Η ΑΠΟΦΑΣΗ για την άρση της επιτήρησης της οικονομίας «δεν αποκλείεται να μετακινηθεί για τον Οκτώβριο του 2007».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, προδιαγράφοντας χθες την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές για το 2007, υποστήριξε ότι, αν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, η σχετική διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Όπως εξήγησε, «το θέμα των κοινοτικών διαδικασιών για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε δεύτερο λόγο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για να φθάσουμε στην απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία, δηλαδή να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2006, να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αξιολογηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η απόφαση για την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2007 και «δεν αποκλείεται να μετακινηθεί για τον Οκτώβριο του 2007».

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την κατάθεση εντός του 2007 επτά νομοσχεδίων από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για τα νομοσχέδια που αφορούν τον νέο τελωνειακό κώδικα, την πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κεφαλαιαγορά, την εφαρμογή των κανόνων που θέτει στα πιστωτικά ιδρύματα ο κανονισμός Βασιλεία 2, την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.