είναι λάθος. Οι αντίπαλοι παίζουν κλειστά και εμείς πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να συνηθίσουμε σε άλλο τύπο παιχνιδιού».

Για την αλλαγή του Κυριακίδη, είπε: «Ήταν για λόγους αλλαγής της τακτικής του παιχνιδιού. Ο Κυριακίδης δεν είχε ζητήσει αλλαγή».

Για τη διακοπή του αγώνα υπογράμμισε: «Εγώ δεν κατάλαβα τι έλεγε ο κόσμος, αλλά πιστεύω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει το αγωνιστικό πνεύμα. Όσοι είμαστε στον χώρο αυτό ξέρουμε ότι το κοινό έχει δίκιο, αλλά πρέπει να εκφράζεται με παιδεία και σεβασμό. Το θέμα είναι ότι πάντα ο κόσμος έχει δίκιο».

Σε ό,τι αφορά τους Ντελίμπασιτς, Παουτάσαο, Ίβιτς, που έμειναν εκτός αποστολής τόνισε: «Ήταν απόφαση του τεχνικού επιτελείου. Αν έμπαιναν στην αποστολή θα έμεναν εκτός κάποιοι άλλοι».

ΕΙΠΕ

«Ήταν ένα ματς πιο δύσκολο απ΄ ό,τι αρχικά πιστεύαμε» παραδέχθηκε ο Ισπανός προπονητής

Ο ΜΑΟΥΡΕΡ

Ο Ράινερ Μάουρερ δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για την νίκη της. Κάναμε καλό παιχνίδι, ειδικά στο πρώτο μέρος με καλή οργάνωση και σωστές αντεπιθέσεις. Σημειώσαμε γκολ και είχαμε ευκαιρία με τον Οφορίκουε. Δεν δώσαμε στην ΑΕΚ πολλές φάσεις για να δημιουργήσει ευκαιρίες. Στο γκολ της ισοφάρισης κάναμε ένα εύκολο λάθος γιατί δύο παίκτες ήταν στα δύο μέτρα και δεν πίεσαν τον αντίπαλο και έτσι δεχτήκαμε ένα εύκολο γκολ. Στο δεύτερο είχαμε προβλήματα. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι παίξαμε τρεις μέρες πριν για το Κύπελλο. Ήρθε το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ, το οποίο ήταν τυχερό και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αλλά δεν είχαμε πίεση από την ΑΕΚ. Στο τέλος δημιουργήσαμε κάποιες καλές ευκαιρίες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε τα επόμενα ματς που έχουμε για να μείνουμε στην κατηγορία». Για τη διακοπή του ματς είπε: «Στη Γερμανία πολλές φορές οι φίλαθλοι γιουχάρουν τους διαιτητές και φωνάζουν διάφορα. Δεν ξέρω τι έλεγαν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα- να διακόπτεται το ματς».

●●● Τέσσερις κίτρινες κάρτες συμπλήρωσαν οι Ζούλιο Σέζαρ και Καμπάνταης.

●●● Άνθρωποι της «Ένωσης» συζήτησαν με το Αιγάλεω το ενδεχόμενο μεταγραφής του νεαρού Μουστόγιαννη, ενώ πληροφορίες μιλούν και τον Αγρίτη.