Ηεκτελεστική δεινότητα που επέδειξε ο «νέος» στην Παιανία Θανάσης Τσίγκας οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε εύκολη νίκη ( 4-0) επί του Ιωνικού Νικαίας στη Νεάπολη.

Άλλος ένας νέος ποδοσφαιριστής, μετά τον Σωτήρη Νίνη, που χάρισε αγωνιστική φρεσκάδα στον Παναθηναϊκό και με το πάθος του, τα δύο γκολ που πέτυχε, έδιωξε το άγχος και έλυσε τα πόδια των συμπαικτών του. Μια νίκη, που διατηρεί τους «πράσινους» στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας (ισόβαθμους με την ΑΕΚ) και κυρίως μια εύκολη επιτυχία με ευρύ σκορ, που τόσο είχαν ανάγκη στον Παναθηναϊκό τον τελευταίο καιρό…

Ο Παναθηναϊκός για άλλη μια φορά έδειξε διαφορετικό πρόσωπο στα δύο ημίχρονα. Στο πρώτο 45λεπτο έπαιξε… υποφερτό ποδόσφαιρο με τον Ιωνικό να τον απειλεί σε κάποιες φάσεις, ενώ στο δεύτερο με το άγχος να φεύγει μετά το δεύτερο γκολ του Τσίγκα, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0 και αν δεν ήταν ο Ραμίρεζ, που είπε «όχι» στον Σαλπιγγίδη που βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, θα μπορούσε να είχε πετύχει κι άλλα τέρματα.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ

Ο Σεμπάστιαν Ρομέρο που έπαιξε στη φυσική του θέση (αριστερά), αφήνοντας δεξιά στα χαφ τον 16χρονο Νίνη, πέτυχε το πιο όμορφο γκολ με βολίδα πολλά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή στο 83΄ (0-4).

Γκολ από αυτά που μας είχε προσφέρει ο Αργεντίνος στα φιλικά παιχνίδια του καλοκαιριού και επιζητεί ο Βίκτορ Μουνιόθ από τα χαφ.

Ο Ρομέρο είχε συμμετοχή και στο δεύτερο γκολ του Τσίγκα, καθώς στο 50΄ απο δική του πάσα ο πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ έγραψε το 2-0. Ο Τσίγκας είχε ανοίξει το σκορ στο 13΄. Ο Μόρις προωθήθηκε, στόπαρε την μπάλα απο δεξιά και πάσαρε στο κέντρο της μεγάλης περιοχής, όπου ο Τσίγκας με σουτ δεν αστόχησε.

Το τρίτο γκολ των «πρασίνων» προήλθε από 1-2 Νίνη και Σαλπιγγιδη στο 65΄. Η ωραία πάσα του Νίνη βρήκε τον Σαλπιγγίδη, που κοντραρίστηκε με τον Πουλόπουλο και από τα πόδια του σέντερ μπακ του Ιωνικού ήρθε το αυτογκόλ (0-3).

Στο 72΄, μετά τη σέντρα του Παπαδόπουλου, που ήταν καλός όσο αγωνίστηκε, ο Σαλπιγγίδης πλάσαρε μέσα απο την περιοχή τον Ραμίρεζ, που απέκρουσε ενστικτωδώς. Έξι λεπτά αργότερα ο Παπαδόπουλος σούταρε, η μπάλα βρήκε στο δοκάρι, ενώ είχε προηγηθεί πλασέ του Σαλπιγγίδη και απόκρουση του τερματοφύλακα του Ιωνικού.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕ

Ο Ιωνικός είχε ενέργεια, θα μπορούσε να είχε πετύχει γκολ, όμως δεν το πίστεψε, όπως είχε συμβεί στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, όπου οι Νικαιώτες είχαν πετύχει δύο και το «διπλό». Στο 58΄ γυριστή κεφαλιά του Κοτίτσα έφυγε άουτ, ενώ περισσότερες ευκαιρίες έκαναν οι γηπεδούχοι στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Παναθηναϊκός για άλλο ένα παιχνίδι αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμού στην αριστερή πλευρά της άμυνας και ξανά κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά ο Σωτήρης Λεοντίου, που απο το κέντρο μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν. Συγκεκριμένα, λόγω τραυματισμού ο Σέριτς έγινε αλλαγή στο 27΄ απο τον Μπόβιο, που πήρε τη θέση του Λεοντίου στο κέντρο. Στο προηγούμενο παιχνίδι Κυπέλλου με την Καλαμαριά είχε τραυματιστεί ο Φίλιππος Δάρλας, που θα απουσιάσει περίπου ένα μήνα και πάλι ο Λεοντίου είχε παίξει στη θέση αυτή.

Το κεντρικό δίδυμο του Παναθηναϊκού (Μόρις-Γκούμας) πήγε καλά σε αυτό το παιχνίδι, όμως προβλήματα αντιμετώπισε ο Βύντρα με τον Ονουάτσι. Τα περισσότερα ήταν λόγω έλλειψης καθαρού μυαλού. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι οπαδοί που τον αποδοκίμασαν ελαφρά.

Ο Αουγκούστο Ινάσιο δεν είχε στη διάθεσή του τους Ζαβάνιο, Νατσούρα.

Πολλές, αναγκαστικές αυτή τη φορά, αλλαγές για τον Βίκτορ Μουνιόθ. Ο Ισπανός προπονητής χρησιμοποίησε 11άδα με πολλά νέα πρόσωπα, καθ΄ όσον οι Ίβανσιτς, Νίλσον ήταν τιμωρημένοι και οι Γκαλίνοβιτς, Παπαδόπουλος, Μάντζιος ταλαιπωρήθηκαν τις τελευταίες μέρες από ίωση. Ο Παπαδόπουλος αγωνίστηκε τελικά, αλλά μπήκε στο 62΄ παίρνοντας τη θέση του σκόρερ των δύο τερμάτων Θανάση Τσίγκα.

Ο Θανάσης Τσίγκας, που έπαιξε επιθετικό δίδυμο με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, έπαιξε λίγο πιο πίσω απο τον διεΘανάσης θνή στράικερ, προκειμένου να βοηθάει στο κέντρο, αλλά και να γεμίζει τον χώρο μεταξύ κέντρου- επίθεσης.

ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Παναθηναϊκός ήλεγχε το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο, αλλά παρ΄ όλα αυτά σε κάποιες φάσεις ο Ιωνικός είχε τις ευκαιρίες να ισοφαρίσει. Οι «πράσινοι» είχαν μαχητικότητα (Ρομέρο, Τζιόλης, Μόρις, Σαλπιγγίδης, Νίνης, Τσίγκας, Λεοντίου κυρίως), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαιξαν ποδόσφαιρο αξιώσεων.

Ο δαιμόνιος Ντα Κόστα επιχείρησε αρκετά σουτ και απείλησε τον Εμπέντε, ενώ ο ταχύτατος Ονουάτσι, που ζητούσε από τους συμπαίκτες του περισσότερες πάσες, λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στους «πράσινους» στο 33΄. Έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Παβιό, ο Εμπέντε απέκρουσε, αλλά η μπάλα του ξέφυγε από τα χέρια, με αποτέλεσμα ο Ονουάτσι να την στείλει στα δίχτυα. Ο επόπτης Τομαράς έδειξε όμως ότι Ονουάτσι ήταν σε θέση οφσάιντ. Η απόφαση του επόπτη προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τους οπαδούς του Ιωνικού, που άρχισαν να βρίζουν τον διαιτητή Καρατζά. Παράλληλα, απο τα μεγάφωνα έγιναν εκκλήσεις να σταματήσουν οι ύβρεις, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος τιμωρίας.

Το φάουλ που εκτέλεσε ο Παβιό είχε προέλθει απο αντικανονικό μαρκάρισμα του Μπόβιο στον Ντα Κόστα λίγα μέτρα έξω από την περιοχή. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος του ΠΑΟ τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα, ενώ θα μπορούσε να είχε δεχτεί και κόκκινη, αν ο Καρατζάς έκρινε ότι ήταν σε προφανή θέση για γκολ.

Στο 39΄ ο Ντα Κόστα με ατομική ενέργεια και βολίδα ανησύχησε τον Εμπέντε, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα με τον Μόρις, που προωθήθηκε, βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια μέσα στην περιοχή, αλλά καθυστέρησε να σουτάρει, με αποτέλεσμα η κατάληξη να είναι σε πόδια παικτών του Ιωνικού.

Αυτή η νίκη δεν αλλάζει τίποτα


Ηνίκη με ευρύ σκορ δεν αλλάζει τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας, υποστήριξε ο Βίκτορ Μουνιόθ, που έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου· συγκεκριμένα δήλωσε: «Ήταν υποχρέωσή μας να κερδίσουμε και το καταφέραμε. Παίξαμε απέναντι σε μια ομάδα που είχε πολλές δυσκολίες. Έπαιξε και αγώνα Κυπέλλου την Πέμπτη και μπορεί να μην είχε δυνάμεις, ενώ αντιμετωπίζει κι άλλες δυσκολίες που όλοι γνωρίζουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα έπαιξε καλύτερα, αγωνίστηκαν και παίκτες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί αρκετά. Αυτοί οι παίκτες πέτυχαν και τρία γκολ και τώρα κοιτάμε τα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Ξάνθη». Σε ερώτηση αν αυτό αλλάζει τα μεταγραφικά πλάνα, απάντησε: «Δεν αλλάζει κανέναν σχεδιασμό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Εγώ δεν έχω μιλήσει για μεταγραφές και το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Για τον Τσίγκα: «Δεν μου αρέσει να μιλώ για τους παίκτες. Θα κάνω μία εξαίρεση σήμερα. Ο Τσίγκας βοήθησε με τα δύο γκολ που πέτυχε. Και το γκολ του Ρομέρο ήταν ωραίο».

Για το δεύτερο ημίχρονο επεσήμανε: «Παίξαμε καλύτερα στο δεύτερο μέρος και πετύχαμε τρία γκολ. Θέλω να τονίσω τους συνδυασμούς που έγιναν από τα άκρα με τους Βύντρα, Νίνη, Παπαδόπουλο. Από εκεί ήρθαν και τα γκολ. Γενικά παίξαμε καλά».

Για τα προβλήματα στην αριστερή πλευρά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του: «Μας προβληματίζει, γιατί και ο Δάρλας δεν παίζει την Τετάρτη. Θα δούμε τι θα γίνει και σε τι κατάσταση είναι ο Σέριτς». Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια αλλά και το κατά πόσον είναι αισιόδοξος, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι μας συνδυάζεται με νίκες. Πρέπει να πετυχαίνουμε νίκες. Με νίκες θα έρθει και το καλό παιχνίδι. Σήμερα πετύχαμε, είχαμε και αρκετές ευκαιρίες».

Ο Τσίγκας, που πέτυχε δύο γκολ (στον ΠΑΟΚ είχε πετύχει ένα στο πρωτάθλημα και ένα στο Κύπελλο), είπε: Κάναμε καλή εμφάνιση. Είναι σημαντικό για μας η νίκη και όχι η εμφάνισή μου. Χρειαζόμαστε μια τέτοια εμφάνιση για να μπούμε σε έναν ρυθμό και να συνεχίσουμε νικηφόρα», κατέληξε.

Ο Αουγκούστο Ινάσιο δεν παραιτήθηκε- παρά το γεγονός ότι οι φήμες είναι έντονες- και τόνισε ότι είναι θέμα προέδρου. Ο προπονητής του Ιωνικού Νικαίας είπε για το ματς: «Κάναμε καλό πρώτο ημίχρονο, δεν ήμασταν υποδεέστεροι του Παναθηναϊκού. Ο αντίπαλός μας έκανε μία ευκαιρία και σημείωσε ένα γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο εμείς δώσαμε δώρο ένα γκολ, ο Παναθηναϊκός ήταν σίγουρος ότι θα νικούσε. Στη συνέχεια πέσαμε ψυχολογικά και μετά ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να βάλει και άλλα γκολ. Ήταν ένα άδικο αποτέλεσμα γενικά για μας. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ηθική νίκη» Σε ερώτηση αν ήταν το τελευταίο του

ΕΙΠΕ

Μας προβληματίζει η αριστερή πλευρά γιατί και ο Δάρλας δεν παίζει την Τετάρτη με τον ΠΑΟΚ. Θα δούμε και σε τι κατάσταση θα είναι ο Σέριτς;

παιχνίδι στον πάγκο του Ιωνικού, απάντησε: «Αυτές είναι εσωτερικές συζητήσεις της ομάδας. Αυτός που μιλά είναι ο πρόεδρος. Εγώ σας κοιτώ στα μάτια. Δεν έχω κάτι που να βαραίνει τη συνείδησή μου. Αν βλέπατε τις προπονήσεις, θα βλέπαμε ότι είμαι επαγγελματίας. Πριν από τα Χριστούγεννα αρνήθηκα προτάσεις από την Πορτογαλία. Είμαι τίμιος επαγγελματίας και συνεχίζω δίπλα στον πρόεδρο του Ιωνικού», κατέληξε.

Εξήγησε γιατί δεν έκανε αλλαγές: «Οι παίκτες που είχα στον πάγκο ήταν οι παίκτες που έχουν αργό ρυθμό στον συναγωνισμό. Παίκτες που θα έμπαιναν χωρίς να προσθέσουν κάτι θετικό στην ομάδα. Δεν κάνουμε αλλαγές στην τύχη. Σήμερα έπαιξε ένας πιτσιρικάς, ο Μανώλης Κωλέτσης. Θα τον θυμηθείτε σε λίγα χρόνια».

Κάκωση υπέστη ο Άντονι Σέριτς. Η συμμετοχή του στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είναι αμφίβολη. Προτάθηκε στον ΠΑΟ ο 24χρονος σέντερ φορ της Ζίλ Βιθέντε, Εντίνιο.

Αυτό που ξέρει, το κάνει καλά


Η μεταγραφή του Παναθηναϊκού στην επίθεση είναι ο Τhanasis Τsigkas! Αποφασισμένος να πετύχει επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ο Θανάσης Τσίγκας. Ο επιθετικός των «πρασίνων» πέτυχε δύο γκολ δίχως μάλιστα να… σπαταλήσει ευκαιρίες, δίνοντας λύσεις στον Βίκτορ Μουνιόθ. Ψηλό παιδί, με πολύ καλές θέσεις μέσα στην περιοχή, χρησιμοποιήθηκε αλλαγή στο πρώτο παιχνίδι της επιστροφής του από τον ΠΑΟΚ, με το Αιγάλεω, όμως χθες που ξεκίνησε στην 11άδα, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: να βάζει γκολ. Η τεχνική του κατάρτιση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως το πλασάρισμά του είναι καλό, όπως γνωρίζει και τον τρόπο να ξεφεύγει από τα μάτια των αμυντικών.

Τα προβλήματα τραυματισμών (Μάντζιος) που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός και τα συνεχόμενα παιχνίδια που επιβάρυναν τους Παπαδόπουλο, Σαλπιγγίδη, έφεραν ουσιαστικά πίσω στην Παιανία τον Τσίγκα, ο οποίος είχε δοθεί δανεικός στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο, αλλά επέστρεψε μετά τέσσερις μήνες, αφού ήταν απλήρωτος. Ο Μουνιόθ είχε δώσει την εντολή της επιστροφής του, ενώ έχει ζητήσει κι άλλον έναν επιθετικό (ξένο), που όσο αργεί ο Τσίγκας παίρνει χρόνο συμμετοχής. Στο ματς Κυπέλλου με την Καλαμαριά είχε ξεκινήσει βασικός, αλλά έγινε αλλαγή στο ημίχρονο.

Η ίωση ταλαιπώρησε τρεις παίκτες


Τρεις ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού κτύπησε η ίωση των τελευταίων ημερών. Ο Μάριο Γκαλίνοβιτς που ήταν χειρότερα από όλους τέθηκε εκτός αποστολής, ενώ οι Βαγγέλης Μάντζιος και Δημήτρης Παπαδόπουλος συμμετείχαν στην 18άδα, αλλά όχι στη βασική σύνθεση.

Μάλιστα όταν βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για ζέσταμα, οι Παπαδόπουλος και Μάντζιος δεν έβγαλαν καθόλου τα μπουφάν, τα οποία ήταν κουμπωμένα μέχρι το λαιμό τους.

Στο μεταξύ, πρόσκληση στον Σωτήρη Νίνη να αγωνιστεί στην Εθνική Ελπίδων της Αλβανίας έστειλε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, για το φιλικό παιχνίδι με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, στις 17 Ιανουαρίου. Ο 16χρονος άσος του Παναθηναϊκού, όμως, δεν επιθυμεί να αγωνιστεί με τα χρώματα της Αλβανίας και θα περιμένει πρόσκληση από την Εθνική Ελλάδος.

Ο Νίνης που έχει γεννηθεί στην Χειμάρρα, ακόμη και αν παίξει στο εν λόγω ματς, θα μπορέσει να φορέσει την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας αν αλλάξει ομοσπονδία μέχρι τα 21 του χρόνια.

Φυσιολογικές οι «αρρυθμίες» στην απόδοση


Μπορεί να μην έλαμψε, όμως έκανε δυο τρεις καλές ενέργειες και είχε συμμετοχή στο τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού, καθώς έδωσε την πάσα στον Σαλπιγγίδη. Ο 16χρονος Σωτήρης Νίνης αγωνίστηκε ξανά στην 11άδα του Παναθηναϊκού, στη θέση του δεξιού χαφ και ήταν ο λόγος της… μετακόμισης του Σεμπάστιαν Ρομέρο αριστερά.

Γρήγορος, με καλή πάσα και καλή τεχνική κατάρτιση, καλή σέντρα ο Νίνης μπορεί να μην έφτασε σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, όπως με το Αιγάλεω, αλλά δείχνει ότι με σκληρή δουλειά το μέλλον του ανήκει. Γιατί όχι και το παρόν! Το σκληρό μαρκάρισμα του Γκούτμαν στο 5λεπτο έδειξε ότι ο Νίνης αυτή τη φορά θα τύχαινε ιδιαίτερης προσοχής, ενώ ο Μελαμπιανάκης που αγωνίστηκε αριστερό μπακ είχε και βοήθειες, τόσο από τον αμυντικό μέσο του Ιωνικού όσο και από τον Πουλόπουλο. Χθες στη Νίκαια βρέθηκε τηλεοπτικό συνεργείο από την Αλβανία για να πάρει δηλώσεις από τον Νίνη, στον οποίο έχουν αρχίσει το πρέσινγκ για να φορέσει τα χρώματα της γειτονικής χώρας. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους Αλβανούς και όπως λένε από το περιβάλλον του, περιμένει να ανοίξει γι΄ αυτόν η πόρτα της Εθνικής Ελλάδος (Νέων;) Ο Μουνιόθ, που τον κράτησε στον πάγκο, δίχως να τον χρησιμοποιήσει στην Καλαμαριά, τον έβαλε ξανά βασικό, δείχνοντας ότι τον υπολογίζει, αλλά δεν θέλει να τον κουράσει πολύ.

Συμπλοκές οπαδών σε 4 περιοχές


Σ οβαρά επεισόδια με άγριες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, εμπρησμούς σε γραφεία συνδέσμων ακόμα και επίθεση με μολότοφ σε λεωφόρο που μετέφερε φιλάθλους σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Σε πεδίον μάχης μετατράπηκε χθες το βράδυ η περιοχή της γέφυρας Πουλόπουλου στα Πετράλωνα, όταν συγκρούσθηκαν οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Επενέβησαν αστυνομικοί των ΜΑΤ που κυνήγησαν τους χούλιγκαν. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν έξι νεαροί που εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν μετείχαν στις συμπλοκές. Στην οδό Αριστοβούλου στα Κάτω Πετράλωνα, οπαδοί επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες σε περιπολικό της αστυνομίας. Οι μολότοφ δεν ανεφλέγησαν και δεν έγιναν μεγάλες καταστροφές. ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ο κύκλος της βίας άνοιξε προχθές το βράδυ στην Ηλιούπολη, όταν άγνωστοι δράστες τα έκαναν γυαλιά – καρφιά στα γραφεία φιλάθλων του Ολυμπιακού στην οδό Βίτσι. Με μολότοφ και σιδερόβεργες περίπου 40 νεαροί επιτέθηκαν στα γραφεία μετατρέποντας τον δρόμο σε πεδίο μάχης. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε 15 αυτοκίνητα. Οι επιθέσεις συνεχίσθηκαν και χθες το μεσημέρι, όταν χούλιγκαν επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ σε λεωφορείο που μετέφερε φιλάθλους του Ολυμπιακού. Οι περίπου 30 νεαροί που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες είχαν στήσει ενέδρα στη γέφυρα Μεταμόρφωσης και περίμεναν να περάσει λεωφορείο με οπαδούς του Ολυμπιακού. Οι δράστες μόλις φάνηκε το λεωφορείο εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες και μολότοφ. Κανείς ευτυχώς από τους επιβάτες – φιλάθλους δεν τραυματίστηκε ενώ από τις πέτρες και τις μολότοφ προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Στις 8 το βράδυ στόχος επίθεσης έγιναν και τα γραφεία συνδέσμων του Ολυμπιακού στον Γέρακα από ομάδα νεαρών που προκάλεσε ζημίες.