ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΛΟΥΝ να παραμείνει στη Ν.Δ. και το πολιτικό παιχνίδι που γίνεται με τον εκλογικό νόμο, παράλληλα με το παιχνίδι των πρόωρων εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι θέμα αλλαγής της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας δεν υπάρχει στην ατζέντα του.

Συνεργάτες του κ. Καραμανλή επισήμαιναν χθες ότι σε καμία περίπτωση οι σχετικές δηλώσεις του κ. Καραμανλή δεν θα μπορούσε να θεωρηθούν ως αποδοκιμασία των κορυφαίων υπουργών, όπως οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Σιούφας, που επιμένουν στην ανάγκη θέσπισης νέου εκλογικού νόμου. Και τόνιζαν ότι τα μέλη της κυβέρνησης όχι μόνο είναι ελεύθερα να διατυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους, αλλά και οι απόψεις αυτές είναι χρήσιμες.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι παρά τη σχετική συζήτηση που έχει κορυφωθεί τον τελευταίο μήνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν απασχολεί τον Κώστα Καραμανλή. «Η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα παίξει με τους θεσμούς ήταν ξεκάθαρη», λένε με έμφαση. Ωστόσο την ίδια ώρα θεωρούν ότι το Μαξίμου δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραμένει το θέμα του εκλογικού νόμου στο προσκήνιο. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι η προοπτική αλλαγής του νόμου βραχυκυκλώνει το ΠΑΣΟΚ και περνάει στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι και σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Φοβάται την ηττοπάθεια

Κατά τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός δεν ευνοεί αυτή την ώρα την προώθηση ενός νέου εκλογικού νόμου γιατί κρίνει ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη ηττοπάθειας και να έχει τελικώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θα προσδοκούσε η κυβέρνηση. Δεν αποκλείουν πάντως μέσα σε ένα πολωτικό κλίμα στον δρόμο προς τις προσεχείς εκλογές να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, με στόχο να κορυφωθεί η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Αρκετοί υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές εκτιμούν ωστόσο ότι το πιθανότερο είναι πλέον ένας νέος εκλογικός νόμος να έρθει αμέσως μετά τις εκλογές, υπό την προϋπόθεση νέας επικράτησης της Ν.Δ., ώστε το κόμμα να εμφανιστεί και συνεπές με τη θέση του ότι ο εκλογικός νόμος αλλάζει στην αρχή μιας τετραετίας. Και όπως εκτιμούν, το σενάριο αυτό ακολουθεί στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός.

Οριακή πλειοψηφία

Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πάντως, προεξάρχοντος του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που ζητούν επιτακτικά τη θέσπιση νέου νόμου συντηρούν και το σενάριο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις προσεχείς εκλογές αλλά περιοριστεί σε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η σχετική εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό προβλέπει την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου έστω και αν η Ν.Δ. μείνει μόνη της στη Βουλή, και μετά τη διενέργεια των εκλογών εάν η πλειοψηφία της είναι οριακή να προχωρήσει σύντομα σε νέες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι και η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση όπως η συνεχιζόμενη εκλογολογία, η οποία φαίνεται ότι μεταβάλλεται σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί βουλευτές, παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2008, φρόντισαν χθες να αφήσουν ανοικτή την πόρτα των πρόωρων εκλογών και να προστατεύσουν παράλληλα και την εικόνα του Πρωθυπουργού, στην περίπτωση που εμφανιστεί ανακόλουθος με τις δεσμεύσεις του. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Χρ. Ζώη (στο κρατικό ραδιόφωνο), ο οποίος ανέφερε ότι «το όπλο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές δεν μπορεί κανείς να το ακυρώσει ούτε να το απορρίψει, δεδομένου ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορεί να σε υποχρεώσουν σε πρόωρες εκλογές».