Ο Νέρι Καστίγιο έσωσε την παρτίδα χθες στο Καραϊσκάκη, όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός πήρε αγχωτική νίκη από τον αξιόμαχο Πανιώνιο με 1-0 και διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας των 6 βαθμών από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Παρά τη νίκη οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» αποδοκίμασαν την ομάδα τους αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης για το χαμηλής ποιότητας θέαμα που προσέφεραν στο β΄ ημίχρονο. Ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Τάκη Λεμονή στην πρώτη του παρουσία στο Καραϊσκάκη και όπως στο πρώτο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (ο Καστίγιο είχε πετύχει χατ-τρικ), «καθάρισε» το ματς, δίνοντας στην ομάδα του το πολύτιμο «τρίποντο».

Η πειραϊκή ομάδα είχε καλή παρουσία στο α΄ ημίχρονο, σημείωσε γκολ στο ξεκίνημα (4΄) με τον Καστίγιο και άνοιξε την όρεξη των οπαδών της. Στο β΄ 45λεπτο οι γηπεδούχοι δεν είχαν ανάλογη απόδοση και δεν ήταν αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια.

Οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν σαν ίσοι προς ίσους τους πρωταθλητές και έχασαν καλές ευκαιρίες για την ισοφάριση, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Σπυρόπουλου (63΄). Ευκαιρίες έχασε και ο Ολυμπιακός που είχε δύο δοκάρια με τους Οκκά, Νε (25΄).

Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα ημίχρονο την κυριαρχία.

ΓΚΟΛ… ΜΕ ΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

Ιδανικό ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό με πρωταγωνιστές τους Ριβάλντο, Καστίγιο. Στο 4΄ ο Βραζιλιάνος άσος με μπαλιά… συστημένη από το κέντρο βρήκε τον Ουρουγουανό μεσοεπιθετικό (ο Εξουζίδης δεν μπόρεσε να διώξει την μπάλα στον αέρα). Ο Καστίγιο έβαλε την μπάλα μπροστά του και με αριστερό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κένιγκ (1-0).

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλύτερη κυκλοφορία, πίεσαν ψηλά τους φιλοξενούμενους και μετέφεραν το παιχνίδι στην περιοχή του Πανιωνίου. Το γκολ λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία των παικτών της πειραϊκής ομάδας. Οι Ριβάλντο, Νε, Καστίγιο έκαναν τη διαφορά στο α΄ ημίχρονο. Ο «Ρίμπο» είχε κέφια και έβγαλε καλές πάσες στους επιθετικούς. Ο Νε έδωσε ηρεμία και ποιότητα στο παιχνίδι ενώ ο Καστίγιο ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός για την εστία του Κένιγκ.

Το σύστημα του Λεμονή, 4-4-2, λειτούργησε καλύτερα σε σχέση με το 43-3 του Σόλιντ.

Στο 25΄ ο Ολυμπιακός έχασε σπουδαία ευκαιρία με τους Οκκά, Νε. Ο Κύπριος απέφυγε τον Ενσαλίβα, σούταρε και απέκρουσε ασθενώς ο γκολκίπερ του Πανιώνιου, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Οκκάς σημάδεψε το κάθετο δοκάρι. Η μπάλα γύρισε στον Νε, ο οποίος σούταρε από τα πλάγια για να χτυπήσει και πάλι η μπάλα στο κάθετο δοκάρι.

Ο Γερμανός τεχνικός του Πανιωνίου, Λίνεν, πραγματοποίησε την πρώτη αναγκαστική αλλαγή στο 25΄. Ο Αραβίδης πήρε τη θέση του τραυματία Εξουζίδη.

Ο Πανιώνιος ακολούθησε το σύστημα 4-5-1 με μοναδικό προωθημένο τον Τζιμπούρ. Ο Αλγερινός επιθετικός έχασε σπουδαία ευκαιρία στο 30΄, όταν σε σέντρα του Λουρένσο βρέθηκε τετα-τετ με τον Νικοπολίδη, ο οποίος έδιωξε με τα πόδια. Στη συνέχεια της φάσης ο Μάκος δεν μπόρεσε να πιάσει σουτ από πλεονεκτική θέση.

Η πειραϊκή ομάδα είχε δύο αξιόλογες επισκέψεις στην εστία του Κένιγκ. Στο 17΄ ο Τζόρτζεβιτς σούταρε και ο Ανατολάκης δεν κατόρθωσε με κεφαλιά να παραβιάσει την εστία του Πανιώνιου (μπλόκαρε ο Κένιγκ). Στο 33΄ ο Τζόρτζεβιτς τροφοδότησε τον Ριβάλντο, ο οποίος αφού… χόρεψε τον Γκασπάρ, σούταρε για να αποκρούσει ο γκολκίπερ των «κυανέρυθρων».

Η απουσία του Μιχάλη Κωνσταντίνου ήταν αισθητή σε ακόμη ένα παιχνίδι. Ο Κύπριος φορ αποκλείστηκε από την αποστολή, καθώς ο Λεμονής θεώρησε ότι είναι ανέτοιμος. Ο Οκκάς έκανε λάθη και δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα. Ο Λεμονής τον αντικατέστησε στο 56΄, ρίχνοντας στον αγώνα τον Φέλιξ Μπόρχα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποδοκίμασαν τον Κύπριο και φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Μπόρχα! Ο Τοροσίδης έκανε ντεμπούτο στον Ολυμπιακό στη θέση του στόπερ, έχοντας ως παρτενέρ τον Ανατολάκη. Ο Μπουλούτ επέστρεψε ύστερα από οκτώ μήνες στην ενδεκάδα, καλύπτοντας την αριστερή πλευρά της άμυνας. Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός είχε αγωνιστεί ως αλλαγή στον αγώνα με τον Ιωνικό στο Καραϊσκάκη.

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ

Στο α΄ ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε φρεσκάδα και καλή οργάνωση στον χώρο του κέντρου. Στο β΄ 45λεπτο έπεσε ο ρυθμός των «ερυθρολεύκων» και ο Πανιώνιος βρήκε την ευκαιρία να βγει στην επίθεση.

Στο 57΄ κεφαλιά του Αραβίδη δεν βρήκε στόχο και στο 63΄ χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο Σπυρόπουλος εξαπέλυσε «κεραυνό», η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και ο επερχόμενος Τζιμπούρ δεν μπόρεσε να τη στείλει στα δίχτυα.

Μεγάλη ευκαιρία έχασε όμως και ο Ολυμπιακός στο επόμενο λεπτό. Ο Τζόρτζεβιτς έβγαλε σέντρα ακριβείας στον αμαρκάριστο Μπόρχα, ο οποίος σχεδόν εξ επαφής έχασε σίγουρο γκολ. Στο 65΄ ο φορ από το Εκουαδόρ σημείωσε καλή προσπάθεια από τα πλάγια, όμως το σουτ που πραγματοποίησε αλλοιώθηκε από τον Γκάσπαρ. Οι στόπερ του Ολυμπιακού, Ανατολάκης- Τοροσίδης, έδιωξαν επικίνδυνη σέντρα του Σπυρόπουλου (68΄).

Ο Λεμονής χρησιμοποίησε τον Παππά στη θέση του Ριβάλντο και ο Θρύλος αγωνίστηκε με τριπλέτα στην επίθεση (Μπόρχα, Καστίγιο, Παππά) όμως οι γηπεδούχοι αντί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν το δεύτερο γκολ, χαλάρωσαν στα τελευταία λεπτά. Οι παίκτες της μεσαίας γραμμής φάνηκαν κουρασμένοι και οι Ανατολάκης, Τοροσίδης, Μπουλούτ, Ζεβλάκοφ είχαν πολλή δουλειά.

Στο 85΄ ο Νικοπολίδης σταμάτησε με αυτοθυσία τον Γουνδουλάκη, ενώ στο προηγούμενο λεπτό ο Κένιγκ εξουδετέρωσε δυνατό σουτ του Στολτίδη. Η τρίτη αλλαγή του Λεμονή στο 86΄ (ο Ταραλίδης αντί του Νε). Ο Ταραλίδης είχε αξιόλογο σουτ στο 90΄ (απέκρουσε ο γκολκίπερ του Πανιωνίου).

Αντικειμενική ήταν η διαιτησία του Τσίκινη.

Ο διαιτητής από τη Μεσσηνία ήταν κοντά στις φάσεις και τα λιγοστά λάθη του δεν επηρέασαν την εξέλιξη του αγώνα.

Πρόβλημα στο γκολ


Στο τελείωμα των φάσεων θα πρέπει να δουλέψει ο Ολυμπιακός, υποστήριξε ο Τάκης Λεμονής και χαρακτήρισε σημαντική την απουσία του Κωνσταντίνου. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» τόνισε: «Όπως έγινε στην Ξάνθη, έτσι και με τον Πανιώνιο το παιχνίδι είχε δύο όψεις. Στο α΄ ημίχρονο δημιουργήσαμε ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για καλό ποδόσφαιρο, όμως δυστυχώς σκοράραμε μόνο μία φορά. Αν εξαιρέσουμε το δεκάλεπτο από το 30ό μέχρι το 40ό λεπτό, όπου η μπάλα ανεβοκατέβαινε, είχαμε τον έλεγχο του αγώνα.

Στο β΄ ημίχρονο δεν έμεινα ικανοποιημένος. Δημιουργήσαμε μία- δύο ευκαιρίες για να τελειώσουμε το παιχνίδι, δεν σημειώσαμε γκολ και το ματς έγινε επικίνδυνο για εμάς. Ο Πανιώνιος δημιούργησε μία – δύο ευκαιρίες για να σκοράρει. Χρειάζεται αρκετή δουλειά για να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις στη συνέχεια. Ο Κωνσταντίνου είναι πολύτιμη μονάδα. Δεν ήταν εκατό τοις εκατό έτοιμος και έπρεπε να προχωρήσουμε χωρίς αυτόν. Τον περιμένω απόλυτα υγιή. Είναι παίκτης περιοχής και ικανός να τελειώνει τις φάσεις».

Σε ερώτηση αν επηρέασε τον Ολυμπιακό το γεγονός ότι έπεσε η απόδοση του Ριβάλντο στο β΄ ημίχρονο, ο Λεμονής είπε: «Ίσως. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πήγαμε να βγάλουμε βιαστικές μπαλιές και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τελείωμα των φάσεων. Είναι θέμα χρόνου. Για μεταγραφές δεν μπορεί να πάρουμε αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να βρούμε κάτι πολύ καλό. Χρειάζεται σκληρή δουλειά στο τελείωμα των φάσεων. Κλειδί για εμάς δεν είναι το ματς με τον ΠΑΟΚ, αλλά ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το κύπελλο».

Σε ερώτηση για τον Νίκο Σπυρόπουλο, ο προπονητής του Ολυμπιακού υποστήριξε: «Δεν είναι σωστό να μιλάω για παίκτη αντίπαλης ομάδας. Αν θέλετε τη γνώμη μου είναι ένας πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής και δεν χρειάστηκε να δω το σημερινό (χθεσινό) ματς».

Ο τεχνικός του Πανιωνίου Έβαλντ Λίνεν είπε χαριτολογώντας να μην ξαναβρεί μπροστά του τον Τάκη Λεμονή γιατί ήταν τυχερός σε τρία παιχνίδια. Δύο με την Ξάνθη που πήρε νίκη στη Νέα Σμύρνη και ένα το χθεσινό με τον Ολυμπιακό. Ο Γερμανός προπονητής δήλωσε: «Έγινε ένα καλό παιχνίδι από την ομάδα μου απέναντι στον Ολυμπιακό που είναι ικανός να πετύχει πάντα γκολ. Με το καλημέρα δεχτήκαμε γκολ και οι αντίπαλοί μας βρήκαν χώρους για να βγουν στην αντεπίθεση. Παρά το λάθος μας στη φάση του γκολ, επιστρέψαμε στο παιχνίδι και παίξαμε καλό ποδόσφαιρο. Είχαμε και την τύχη με το μέρος μας, καθώς ο Ολυμπιακός είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες. Και η ομάδα μου δημιούργησε ευκαιρίες για να σκοράρει. Στο β΄ ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Μου άρεσε η ομάδα μου γιατί είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας. Δεχτήκαμε δύο κίτρινες κάρτες και κάθε εβδομάδα έχουμε παίκτη τιμωρημένο με τέσσερις κάρτες. Αυτό είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω. Ο Εξουζίδης υπέστη θλάση και θα απουσιάσει για μία-δύο εβδομάδες».

ΛΙΝΕΝ

«Στο β΄ ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι από τον Ολυμπιακό» τόνισε ο τεχνικός του Πανιωνίου

Ο ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

Ο Αντώνης Νικοπολίδης υπογράμμισε: «Δεν κερδίζει ένας παίκτης, κερδίζει όλη η ομάδα. Πρέπει να δημιουργούμε ευκαιρίες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αυτή τη στιγμή δεν με απασχολεί το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου μου. Η περίοδος είναι κρίσιμη και έχουμε σημαντικά ματς». Ο Νέρι Καστίγιο μίλησε στο μεξικάνικο κανάλι Τελεβίζα (βρέθηκε χθες στο Καραϊσκάκη καθώς πλησιάζει το φιλικό ματς Μεξικό- ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου) στο οποίο αναμένεται να κληθεί ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός. Ο Καστίγιο υποστήριξε: «Είναι σημαντικό να έχεις συμπαίκτη τον Ριβάλντο. Έχει την ικανότητα να βγάζει κατάλληλες μπαλιές στους επιθετικούς. Μία από αυτές αξιοποίησα στο ματς με τον Πανιώνιο. Το παιχνίδι αποδείχτηκε πολύ δύσκολο και δεν έπαιξε ρόλο η βαθμολογική διαφορά των δύο ομάδων. Εμείς προσπαθούμε να αφομοιώσουμε το νέο σύστημα του κ. Λεμονή».

Ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ τόνισε ότι ο Ολυμπιακός έκανε ένα βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Άριστα 10 στο πρώτο τεστ


ΟΒασίλης Τοροσίδης αναδείχτηκε ΜVΡ της χθεσινής συνάντησης. Ο 21χρονος αμυντικός κάλυψε με επιτυχία τη θέση του στόπερ. Είχε σωστές τοποθετήσεις, μπλόκαρε τον Τζιμπούρ και είχε πολύ καλή συνεργασία με τον Ανατολάκη. Στο β΄ ημίχρονο είχε σωτήρια απόκρουση λίγο έξω από την γραμμή της ερυθρόλευκης εστίας και γενικά έδειξε άνετος στο ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό.

Ο Τόρο ήταν ικανοποιημένος από την απόδοση που είχε στο πρώτο παιχνίδι του στην πειραϊκή ομάδα, αλλά τόνισε ότι δεν θα επαναπαυτεί. Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού δήλωσε: “Άλλο είναι να αγωνίζεσαι στην Ξάνθη και άλλο στον Ολυμπιακό. Δεν είχα άγχος. Έχω αγωνιστεί πολλά ματς στο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής κατηγορίας. Πιστεύω ότι πήγα καλά στο ντεμπούτο μου στην ομάδα, όμως το ζητούμενο είναι να πηγαίνει καλά όλη η ομάδα. Δεν επαναπαύομαι. Πρέπει να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο για να δείξω περισσότερα πράγματα. Ο Ολυμπιακός έχει 12ο παίκτη τον κόσμο του και θα προσπαθήσω να ανταποδώσω το θερμό χειροκρότημα”.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης τόνισε για τον Τοροσίδη ότι είναι πολύ καλός αμυντικός και θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό, ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ χαρακτήρισε τον Τοροσίδη πολύ ποιοτικό παίκτη, ενώ ο Τάκης Λεμονής υποστήριξε: “Δεν είναι σωστό να κρίνουμε έναν παίκτη από την πρώτη του εμφάνιση. Πιστεύω όμως ότι είχε καλή παρουσία ο Τοροσίδης στο ματς με τον Πανιώνιο”.