ΤΟ ΚΡΥΟ ήταν τσουχτερό στο Παρίσι. Σιγά σιγά όμως, ο ένας μετά τον άλλον άφηναν τη… θαλπωρή της σκηνής, δίπλα στο κανάλι του Σεντ Μαρτίν, για να επισκεφτούν τη γειτονική κουζίνα και να γευτούν ένα πιάτο ζεστή σούπα. Δεν ήταν όλοι τους, όμως, άστεγοι. Δεκάδες Γάλλοι της μεσαίας τάξης άρχισαν να συγκεντρώνονται τις τελευταίες μέρες με σκηνές στην ίδια περιοχή, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχουν σπίτι τους τον δρόμο. Ίσως έτσι, σκέφτηκαν, η γαλλική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει κάτι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. «Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει την ελάχιστη αξιοπρέπεια σε μια χώρα τόσο πλούσια όσο η Γαλλία», επισήμανε η Μπλουέν Μανρό, 28 χρόνων, κρατώντας στο χέρι της την οδοντόβουρτσά της. Η Μανρό ταξίδεψε έξι ώρες οδικώς με τους φίλους της από τη Βρετάνη για να βρεθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μαζί με τους αστέγους και να ζήσει μερικές μέρες μαζί τους.

Αυτή η ιδιότυπη διαδήλωση, που εξαπλώνεται και σε άλλες γαλλικές πόλεις, προσείλκυσε την προσοχή αρκετών μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Μέχρι και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ένιωσε την ανάγκη να το παραδεχτεί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να δοθεί δικαίωμα στους αστέγους να διεκδικήσουν ένα μέρος για να ζήσουν. Εκτός από τον Ζακ Σιράκ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, και ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ ζήτησαν να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα.