Θ υμίζει ταξιδιωτικό οδηγό με στιλπνές σελίδες και χάρτες που ξεδιπλώνουν- με τη μόνη διαφορά ότι απευθύνεται σε αστέγους. Ο «Οδηγός Μichelin για τους φτωχούς», που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στη Ρώμη, δημιουργήθηκε από την ειρηνευτική καθολική οργάνωση Sant΄ Εdigio και είναι χωρισμένος σε τρεις ενότητες για να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των αστέγων ή φτωχών: Φαγητό, Ύπνος, Καθαριότητα.

Στις 176 σελίδες του οδηγού με την απλή ονομασία «ΠΟΥ» δίνονται πληροφορίες για το πού μπορεί κανείς να φάει και να πλυθεί, άλλα και πώς μπορεί να φθάσει εκεί. Περιέχει επίσης πληροφορίες για νομική και ιατρική βοήθεια. Εκτός από τις βασικές οδηγίες επιβίωσης, στον χάρτη του οδηγού αναφέρονται και τα σημαντικά αξιοθέατα της Ρώμης. «Καθώς ο άστεγος πηγαίνει από τον ξενώνα στο κέντρο σίτισης είναι καλό να αναγνωρίζει τα μέρη από τα οποία περνάει», δήλωσε ο Μάριο Μαραζίτι, ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος Sant΄ Εdigio, που έχει προταθεί πολλές φορές για Νόμπελ Ειρήνης.

Στον δρόμο.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στη Ρώμη υπάρχουν 7.000 άστεγοι, εκ των οποίων οι 2.000 κοιμούνται στον δρόμο, κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία και γνωστά αξιοθέατα. Περίπου 3.000 κοιμούνται σε ξενώνες και 2.000

σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε ύστερα από δύο κύματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2004 και το 2007, που οδήγησαν σε χαλάρωση των απαιτήσεων για είσοδο μεταναστών στην Ιταλία. Ανάλογοι οδηγοί για αστέγους κυκλοφορούν στη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστρία.