Μ ε μαζική αυτοκτονία απειλούν χιλιάδες πιστοί στην Ινδία, καθώς κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί θρησκευτική εορτή εξαιτίας των μολυσμένων νερών του Γάγγη. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε έξι χρόνια περί τα 70 εκατομμύρια πιστοί Ινδοί συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού Γάγγη για να «ξεπλύνουν» τις αμαρτίες τους.

Μια βουτιά στο ιερό Σανγκάμ, σημείο όπου συναντιούνται τα νερά των ποταμών Γάγγη, Ιαμούν και του μυθικού Σαρασβάτι, θεωρείται από τους Ινδούς ότι μπορεί να τους ελευθερώσει από τον ανελέητο κύκλο της μετενσάρκωσης.

Όμως η γιορτή αυτή, που αποτελεί και μια από τις πιο πολυπληθείς θρησκευτικές συναθροίσεις, κινδυνεύει να ματαιωθεί καθώς η στάθμη των νερών του ποταμού έχει μειωθεί σημαντικά ενώ το εναπομείναν νερό είναι μολυσμένο. Το πρόβλημα της μόλυνσης ήταν πάντα ένα εμπόδιο για τη διοργάνωση της θρησκευτικής εορτής, ωστόσο η μείωση της στάθμης του νερού αντανακλά και την γενικότερη λειψυδρία που μαστίζει την Ινδία και είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξής της.

Μολυσμένος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ντζαγουχαρλάλ Νεχρού ο ποταμός Γάγγης είναι σύμβολο του ινδικού πολιτισμού καθώς «μεταβάλλεται συνεχώς, κινείται συνεχώς αλλά ταυτόχρονα παραμένει ο ίδιος ποταμός Γάγγης».

Σήμερα όμως ο Γάγγης σε πολλά σημεία του δεν είναι τίποτε άλλο από ένας αργοκίνητος οχετός. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα των αποβλήτων, που μεταξύ άλλων αποτελούνται από πτώματα σε αποσύνθεση, φτάνει καθημερινά το 1 δισεκατομμύριο λίτρα τουλάχιστον, κάτι που κάνει το νερό ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια καθαρισμού και αναπλήρωσης του νερού. Η κυβέρνηση του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές δήλωσε πως θα ενισχυθεί η ροή του νερού με ειδικά φράγματα.