Ένας ναύαρχος προερχόμενος από την Αεροπορία Ναυτικού στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή; Εκεί όπου μέχρι πρότινος «καθόταν» ο στρατηγός Τζων Αμπιζάιντ; Η επιλογή που έκανε ο Τζωρτζ Μπους μοιάζει, με την πρώτη ματιά, αταίριαστη.


Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία, σημειώνουν πολλοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου, τότε ο Γουίλιαμ Φάλλον θα είναι ο πρώτος αξιωματικός του Ναυτικού που αναλαμβάνει διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μια περιοχή όπου διεξάγονται- επί ξηράς- δύο πόλεμοι. Με βάση τις ίδιες πηγές, η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, του Ρόμπερτ Γκέιτς, να προτείνει τον νυν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό για διάδοχο του Αμπιζάιντ αντανακλά την επιθυμία της Ουάσινγκτον αφενός να αποκτήσει ένα έμπειρο ζευγάρι μάτια πάνω από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αφετέρου να δοθεί προτεραιότητα σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που θα καθησυχάσουν τους συμμάχους και θα αποθαρρύνουν τους αντιπάλους- ιδιαίτερα το Ιράν.

«Ο ναύαρχος Φάλλον έχει τεράστια εμπειρία, τόσο διπλωματική, με τους Ιάπωνες, τους Κινέζους και τους Νοτιοκορεάτες, όσο και στρατιωτική», δήλωσε στους «Νew Υork Τimes» ο απόστρατος ναύαρχος Ρόμπερτ Νάτερ, πρώην στενός συνεργάτης του Φάλλον, υπενθυμίζοντας πως, παρότι η Μέση Ανατολή περιλαμβάνει, φυσικά, μια μεγάλη χερσαία περιοχή, διαθέτει επίσης σημαντικές υδάτινες οδούς από τις οποίες διέρχονται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αλλά και- όπως φοβούνται πολλοί- πυρηνικού υλικού καθώς και τρομοκράτες. Ο Γουίλιαμ Τζόζεφ Φάλλον γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1944 στο Νιου Τζέρσι. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιλανόβα το 1967 και στη συνέχεια φοίτησε στη Ναυτική Σχολή Πολέμου και στην Εθνική Σχολή Πολέμου. Το μεταπτυχιακό του, στο Πανεπιστήμιο του Ολντ Ντομίνιον, είχε αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις. Έχει λάβει μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ, στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου καθώς και στον πόλεμο της Βοσνίας ως επικεφαλής της ναυτικής δύναμης που υποστήριζε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Προτού αναλάβει επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό είχε διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της Διοίκησης Στόλου και του Ατλαντικού Στόλου.

Η φήμη που τον ακολουθεί είναι πως μπορεί να γίνει πολύ σκληρός, έχει ωστόσο φέρει εις πέρας με επιτυχία αποστολές που απαιτούσαν τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά προσόντα. Στις αρχές του 2001 εξέπληξε πολλούς συναδέλφους του όταν ανέλαβε εθελοντικά να μεταφέρει τις αμερικανικές απολογίες στους Ιάπωνες αξιωματούχους και στους οικείους όσων είχαν σκοτωθεί στην ατυχή βύθιση ιαπωνικού σκάφους για εκπαιδευόμενους ψαράδες από αμερικανικό υποβρύχιο, ανοιχτά των ακτών της Χαβάης. Η έρευνα του στρατού δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί και ορισμένοι στο Πεντάγωνο θεώρησαν τότε την επίσημη απολογία πρόωρη. Με την επίσκεψη που έκανε στο Τόκιο, ωστόσο, ως υποδιοικητής Ναυτικών Επιχειρήσεων, ο Φάλλον κατάφερε να καταπραΰνει την οργή ενός σημαντικού για τις ΗΠΑ εταίρου.