ΞΕΚΙΝΗΣΕ ένας απόκληρος νομάδας. Κατόπιν έγινε πολέμαρχος και τέλος, ιδρυτής της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που έχει υπάρξει ποτέ. Στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του, από το 1167 έως το 1227, ο Τζένγκις Χαν υπέστη πολλές «μεταμορφώσεις». Την πιο αλλόκοτη… μεταμόρφωση, όμως, ο Μογγόλος αυτοκράτορας έμελλε να την υποστεί (πολύ) μετά θάνατον: «Ο Τζένγκις Χαν ήταν σίγουρα Κινέζος», υποστηρίζει ο Γκούο Γουρόνγκ, γενικός γραμματέας της Τουριστικής Περιφέρειας του Μαυσωλείου του Τζένγκις Χαν στην κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας. Βασικά, αυτή είναι η νέα εκδοχή της ιστορίας που προωθεί επισήμως το κινεζικό κράτος!

Τα επιχειρήματα του Πεκίνου έχουν ως εξής: κατ΄ αρχήν, οι διάδοχοι του Τζένγκις Χαν κυβέρνησαν ως αυτοκράτορες την Κίνα· κατά δεύτερον, πολλοί Μογγόλοι ζουν σήμερα εντός των κινεζικών συνόρων: άρα, ο Τζένγκις Χαν ήταν Κινέζος. Τι κι αν ο ίδιος έβλεπε προφανώς τους Κινέζους Χαν που ζούσαν νότια της μογγολικής ενδοχώρας απλώς ως μία ακόμα εθνοτική ομάδα που έπρεπε να καθυποταχθεί;

Διαστρέβλωση

Όπως επισημαίνουν οι «Financial Τimes»… κινεζοποιώντας τον Τζένγκις Χαν η Κίνα πετυχαίνει τρία τρυγόνια: ευθυγραμμίζει την πολιτική της με τον σεβασμό που νιώθουν οι Μογγόλοι για τον ιδρυτή του έθνους τους, προωθεί την κομματική γραμμή ότι η Εσωτερική Μογγολία είναι (παρά τον σιωπηλό πόθο των αυτοχθόνων κατοίκων της, που έχουν γίνει πλέον μειοψηφία, για ανεξαρτησία) αναπόσπαστο μέρος της Κίνας, και επιπλέον, αποκτά τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τα δέοντα τουριστικά: το παραδοσιακό Φεστιβάλ Νααντάμ με τις ιπποδρομίες, τους αγώνες πάλης και τοξοβολίας, που άλλοτε ήταν απαγορευμένο στην Εσωτερική Μογγολία και τώρα επιδοτείται από το κράτος.

Ακόμα και στο εσωτερικό της Κίνας, πάντως, πολλοί εξεγείρονται με αυτήν τη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Όπως έγραψε ένας ανώνυμος χρήστης σε ένα δημοφιλές διαδικτυακό φόρουμ, «Ναι, ζουν σήμερα αρκετοί Μογγόλοι στην Κίνα- αλλά αυτό δεν κάνει τους Μογγόλους (της εποχής του Τζένγκις Χαν) Κινέζους. Αν ο εγγονός σου πάει στις ΗΠΑ, αποκτήσει πράσινη κάρτα και γίνει Αμερικανός πολίτης, αυτό δεν σημαίνει πως εσύ και ο πατέρας σου ήσασταν Αμερικανοί!».