ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ μπήκε το 2007 για τη Σοφοκλέους και τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές μετά το εορταστικό τραπέζι συνέχισαν το πάρτι στις κεφαλαιαγορές οδηγώντας τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας. Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε χθες άλμα 1,65% και έκλεισε στις 4.466,62 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 212 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη οι αγορές κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2000, με το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη να καταγράφουν κέρδη πάνω από 1%.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής έναρξης της πρώτης συνεδρίασης του 2007, ο πρέοδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, αφού χτύπησε το παραδοσιακό κουδούνι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο νέος χρόνος θα είναι πολύ καλός για την αγορά όπως ήταν και το 2006, που έφερε κέρδη 20% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Από χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκαν τρεις αλλαγές στο Χρηματιστήριο όσον αφορά τις ανοικτές πωλήσεις, τα όρια διαπραγμάτευσης σε μετοχές του FΤSΕ 20 και τη νέα τιμολογιακή πολιτική.

Το «διάλειμμα»

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι επενδυτές μπορούν ελεύθερα να πωλούν μετοχές που δεν έχουν, ελπίζοντας ότι θα τις αγοράσουν αργότερα σε χαμηλότερη τιμή, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν όταν η αγορά ήταν πτωτική. Επίσης όταν μια μετοχή του FΤSΕ 20 ανεβαίνει ή πέφτει 10%, τότε θα σταματά για ένα τέταρτο η διαπραγμάτευσή της. Ανάλογο «διάλειμμα» δεκαπέντε λεπτών θα πραγματοποιείται όταν η μετοχή ενισχύεται ή υποχωρεί 20% και στη συνέχεια δεν θα υπάρχει κανένα όριο. Το Χ.Α. προωθεί ακόμη την υιοθέτηση μιας καινούργιας ημιεποπτευόμενης αγοράς που θα προσελκύσει περισσότερες μιρκομεσαίες επιχειρήσεις κατά τα πρότυπα αντίστοιχων αγορών στο Λονδίνο, το Μιλάνο ή το Εuronext.

Η προμήθεια των συναλλαγών που χρεώνει η ΕΧΑΕ και πληρώνουν οι επενδυτές μέσω των χρηματιστηριακών για αγορά και πώληση μετοχών μειώνεται από 0,020% σε 0,015%, κίνηση που όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος γλιτώνει τους επενδυτές από ετήσιες προμήθειες 14,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Παζαρεύει το πρόστιμο η Εθνική

Παζάρι με την τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει τώρα η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να μειώσει το φέσι των 40 εκατ. ευρώ περίπου που της επεβλήθη για την απόκτηση του ποσοστού της μειοψηφίας στη Finansbank.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ελληνική τράπεζα ζήτησε από την τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επανεξετάσει την απόφασή της, σύμφωνα με την οποία το τίμημα για τη δημόσια προσφορά του 44,3% της Finansbank αυξανόταν κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ, στα 4,14 δολάρια ανά 10 μετοχές έναντι 4,04 δολαρίων που ήταν η αρχική τιμή.

Και αυτό, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει φέσι στην τιμή που πρέπει να καταβάλει η Εθνική για το υπόλοιπο των μετοχών.