Mία από τις σπουδαιότερες συμφωνίες στον χώρο αθλητισμού, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με ανάλογες στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και το ΝΒΑ, πέτυχαν οι εκπρόσωποι του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας θα ανήκει από το καλοκαίρι στο δυναμικό της αμερικανικής ομάδας Los Αngeles Galaxy, που έχει πρόεδρο τον γνωστό Ελληνοαμερικανό πρώην ποδοσφαιριστή Αλέξι Λάλας. Για τα πέντε χρόνια που συμφώνησε ο Μπέκαμ να αγωνιστεί στους L.Α. Galaxy θα εισπράξει 192,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα τον εκτοξεύσει στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο.

Τα περισσότερα έσοδα του Άγγλου ποδοσφαιριστή θα προέρχονται από τα εμπορικά δικαιώματα του ονόματός του, τα οποία στη σημερινή ομάδα του, Ρεάλ Μαδρίτης, καταλήγουν στα ταμεία του ισπανικού συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή του ο ποδοσφαιριστής έκανε γνωστή τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στα σενάρια μεταγραφολογίας που φούντωσαν με τις τελευταίες διφορούμενες δηλώσεις του αθλητικού διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης, Πέτζα Μιγιάτοβιτς.

«ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ»

«Αυτή την εβδομάδα η Ρεάλ Μαδρίτης μού ζήτησε να πάρω μία απόφαση για το μέλλον μου και μου πρόσφερε νέο συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Αφού εξέτασα διάφορες προοπτικές με την οικογένειά μου και τους συμβούλους μου, αποφάσισα να υπογράψω συμβόλαιο με τη Los Αngeles Galaxy και να παίξω στο ΜLS (αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) από τον Αύγουστο», υπογράμμισε μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωσή του ο Μπέκαμ, που δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει πως θα δώσει το 100% των δυνατοτήτων του για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ στήριξε και τις επιλογές του Καπέλο εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως θα βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο.

Για να συμφωνήσει ο Μπέκαμ με τη Los Αngeles Galaxy χρειάστηκε να αλλάξει πριν από μερικές εβδομάδες το στάτους κβο στο σάλαρι καπ του ΜLS και να περάσει ένας νέος, πιο ελαστικός κανονισμός που είναι πλέον γνωστός ως «νόμος Μπέκαμ»- επιτρέπει να πληρώνονται συμβόλαια μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας είναι το μεγαλύτερο όνομα που θα αγωνιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά τη δεκαετία του ΄70, όταν είχαν παίξει στο τότε Νorth Αmerican Soccer League οι Πελέ, Μπεκενμπάουερ και Κρόιφ.

Κάνουν πάρτι οι χορηγοί του Βρετανού


Tο brand (η εμπορικότητα του ονόματος) Μπέκαμ ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς και όχι, φυσικά, η αγωνιστική του κατάσταση που βρίσκεται σε διαρκή πτώση.

Ένα από τα τέσσερα blue chip των εταιρειών που είναι χορηγοί του Μπέκαμ, η Αdidas, άνοιγε χθες σαμπάνιες αφού ο Άγγλος θα γίνει ο «πολιορκητικός κριός» στην προσπάθειά της να κατακτήσει την αμερικανική αγορά και να εκτοπίσει την κυρίαρχο μέχρι τώρα Νike.

Η Αdidas ζήτησε χθες κιόλας να σχεδιαστεί μια καμπάνια που θα στηριχτεί εξ ολοκλήρου στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον οποίον αμείβει με 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάρτι έκανε και η Ρepsi, επίσης χορηγός του Μπέκαμ και κυριότερη αντίπαλος της Coca Cola, στην οποία θα δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσει το brand name του Άγγλου στο έπακρο.

Οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν χθες πως η εταιρεία Gillette όχι μόνο δεν πρέπει τώρα να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Μπέκαμ (το συμβόλαιο λήγει σε ένα χρόνο), αλλά πρέπει να του προτείνει νέο με καλύτερους όρους. Ο Μπέκαμ θεωρείται φαινόμενο στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ως ο πλέον αναγνωρίσιμος παίκτης στον κόσμο, σε ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό. Από την Ταϊλάνδη όπου υπάρχει ένα ολόχρυσο άγαλμά του τοποθετημένο σε βουδιστικό ναό μέχρι την Ιαπωνία ο Μπέκαμ αποτελεί ίνδαλμα, ενώ στις ΗΠΑ είναι ίσως ο μόνος αναγνωρίσιμος αθλητής του soccer. Ακόμα και στο Ιράν, είναι ο μόνος Δυτικοευρωπαίος που πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση.

ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΣ

Είναι αυτός που βοήθησε να αυξηθούν κατά 67% οι πωλήσεις των εμφανίσεων της Ρεάλ Μαδρίτης και άλλων προϊόντων συνδεδεμένων με το λογότυπό της το 2003, την πρώτη χρονιά που μετακόμισε στην ισπανική πρωτεύουσα, γεγονός που εκτίναξε τη «βασίλισσα» στην πρώτη θέση της λίστας με τις πλουσιότερες ομάδες στον κόσμο.

Οι διοικούντες τη Ρεάλ Μαδρίτης είχαν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως με τα έσοδα που φέρνει ο Μπέκαμ μπορούν και πληρώνουν όλα τα συμβόλαια των «γκαλάκτικος».

«Ακόμα και αν ο Μπέκαμ δεν βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμος για τους χορηγούς. Όταν έφυγε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη Ρεάλ Μαδρίτης η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Αdidas να συνεχίσει τη συνεργασία της μαζί του. Η έλξη που ασκεί δεν μειώθηκε ούτε όταν αποκαλύφθηκε η σχέση του με την προσωπική βοηθό του Ρεμπέκα Λους», λέει το στέλεχος της εταιρείας αθλητικών συμβούλων SΒΙ, Ίαν Σέλντον.

Κλείνει οριστικά η πόρτα της Εθνικής


Η μεταγραφή του Μπέκαμ στους Los Αngeles Galaxy δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους Άγγλους που κέρδισαν μάλιστα και αρκετά χρήματα στοιχηματίζοντας σ΄ αυτό το γεγονός.

Ο «Μπεκς» διατηρεί σχολή ποδοσφαίρου στο Λος Άντζελες, ενώ έχει στενές σχέσεις με την εταιρεία Αnschutz Εntertainment Group, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται η Los Αngeles Galaxy, αλλά και αρκετούς φίλους στο Χόλιγουντ όπως ο Τομ Κρουζ και η σύζυγός του Κέιτι Χολμς. Επίσης είναι γνωστή η επιθυμία της συζύγου του Βικτόρια Μπέκαμ να μετακομίσει στις ΗΠΑ ελπίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα τη βοηθήσει στα πρώτα της βήματα στον χώρο της μόδας, όπου προσπαθεί να εισχωρήσει ως σχεδιάστρια.

Αν η Ρεάλ Μαδρίτης δεν καταφέρει και φέτος να κατακτήσει έναν τίτλο ο Μπέκαμ θα φύγει από την ισπανική ομάδα χωρίς να έχει σηκώσει ένα τρόπαιο σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Ταυτόχρονα είναι βέβαιο πως η πόρτα της εθνικής Αγγλίας κλείνει οριστικά γι΄ αυτόν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος των ΗΠΑ, ενώ πολλοί προβλέπουν πως το όνομά του θα ξεθωριάσει στην Ευρώπη σε σύντομο χρονικό διάστημα.