«ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση η μετεγκατάσταση της Ακρινής, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις- ίσως και στον αποκλεισμό του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Πρέπει και εμείς κάπως να προστατεύσουμε την υγεία μας»…

Ο Αλέξανδρος Σαριαννίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων του χωριού της Κοζάνης που εμφανίζει τριπλάσια θνησιμότητα από καρκίνο και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών παθήσεων, είναι σαφής: «Οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τις εκτιμήσεις για το κόστος μετεγκατάστασης της Ακρινής, οι οποίες αναμένεται να γνωστοποιηθούν σε περίπου 20 ημέρες. Έπειτα, θα πρέπει να περάσουν περίπου 2 μήνες επεξεργασίας των δεδομένων για να πάρουν τελικά οι υπεύθυνοι την απόφαση αν θα γίνει η μετεγκατάσταση ή όχι. Όμως, τα προβλήματα στον τόπο μας, που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος από τη ρύπανση, δεν μπορούν να περιμένουν. Και οι κάτοικοι ανησυχούν. Είναι αποφασισμένοι πως έτσι και δεν μας δοθεί το πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις». Ήταν 1η Ιουνίου 2005 όταν η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ απάντησε αρνητικά σε αίτημα του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής με θέμα τη μετεγκατάσταση του χωριού. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση: προχώρησαν σε 48ωρο κινητοποίηση με κλείσιμο των ταινιοδρόμων που μεταφέρουν τέφρα και αποκλεισμό των οδών για τη μεταφορά υλικών με φορτηγά από και προς τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Ανάμεσα σε άλλα στην αρνητική απάντηση της ΔΕΗ αναφερόταν τότε ότι «στο υπέδαφος του οικισμού δεν εντοπίζεται λιγνιτικό κοίτασμα» καθώς και ότι «η εξωτερική απόθεση (τέφρας) θα φτάσει στο όριο απαλλοτρίωσης, δηλαδή σε απόσταση 1.000 μ. από τον οικισμό στη μέγιστή της ανάπτυξη».

«Ήδη οι εναποθέσεις τέφρας φτάνουν στα 700 μέτρα από το χωριό μας, ενώ απέχουν μόλις 50 μέτρα από σταβλικές εγκαταστάσεις. Επειδή δεν έχουμε λιγνίτη κάτω από το χωριό πρέπει να παραμείνουμε περικυκλωμένοι από τις ρυπογόνες δραστηριότητες της ΔΕΗ; Στον Κλείτο και τη Χαραυγή, δύο γειτονικά χωριά όπου βρέθηκε λιγνίτης, η μετεγκατάσταση εγκρίθηκε σχετικά εύκολα», επισημαίνει ο κ. Σαριαννίδης.