Από το ιδιωτικό σχολείο της… Παιανίας πήρε το ποδοσφαιρικό του απολυτήριο ο Σωτήρης Νίνης. Ο 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που στο ξαφνικό ντεμπούτο του έκλεψε την παράσταση προχθές στο ΟΑΚΑ απέναντι στο Αιγάλεω, είναι ένας από τους 14 νέους που μένουν μόνιμα στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού. Από τα παιδιά χαμηλών τόνων, που ηθελημένα ακολουθούν τους

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Αν ο μικρός καταφέρει να πετύχει γκολ στο πρωτάθλημα στον επόμενο ενάμιση μήνα, θα γίνει ο νεαρότερος σκόρερ όλων των εποχών. Το ρεκόρ κατέχει επί 35 χρόνια ο Θωμάς Μαύρος

αυστηρούς νόμους της Παιανίας: σχολείο, προπονήσεις και απαγόρευση απογευματινών και νυχτερινών εξόδων μεσοβδόμαδα, ύπνο από νωρίς. Στοιχεία που στερούνται μόνο οι οικότροφοι της Παιανίας, αφού συνολικά τα παιδιά που δουλεύουν στο «επενδυτικό» πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι περίπου 150 (χρονιές γέννησής τους 1988-1998)! Μαθητής της Β΄ Λυκείου στο Κορωπί, ποδοσφαιρικό ταλέντο, το οποίο εκτιμήθηκε και προωθήθηκε ανάλογα (υπέγραψε στις 22 Δεκεμβρίου 5ετές επαγγελματικό συμβόλαιο) από τον διευθυντή της «πράσινης» σχολής Νίκο Κόβη, τον νυν προπονητή του Κώστα Ταράση και τον τέως (πέρυσι) Γιάννη Βονόρτα, ο μικροκαμωμένος Σωτήρης κατάφερε, με τη βοήθεια του θαρραλέου για τα ελληνικά δεδομένα Βίκτορ Μουνιόθ, να ταράξει τα νερά στη Σούπερ Λίγκα και να πρωτοστατήσει σε μια μια επανάσταση των νέων, η συνέχεια της οποίας είναι στο δικό του χέρι, όπως και των άλλων μικρών.

Ο νεαρός χαφ δεν πήγε χθες στο σχολείο του, δίνοντας το «παρών» στην πρωινή προπόνηση του Παναθηναϊκού, ενώ η ΠΑΕ βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον των μίντια για τον μικρό αποφάσισε να απορρίψει τα αιτήματα για δηλώσεις, συνεντεύξεις κ.λπ. προκειμένου να «μην πάρουν τα μυαλά του αέρα» και για να μην τον αποσυντονίσουν και τον τυφλώσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Η «μεστή» για την ηλικία του εμφάνισή του, η φινέτσα του που σε πολλούς θυμίζει τον Δημήτρη Σαραβάκο, το ποδοσφαιρικό του θράσος, δικαίως του έδωσαν μεγαλύτερο χρόνο δημοσιότητας από τα 15 λεπτά που ανέφερε ο Άντι Γουόρχολ.

Ο Γιάννης Βονόρτας, που πέρυσι ήταν προπονητής του Βορειοηπειρώτη και φέτος έχει το παιδικό τμήμα, καταθέτει την άποψή του για τον Νίνη: «Υπάρχει μια πυραμίδα στον Παναθηναϊκό. Η βάση αποτελείται από τον κ. Βαρδινογιάννη, που επενδύει στα παιδιά, τον κ. Μουνιόθ, που έχει το θάρρος να τα προωθήσει, συνεχίζεται με τον τεχνικό διευθυντή κ. Κόβη και στη συνέχεια είμαστε έξι προπονητές (Κ. Ταράσης, Γ. Βονόρτας, Γ. Αμπαδιωτάκης, Α. Κυριαζής, Γ. Γράμμος, Γ. Κρασώνης), που προσπαθούμε να τους διδάξουμε ποδόσφαιρο και ηθική. Κάθε προπονητής έχει δώσει και κάτι στο Νίνη, που είναι ποδοσφαιρικό ταλέντο και καταπληκτικός χαρακτήρας».

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και του Λεβαδειακού δεν έκρυψε ότι μετά την εμφάνιση του Νίνη, όλα στην Παιανία και ειδικά στα τμήματα των μικρών, ήταν διαφορετικά από το επόμενο κιόλας πρωινό: «Έδωσε ώθηση σε όλα τα τμήματα. Είναι σαν να φυσούσε άλλος αέρας. Το παρατήρησα αμέσως. Ήταν σαν να άνοιξε κάποιος το παράθυρο σε ένα δωμάτιο, που για καιρό είχε μείνει κλειστό». Εκτός από την Ακαδημία όμως, ο Παναθηναϊκός έχει αναπτύξει και ένα πρόγραμμα-δίκτυο παρακολούθησης ταλέντων σε όλη την Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό έχει ονομαστεί αυτό το πρόγραμμα «Πράσινη Ποδοσφαιρική Ανάπτυξη» (GFD) και έχει συνεργασία με περίπου 50 ακαδημίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και που έχει στόχο να αναπτυχθεί και στα Βαλκάνια. Υπεύθυνος είναι ο γιος του Σπύρου Λιβαθηνού, Μάκης.

«ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ»

Ο προπονητής του Νίνη, Κώστας Ταράσης, αναφερόμενος σε κάποια από τα χαρακτηριστικά του νεαρού είπε: «Έχει ποιότητα και δεν κρύβεται, ούτε κρύφτηκε ποτέ. Πάντα ζητούσε μπάλα»! Για την ξαφνική συμμετοχή του και πώς το αντιμετώπισε ο μικρός είπε: «Με φώναξε μετά την προπόνηση και μου το είπε ο Μουνιόθ. Το έκρυψα όμως από τον Νίνη ότι θα αγωνιζόταν, γιατί ήξερα πως δεν θα κοιμόταν όλο το βράδυ. Όταν το έμαθε, ήρθε και με αγκάλιασε. “Έχω ταχυπαλμία”, μου είπε». Ο Νίνης, όπως όλα δείχνουν, θα συμπεριληφθεί στην αποστολή για τον αυριανό αγώνα Κυπέλλου με την Καλαμαριά. Αν καταφέρει μάλιστα να πετύχει γκολ στο πρωτάθλημα στον επόμενο ενάμιση μήνα, θα γίνει ο νεαρότερος σκόρερ όλων των εποχών, ρεκόρ που κρατάει για περίπου 35 χρόνια ο Θωμάς Μαύρος (Πανιώνιος-Πιερικός:

1-0- ο Μαύρος ήταν 16 χρόνων, 10 μηνών και 21 ημερών).